Tudi v prihajajočih dneh lahko nekatere reke še prestopijo bregove

Slovenija 17. Maj 202409:54 0 komentarjev
Naraščanje rek. Fotografija iz arhiva. (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Nočne vremenske in hidrološke razmere so bile ponoči skoraj povsem v skladu z napovedmi. Nekatere reke bodo še naraščale tudi v prihodnjih dneh, predvsem na severovzhodu države.

Nočno deževje z nevihtami je povzročilo dvig gladine rek, predvsem na severnem delu države.

Veliko vodnatost imajo reke v porečju Drave, Dravinje in Sotle, kjer na območju pogostih poplav že prehajajo svoje struge. V južni polovici države prevladuje srednja vodnatost rek. Pesnica, Dravinja, Sotla s pritoki in Savinja v svojem zgornjem toku ter reke na Gorenjskem pa že upadajo.

Hidrolog Janez Polajnar z agencije za okolje je povedal, da Drava zaradi povečanega pritoka iz Avstrije trenutno v spodnjem toku še vedno rahlo narašča, prav tako še naraščajo Dravinja in Mestinjščica, Sotla ter Pesnica ter druge manjše reke, ki imajo svoje izvire na Pohorju.

Porast rek je bil ponoči zelo hiter, zato bo tudi njihovo upadanje precej hitro, Polajnar pa pričakuje, da bo večina manjših rek še danes spet v svojih strugah.

reke
Napoved visokovodnih razmer za petek, 17. maja (Foto: ARSO)

Drava se bo po njegovih besedah danes in tudi v soboto še razlivala v svojem spodnjem toku, pod jezom v Markovcih. V manjšem obsegu se v soboto lahko sicer znotraj protipoplavnih nasipov razlije tudi Mura, je dodal Polajnar.

Omenil je tudi, da je bilo ponoči ponekod precej težav tudi z odvajanjem padavinske vode, zlasti v posameznih krajih v severovzhodnem delu države, kar so glede na vremensko napoved tudi pričakovali.

Reke bodo ob koncu tedna povsod po državi postopno upadale, na podlagi vremenske napovedi pa v naslednjih dneh, vsaj do torka, ni več pričakovati podobnih razmer.

Čaka nas pretežno sončen vikend

Kot napovedujejo na Arsu, se bo že danes delno zjasnilo, občasno bo deževalo le na severozahodu. Več sonca bo v vzhodni polovici države, najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na severozahodu le okoli 15 stopinj Celzija.

Za soboto napovedujejo sončno vreme, zjutraj bo ponekod po kotlinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, na Primorskem okoli 13, najvišje dnevne od 19 do 24, v jugovzhodnih krajih do 26 stopinj Celzija.

Tudi v nedeljo bo sprva precej sončno, popoldne se bo oblačnost povečala, nastajale bodo plohe in nevihte, ki se bodo nato nadaljevale v noč. Kot kaže za zdaj, bo ponedeljek pretežno oblačen, popoldanske plohe in nevihte bodo pogostejše, kakšna pa bo na zahodu lahko tudi že dopoldne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!