Učenci z odločbami: napovedan konec ugodnosti pri vpisu v srednjo šolo

Slovenija 15. Okt 202405:15 17 komentarjev
razred šolstvo
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Novi šolski minister za vzgojo in izobraževanje Vinko Logaj napoveduje prevetritev zakonodaje o obravnavi otrok s posebnimi potrebami v šoli. Ker naj bi nekateri starši t. i. odločbe o usmeritvi zlorabljali za lažji vpis otroka v želeno srednjo šolo, želi odpraviti pomembno ugodnost – znižanje števila potrebnih točk za vpis.

Otroci s posebnimi potrebami za uspešno vključevanje v proces vzgoje in izobraževanja potrebujejo ustrezne programe ter zagotovitev različnih načinov in oblik pomoči. Zagotovijo si jih z odločbo o usmeritvi, ki jo na zahtevo staršev in na podlagi strokovnega mnenja izda Zavoda RS za šolstvo.

Otroci s posebnimi potrebami so otroci z motnjami v duševnem razvoju, gluhi in naglušni otroci, slepi in slabovidni otroci, otroci z govorno-jezikovnimi motnjami, gibalno ovirani otroci, otroci s primanjkljaji na posameznih področjih učenja, dolgotrajno bolni otroci, otroci s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter otroci z avtističnimi motnjami.

Število otrok z odločbami narašča

Število otrok z odločbami o usmeritvi se povečuje. V šolskem letu 2015/2016 je bilo po podatkih ministrstva za vzgojo in izobraževanje osnovnošolcev z odločbo 10.091. V lanskem šolskem letu jih je bilo 15.712.

Graf odločbe o usmeritvi
N1

Ker se je v tem času povečalo tudi skupno število vseh učencev v osnovni šoli – s 170 tisoč na 194 tisoč – za boljšo primerjavo navajamo še spremembo v deležu otrok z odločbami o usmeritvi: v šolskem letu 2015/2016 je imelo odločbo o usmerjanju 5,9 odstotka otrok v osnovni šoli. V lanskem šolskem letu jo je imelo 8,1 odstotka vseh učencev. V devetem razredu je imelo v 2015/2016 odločbo 9 odstotkov učencev. V 2023/2024 jo je imelo 12,1 odstotka učencev.

tabela odločbe o usmeritvi
N1

V srednjih šolah je imelo v šolskem letu 2015/2016 odločbo 4.221 oz. 5,6 odstotka vseh dijakov, v 2023/2024 pa 7.252 oz. 9,8 odstotka dijakov.

10-odstotni “popust” pri vpisu v srednjo šolo

Velik dejavnik pri povečevanju števila otrok z odločbami je zagotovo boljše prepoznavanje in manjša stigmatizacija otrok z različnimi primanjkljaji. Pojavljajo pa se tudi očitki, da nekateri starši skušajo na ta način svojemu otroku zagotoviti neupravičeno prednost pri doseganju učnega uspeha in pri izbiri nadaljnjega izobraževanja.

Otroci z odločbo o usmeritvi imajo namreč pomembno prednost pri vpisu v srednjo šolo. Če pri vpisu na izbrano srednjo šolo velja točkovna omejitev, bo učencu z odločbo za vpis zadostovalo 90 odstotkov točk, ki bi jih za vpis potreboval brez odločbe.

Novi minister opozarja na mogoče zlorabe

Novi minister za vzgojo in izobraževanje Vinko Logaj, sicer dolgoletni direktor Zavoda RS za šolstvo, je že na zaslišanju pred pristojnim odborom državnega zbora v začetku meseca opozoril, da so številke s področja odločb o usmeritvi nekoliko sumljive. “Ko smo letos za to šolsko leto pogledali vpis v srednje šole in predloge za izdajo odločbe o usmeritvi, je bilo od tistih, ki so potrebovali odločbo na prehodu, približno 17 odstotkov takšnih, ki so zahtevo prvič vložili v 9. razredu. Kar pomeni, če špekuliram, da gre v tem delu tudi za zlorabo instituta dodelitve dodatne strokovne pomoči. Ne morem trditi za vse, za en velik delež znotraj tega odstotka pa zagotovo.”

minister Vinko Logaj
Minister za vzgojo in izobraževanje Vinko Logaj (Foto: F.A.Bobo)

Logaj se je zato vprašal o primernosti 10-odstotnega “popusta” pri vpisu v srednjo šolo. “Če nam uspe udejanjiti korektno in dovolj dobro pomoč za premagovanje ovir in primanjkljajev, potem tega bonusa 10 odstotkov verjetno ne potrebujemo.”

“Ministrstvo načrtuje spremembo”

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so nam, ko smo jih prosili za dodatno razlago Logajevih besed, odgovorili, da se na tem področju obetajo spremembe. “Ministrstvo načrtuje spremembo srednješolske zakonodaje, s katero bi za imetnike odločbe o usmerjanju za srednješolski program odpravili obstoječo mejo doseganja 90 odstotkov točk pri vpisu v srednješolski program z omejitvijo vpisa.”

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje