Ugotovitve računskega sodišča: zveza gluhih neupravičeno izplačevala dodatke

Slovenija 12. Sep 202414:47 0 komentarjev
računsko sodišče
Foto: Petar Peric/BOBO

Računsko sodišče je izvedlo revizijo pravilnosti poslovanja Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije v letu 2022 in podalo negativno mnenje. Ugotovilo je namreč več nepravilnosti, od neupravičenega obračuna ter izplačila dodatkov, do previsoke plače, izplačane sekretarju zveze.

Kot so zapisali pri računskem sodišču, je zveza petim zaposlenim neupravičeno obračunala in izplačala dodatek za vodenje v skupnem znesku 7317 evrov, pri čemer štirje sploh niso opravljali vodstvenih nalog. Nepravilno je več zaposlenim izplačala tudi terenski dodatek v skupnem znesku 751 evrov ter povračilo stroškov za uporabo mobilnih telefonov v ocenjenem znesku 668 evrov. Dodatka zaposlenim za delovno uspešnost v skupnem znesku 56.566 evrov ni obračunala in izplačala v skladu z internim aktom.

Enemu zaposlenemu pa je obračunala in izplačala za 1488 evrov previsoko osnovno plačo ter mu neupravičeno izplačala tudi nadomestilo za neizrabljen letni dopust v znesku 2640 evrov. Zveza je namreč med drugim sistemizirala delovno mesto sekretar, ki ga je povzela iz kolektivne pogodbe za državno upravo. Zaposleni na tem delovnem mestu je bil v letu 2022 uvrščen v 54. plačni razred. Zveza mu je za junij obračunala osnovno plačo v znesku 3827 evrov, ki jo je za ta plačni razred določala plačna lestvica iz leta 2011, medtem ko je večji del leta 2022 veljala plačna lestvica, po kateri je bila vrednost 55. plačnega razreda kot najvišjega možnega plačnega razreda za sekretarje 3661 evrov. “To pomeni, da je zaposleni prejel višjo osnovno plačo od najvišje možne osnovne plače za delovno mesto sekretar po veljavni plačni lestvici,” so pojasnili revizorji.

Glede izplačila za neizrabljen letni dopust za leto 2021 je zveza sicer revizorjem pojasnila, da izraba dopusta ni bila možna zaradi povečanega obsega dela, med drugim na področju vpisa slovenskega znakovnega jezika. A so revizorji opozorili, da se delavec ne more odpovedati pravici do letnega dopusta.

Revizorji izdali priporočila za izboljšanje poslovanja

Zveza je v juliju 2024 od sekretarja zahtevala povračilo preveč izplačanih plač, kar je ta tudi storil. Prav tako so na zvezi vsem zaposlenim nepravilno določili letni dopust, ena od njih pa je neupravičeno napredovala v višji plačni razred, na zvezi pa so tudi zaposlili delavca na delovno mesto, za katero ni izpolnjeval pogojev, so še ugotovili revizorji.

Zveza gluhih tudi ni izdajala potnih nalogov za službena vozila v uporabi, pri izdanih potnih nalogih pa uporabe službenih vozil in opravljenih poti ni ustrezno evidentirala. Najmanj 1.633 evrov je porabila za nakup goriva, ki ni bilo namenjeno za službene poti oziroma za službene avtomobile, enemu zaposlenemu pa je izplačala za 140 evrov višjo kilometrino, kot mu je pripadala.

Zveza je prav tako poravnala stroške vzdrževanja objekta v znesku 832 evrov, ki ga je oddajala, čeprav bi jih skladno z najemno pogodbo moral poravnati najemnik.

Kot so še zapisali na računskem sodišču, je zveza že med izvajanjem revizije izvedla ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnosti, so ji pa revizorji podali priporočila za izboljšanje poslovanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!