UKC Maribor vse bolj tone v rdeče številke

Slovenija 10. Okt 202419:56 0 komentarjev
UKC Maribor
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Primanjkljaj v poslovanju Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor se še naprej povečuje, konec avgusta je znašal skoraj 12,5 milijona evrov. Glavni razlog je zdravniška stavka, zaradi katere se je obseg opravljenih storitev znižal za pet odstotkov.

Primanjkljaj v poslovanju Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor se še naprej povečuje. Konec avgusta je imel skoraj 12,5 milijona evrov presežka odhodkov nad prihodki.

Glavni razlog je po besedah direktorja Vojka Flisa zdravniška stavka, na katero nimajo vpliva.

Rezultat je “posledica pet odstotkov nižjega obsega opravljenih storitev zaradi stavke, sistemskih problemov financiranja in optimalnega obvladovanja notranjih stroškov”, je po današnji seji sveta zavoda sporočil njegov predsednik Marjan Mačkošek. “Veseli podatek, da je v mesecu avgustu že opaziti rezultate notranjih ukrepov za izboljšanje poslovanja,” je dodal.

“Delo se kopiči na naših plečih”

Flis je na seji ponovno opozoril, da sta oba klinična centra še edini ustanovi v državi, ki opravljata na vseh področjih neprekinjeno zdravstveno varstvo. Medtem ko druge ustanove pošiljajo bolnike k njima, jih UKC Maribor in Ljubljana nimata kam poslati, zato se kopiči delo na njunih plečih. “Dogaja se, da diplomirane medicinske sestre gredo iz naše na drugo urgenco in potem od tam pošiljajo paciente k nam. Pa tam dobijo to plačano, pri nas pa ne,” je ponazoril.

Ker se klinična centra soočata s podobnimi težavami, tudi kar zadeva financiranje, poskušata po besedah Flisa enotno nastopati v pogovorih z ustanoviteljem, obenem skupaj delata na optimizaciji poslovanja. Svet zavoda je pozdravil ta prizadevanja.

Samo v avgustu je klinični center pridelal 2,6 milijona evrov izgube, kar je tudi posledica dopustov in posledično manj opravljenega dela. Največjo izgubo povzroča kirurgija z anesteziologijo, pri stroških blaga, materiala in storitev so uspeli prihraniti 630.000 evrov.

Svet zavoda se je danes seznanil tudi s programom in akcijskim načrtom za skrajševanje čakalnih vrst. Kot je pojasnila koordinatorica v zdravstveni negi Adela Čolnik, so dolge čakalne dobe posledica pomanjkanja in preobremenjenosti kadra, povečanega obsega napotitev, neizvajanja storitev v času epidemije covida-19, pomanjkanja prostora na oddelkih in drugih tehničnih omejitev.

 seja Sveta zavoda UKC Maribor
Foto: UKC Maribor

Cilj: zmanjšanje števila čakajočih preko dopustne dobe za deset odstotkov do konca leta

Za cilj so si v dokumentu postavili zmanjšanje števila čakajočih preko dopustne dobe za deset odstotkov do konca leta 2024, kar nameravajo med drugim doseči z izvajanjem dodatnih programov za skrajševanje čakalnih vrst, triažo napotnih listin in uvajanjem samodejnih opomnikov pacientom na termin, da bi tako zmanjšali izpad neodpovedanih terminov.

Zaradi boljšega sodelovanja med ustanovami Flis računa, da bo lažje doseči prečiščenje seznamov, saj je, kot je dejal, približno 20 odstotkov bolnikov prijavljenih na enako zdravstveno storitev v različnih ustanovah.

Po besedah strokovne direktorice Nataše Marčun Varda je še vedno veliko neupravičenih napotitev, večanje števila obravnav pa med drugim ovira pomanjkanje negovalnega kadra in anesteziologov.

V UKC Maribor so sicer letos do konca avgusta opravili 293.808 nenujnih zdravstvenih storitev, od tega je bilo nekaj več kot 150.000 prvih zdravstvenih storitev. V začetku septembra je preko dopustne čakalne dobe v tem kliničnem centru čakalo 29.309 pacientov, od tega 22 odstotkov s stopnjo nujnosti zelo hitro. “Čakalne vrste ostajajo na nivoju preteklih obdobij,” je sklenil svet zavoda.

Seznanil se je tudi z izvajanjem investicij v UKC Maribor, a je bila ta točka zaprta za javnost.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!