Slovenija uvaja dovoljenje za digitalnega nomada

Slovenija 10. Jul 202407:44 > 19:56 1 komentar
EU-Blue-Card-1
Foto: schengen.news

Vlada je potrdila izhodišča za uvedbo dovoljenja za digitalne nomade. Minister za finance Klemen Boštjančič je pojasnil, da je privabljanje dobro izobraženih tujcev ena izmed prioritet vlade.

Vlada je danes obravnavala in potrdila prva izhodišča za pripravo novele zakona o tujcih in vsebinsko povezanega zakona o zaposlovanju tujcev. V novelo zakona o tujcih bodo vključene rešitve, ki izhajajo iz evropske direktive o določitvi pogojev za vstop in prebivanje visokokvalificiranih državljanov tretjih držav, ki želijo prebivati in delati v EU. Uvedli naj bi novo dovoljenje za digitalnega nomada.

Predlog zakona bo vključeval tudi spremembe, ki so nujne zaradi izpolnjevanja obveznosti v skladu z uredbo o vzpostavitvi Evropskega sistema za potovalne informacije in odobritve (ETIAS), izhaja iz sporočila po seji vlade.

Po besedah ministra za finance Klemna Boštjančiča gre sicer za bistveno več predlogov kot samo prenos direktiv. Pri tem dodaja, da so se na vladi dogovorili, da bodo poskušali zakonske rešitve do septembra dokončno oblikovati in jih nato sprejeti najkasneje do oktobra. Po ocenah vlade sta zakon o tujcih in zakon o zaposlovanju tujcev tematiki, ki nujno potrebujeta obširno razpravo na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), zato bodo prvi krog teh pogovorov opravili v petek.

Poudaril je, da s tem razpravo zgolj začenjajo in da nikakor ne gre za končno obliko zakona. Vlado zanima predvsem povratna informacija tako delodajalcev kot delojemalcev, ki jih bodo slišali na ESS.

Med poglavitnimi spremembami lažje zaposlovanje tujcev

Z novelo zakona o tujcih želi sicer vlada v zakonodajo vključiti priporočilo varuha človekovih pravic in odpraviti neusklajenost med posameznimi določbami zakona o tujcih in zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, so po seji vlade sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Kot so dodali, pa bo z uvedbo dovoljenja za začasno prebivanje za digitalnega nomada vlada uresničila tudi zaveze iz koalicijske pogodbe in vladne strategije Digitalna Slovenija 2030.

Med poglavitnimi rešitvami izhodišč za pripravo predloga novele zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev pa ministrstvo za delo med drugim izpostavlja dva nova pogoja za izdajo soglasja k enotnemu dovoljenju za prebivanje in delo. To sta, da delodajalec ni napovedal odpuščanja večjega števila delavcev ter da ni odpuščal delavcev iz poslovnih razlogov.

Novela bi uvedla tudi možnost sezonskega dela v gostinstvu in turizmu, a zgolj na podlagi pogodbe o zaposlitvi, prinesla lažje zaposlovanje tujcev, ki zakonito bivajo v Sloveniji iz drugih razlogov, kot je zaposlitev ali delo, novo evidenco kršilcev delovnopravne zakonodaje, prijave prevozov delodajalcev iz tretjih držav ter uskladila poimenovanja izobrazbe s slovenskim ogrodjem kvalifikacij.

Vlada je na današnji seji tudi pripravila predlog dopolnitev zakona o izenačevanju možnosti invalidov, ki razmejuje posebne socialne programe za vključevanje invalidov v družbo ter druge programe in projekte za izenačevanje možnosti invalidov v družbi, so sporočili z vlade. S predlogom želi razširiti možnost izbire med izvajalci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje