Turistični ponudniki s sezono zadovoljni. Slovensko Istro preplavili Madžari

Potovanja 01. Sep 202414:00 1 komentar
piran
PROFIMEDIA

Po malce slabšem začetku turistične sezone je ta v juliju in avgustu vendarle dobila tisti pravi poletni zagon. Slovenski turistični ponudniki so s številkami zadovoljni, rezervacije pa se vrstijo ena za drugo tudi globoko v jesen — ponekod celo vse do konca novembra.

Letošnja poletna turistična sezona se je marsikje v Sloveniji začela bolj klavrno: na morju je težave povzročala sluz, slabo vreme je turiste odvrnilo od obiska gorskih občin in kampiranja, mnogi pa so denar porabili na evropskem nogometnem prvenstvu v Nemčiji, smo na N1 poročali julija.  Manjše število rezervacij so junija zaznali v Kranjski Gori, v Turizmu Dolina Soče, ki pokriva občine Bovec, Kobarid in Tolmin, so beležili za 12 odstotkov manj nočitev.

Ponudniki turističnih nastanitev in turistični zavodi so zato z upanjem pogledovali proti glavnemu delu sezone, ko naj bi se številke vendarle dvignile. In res so se, gostje tudi tokrat niso razočarali.

V Turističnem združenju Portorož, ki pokriva tudi Piran, ocenjujejo, da bo letošnja poletna turistična sezona dobra oziroma zelo podobna lanski. “Junijski in julijski rezultati skupaj kažejo za tri odstotke manj prenočitev kot lani, a menim, da bi avgusta to že lahko nadoknadili,” pravi Lea Šuligoj iz združenja.

V Kranjski Gori so namreč v prvih sedmih mesecih letošnjega leta ustvarili za šest odstotkov več nočitev v primerjavi s predkoronskim obdobjem in rekordnim letom 2019. Tako kot drugod po Sloveniji občutno prevladujejo tuji gostje. Tudi na Bledu so z letošnjo sezono — ki je primerljiva z lansko — zadovoljni. “Glede na trenutno dostopne podatke beležimo zmerno 3-odstotno rast števila gostov in ustvarjenih nočitev,” pravijo. Še več: obisk Blejskega gradu se je v primerjavi z istim obdobjem lani povečal za 12 odstotkov.

Blejski grad
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

A v Javnem zavodu Turizem Bled se želijo odmakniti od zasledovanja rekordnih številk. Njihova trenutna strategija temelji na desezonalizaciji in ustvarjanju nočitev zunaj visoke turistične sezone, kar želijo doseči z nadgradnjo vsebin, vpeljavo novih turističnih produktov in povezovanjem s skupnostjo Julijskih Alp, ki bodo goste na destinaciji zadržali dlje časa.

Podobno pravijo tudi v Ljubljani. Bolj kot podiranja rekordov si želijo podaljšanja povprečne dobe, ki jo turisti preživijo v prestolnici, in večanja njihove potrošnje. “Z dosedanjim obiskom v Ljubljani smo zadovoljni, še posebej nas veseli, da smo imeli v letu 2024 več obiska kot v preteklih letih v nepoletnih mesecih, zlasti marca in maja.”

Logarska dolina (Foto: PROFIMEDIA)

Slovensko Istro preplavili Madžari, na Bledu drastičen upad Azijcev

Na večini turističnih lokacij drastičnih sprememb v navadah turistov ne opažajo, tudi lestvica gostov, ki prevladujejo, bolj ali manj ostaja enaka. Občuten preobrat pa so doživeli na slovenski obali, ki so jo — presenetljivo — letos preplavili Madžari. Julija jih je bilo namreč za 11 odstotkov več kot lani, tudi Slovakov je za desetino več.

Medtem je “tradicionalnih” gostov, torej Avstrijcev, Nemcev in Italijanov, za nekaj odstotkov manj.

Tudi sezono na Bledu je zaznamovala sprememba: doživeli so drastičen upad turistov z azijskih trgov, ki so v kraju navadno enkrat prenočili. Na drugi strani opažajo, da se veča število individualnih gostov, ki Bled obiščejo predvsem zaradi narave in priložnosti za športne aktivnosti na prostem na območju Julijskih Alp.

Sezona se podaljšuje, rezervacije globoko v jesen

Naši sogovorniki ocenjujejo, da letošnje sezone še zdaleč ni konec. Rezervacije hotelskih nastanitev na Bledu kažejo, da se turistična sezona podaljšuje, saj bodo nastanitve dobro zasedene tudi globoko v jesen, vse do konca novembra. Tudi zasebni ponudniki poročajo o podaljševanju dobe bivanja, saj v povprečju njihovi gostje v kraju preživijo med tremi in petimi dnevi.

“Oba podatka sta za Bled spodbudna in dobrodošla, saj nakazujeta, da sta upravljanje s turističnimi tokovi in desezonalizacija ključnega pomena za nadaljnji razvoj destinacije v okviru zmožnosti kraja.”

Tudi v Kranjski Gori se kapacitete lepo polnijo, zasedenost pa je primerljiva z zasedenostjo lani jeseni. Če bo vreme lepo, bodo rezervacije še poskočile. Prevladujejo tuji gostje, predvsem Madžari, Nemci in Čehi, ob vikendih pa ta gorenjski biser napolnijo Slovenci. “Jesen je tudi čas, ko beležimo veliko športnih skupin in turističnih skupin. Razlika se kaže med skupinami in individualnimi gosti, kjer med skupinami prevladujejo tuji gostje, med individualnimi pa domači gostje,” pojasnjujejo v Turizmu Kranjska Gora.

Jesen v Ljubljani
Foto: PROFIMEDIA

V Ljubljani število napovedanih skupin in vodenja kaže, da si prav tako lahko obetajo podoben obisk kot lani. A nekaj negotovosti vseeno ostaja, saj je trend “last minute” rezervacije vedno večji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje