Kje so turisti? Junija manj rezervacij, a sezone še zdaleč ni konec

Slovenija 16. Jul 202405:17 5 komentarjev
Morje
Foto: Alen Milavec /BOBO

Letošnja poletna turistična sezona se je marsikje v Sloveniji začela bolj klavrno: na morju je težave povzročala sluz, slabo vreme je turiste odvrnil od obiska gorskih občin in kampiranja, mnogi pa so denar porabili na evropskem nogometnem prvenstvu v Nemčiji. A slovenski turizem kljub težavam pričakuje dobro poletno sezono, "podobno ali celo nekoliko boljšo kot lani", na kar nakazuje tudi število nočitev, ki se je ob izboljšanju vremena povečalo.

“Letos je zelo slaba sezona,” je za N1 povedala ena od lastnic apartmajev v Kranjski Gori. In ni edina, ki se čudi letošnjemu trendu. Govorili smo z več ponudniki nastanitev v tem gorenjskem biseru, ki je znan po neokrnjeni naravi, in večina jih je razočarana pritrdila, da je povpraševanje manjše, kot so bili vajeni.

“Število rezervacij je za polovico manjše in ne razumem, zakaj je tako. Že začetek sezone je bil slab, zdaj pa se trend zgolj nadaljuje, čeprav je v Kranjski Gori več ponudbe kot prejšnja leta,” pripoveduje eden od lastnikov apartmajev.

V zavodu Turizem Kranjska Gora so nanizali nekaj novih turističnih produktov: Kekčevi dnevi, na katerih so otroci teden dni uživali ob gledaliških predstavah, kreativnih delavnicah, jahanju konj in gledanju Kekčevih filmov. Zadnji junijski dan je Kranjska Gora po dolgem času ponovno gostila tekmo državnega prvenstva v spustu v Bike parku Kranjska Gora. “Kot novost v letošnji poletni sezoni pa velja izpostaviti nov turistični produkt Agencije Julijana, ki je z ekipo Enigmarium ustvarila novo escape doživetje v Kekčevi deželi,” so navedli in dodali še dva mednarodna orkestra, ki ju bodo v sklopu poletnih koncertov gostili.

Zakaj torej turistov ni? “So,” zatrjuje lastnik apartmajev Smučka Janko Jakelj, “zgolj razpršili so se po več lokacijah.” Po njegovih besedah je namreč v Kranjski Gori v zadnjih letih vzniknilo več ponudnikov, zato se obiskovalci razporedijo. “Sicer pa je Kranjska Gora polna turistov in kolesarjev; ogledajo si Zelence, jezero Jasna …”

Zelenci okolje
Foto: BOBO

Jakelj je letos opazil še eno novost. Turisti z rezervacijami odlašajo do zadnjega, saj so bolj pozorni na vremensko napoved, hkrati pa lovijo bolj ugodne “last minute” ponudbe. Enako potrjujejo tudi v Turizmu Kranjska Gora. “Letošnja poletna sezona v Kranjski Gori je po napovedih v povprečju primerljiva z lansko, z nekaj odstopanji zaradi slabega vremena in drugih dejavnikov. Prenočitvene zmogljivosti v destinaciji so dobro zasedene, ne pa povsem.”

Junija so zaznali manjše število rezervacij, v začetku julija pa se je trend takoj popravil tudi zaradi višjih temperatur.

Enako pripovedujejo tudi v Turizmu Dolina Soče, ki pokriva občine Bovec, Kobarid in Tolmin. Junija so namreč zabeležili za 12 odstotkov manj nočitev. “Kampistom vreme ni bilo naklonjeno, dolina Soče pa ima po strukturi nastanitev kar 41 odstotkov ležišč v kampih.” Poleg tega se na to turistično destinacijo številni odpravijo zaradi pohodništva, ki je prav tako odvisno od vremena. A povpraševanje se je že popravilo, saj je zasedenost nastanitev v juliju in prvi polovici avgusta med 90 in 95 odstotki.

Turistični ponudniki in centri razlog za slabši junijski obisk vidijo tudi v evropskem prvenstvu v nogometu v Nemčiji, “ki je marsikaterega Nemca zadržalo doma”, državljani drugih držav pa so po njihovem mnenju veliko denarja namenili, da so v Nemčijo odpotovali in si tekme ogledali v živo.

Po lanskoletni rekordni turistični sezoni tudi na Hrvaškem letošnje številke še niso takšne, kot bi si jih naši južni sosedje želeli. Turistični delavci predvsem v Istri kot razlog tako kot Slovenci navajajo evropsko nogometno prvenstvo, predsednik združenja potovalnih agencij HGK Boris Žgomba pa pravi, da je razlogov več. “Nemčija se spopada z recesijo, brezposelnostjo in padcem kupne moči. To se zagotovo odraža tudi na obisku Istre. Ko Nemčija kihne, imamo mi pljučnico,” je zaključil s prispodobo.

Malinska, Krk
Foto: PROFIMEDIA

Na Primorskem si medtem nekateri belijo glavo zaradi sluzi, ki je pokrila naše morje. “Številke so gotovo manjše tudi na račun tega. V naših apartmajih dopustujejo samo tujci, ki za sluz ne vedo. Slovencev ni,” pravi eden od turističnih ponudnikov. V Eurotas Hotelih so dejali, da letos gostje radi pokličejo nekaj dni pred prihodom in se pozanimajo tako o vremenu, stanju na cestah, dogodkih kot tudi o čistosti morja, ki je zadnje tedne polnila medijske naslovnice.

Kljub težavam v pričakovanju dobre sezone

Slovenski turizem kljub težavam pričakuje dobro poletno sezono, “podobno ali celo nekoliko boljšo kot lani”, pravijo v Slovenski turistični organizaciji (STO). “Po podatkih destinacij in turističnih ponudnikov bo zasedenost nastanitvenih kapacitet v poletni turistični sezoni od 80 do 90 odstotkov, veliko rezervacij prihaja tudi v zadnjem trenutku.”

Izolski nastanitveni ponudniki so s sezono zadovoljni, saj so trenutne napovedi dobre in primerljive z lanskim poletjem. Še več: številke prvega polletja kažejo na 8-odstotno rast obiskovalcev in 7-odstotno rast nočitev v primerjavi z istim obdobjem lani. V Mariboru so imeli 4-odstotno rast turističnih prihodov in primerljivo število prenočitev, v Kopru pa je nočitev za 10 odstotkov, prihodov za 11 odstotkov več.

Največ gostov po besedah STO k nam letos prihaja iz Italije, Nemčije, Avstrije, Združenih držav Amerike, Francije, Hrvaške, Madžarske, Češke, Poljske, Srbije in Združenega kraljestva. “Na Slovenski turistični organizaciji za leto 2024 pričakujemo nadaljnjo rast prihodov in prenočitev v višini okoli pet odstotkov. Vemo pa, da so razmere v svetu negotove in lahko vplivajo na rezultate turističnega leta 2024,” priznavajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje