Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: poceni piarovstvo, glavobol ali solidarnost?

N1 video 12. Apr 202319:37 20 komentarjev
Oddaja N1 STUDIO
Jan Gregorc/N1

Slovensko javnost je presenetila novica, da so poslanci vladajoče Svobode sinoči v parlamentarni postopek vložili novelo zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Kot smo razkrili na N1, predlagajo prenos obstoječega dopolnilnega v obvezno zavarovanje, vsi bi plačevali po 35 evrov mesečno. V oddaji N1 STUDIO smo o vloženi noveli zakona soočili mnenja štirih parlamentarnih strank, v stranki SD pa sogovornika niso mogli zagotoviti.

Kot smo prvi poročali na N1, so poslanci vladajoče stranke Gibanja Svoboda skoraj v popolni tajnosti in mimo obeh koalicijskih partneric vložili novelo zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Premier Robert Golob je na dopoldanski novinarski konferenci Svobode, ki sta se je udeležila tudi predstavnika koalicijskih partneric, poudaril, da želijo z vloženo novelo zakona zamrzniti cene dopolnilnega zavarovanja, s tem pa preprečiti ustvarjanje privatnih dobičkov zavarovalnic.

Zakonski predlog predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki se bo preneslo v obvezno zdravstveno zavarovanje in bi znašalo 35 evrov na mesec.

Čeprav so vse parlamentarne stranke enotne, da je bil napovedan dvig premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za deset evrov, ki ga je napovedala zavarovalnica Generali, neupravičen, so mnenja glede danes vložene zakonske novele med parlamentarnimi strankami deljena.

Predsednica odbora za zdravstvo in poslanka Svobode Tamara Kozlovič je v oddaji N1 STUDIO na vprašanje, zakaj so poslanci Svobode nepričakovano in s takšno naglico vložili novelo zakona, odgovorila, da ne gre za akcijo “na vrat na nos”, temveč se o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja govori že vsaj 20 let, v letih 2019 in 2020 pa je tak zakonski predlog že obravnaval tudi državni zbor.

Zaradi napovedanega dviga premije dopolnilnega zavarovanja bi po mnenju Svobode lahko prišlo do večjega števila odpovedi dopolnilnega zavarovanja, čemur pa se želijo izogniti. “Zakon bo obravnavan po rednem postopku, na voljo bo dolga razprava in zakonski predlog se lahko še izboljša,” je dejala Kozlovič in poudarila, da se nikogar ne bojijo, niti SDS, da pa se bojijo lobijev, ki krojijo slovenski zdravstveni sistem.

Da bo časa za razpravo in izboljšave zakona dovolj, se strinja tudi koordinator Levice, podpredsednik vlade in minister za delo Luka Mesec. Ob tem je dejal, da so si v Levici vse od vstopa v parlament prizadevali, da bi se dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinilo in da pri vlaganju novele ni šlo za nepremišljeno in hitro potezo. Okrcal pa je tudi medije in javnost, saj naj bi bili ti nezadovoljni, ko je vlada na “lep način skušala začeti razpravo” pri zdravstveni in pokojninski reformi. “Takrat so vsi govorili, da je vlada nesposobna. Zdaj, ko smo šli po obratni poti, torej najprej zakon in šele nato razprava, pa smo deležni kritik, da delamo vse na vrat na nos,” je še dejal Mesec.

V največji opozicijski stranki SDS so do novele zakona zelo kritični in menijo, da se za 95 odstotkov zavarovancev, ki plačujejo dopolnilno zavarovanje, ne bo spremenilo ničesar. Poslanec SDS Zvone Černač je dejal, da se prostovoljna oblika zavarovanja spreminja v obvezno zavarovanje, saj bodo morali ljudje vsak mesec plačevati po 35 evrov. “To je neka rokohitrska akcija, še posebej po tem, ko smo pred dvema mesecema poslušali, da se bodo najprej lotili zdravstvene reforme,” je dejal. Dodal pa je, da v SDS podpirajo napoved premierja Roberta Goloba, da bo vlada v roku 10 dni sprejela uredbo o zamrznitvi cen dopolnilnega zavarovanja do uveljavitve sprememb.

Poslanec opozicijske NSi Jernej Vrtovec je opozoril, da se za zavarovance ne bo z novelo zakona nič spremenilo, saj bodo še vedno plačevali enak znesek, bo pa zavarovancev več, saj bo zavarovanje postalo obvezno. “Denar dajemo konglomeratu ZZZS, ki dela z visokimi izgubami, ki jih doplačujemo iz proračuna. Zdaj bodo pa imelo še več finančnih sredstev,” je dejal. Poudaril je tudi, da bi moral biti fokus Golobove vlade na tem, da bi bilo treba ZZZS prestrukturirati.

Mesec o varčevanju, Černač o cenenem piarovstvu

Po mnenju koordinatorja Levice Luke Mesca bodo ljudje z zamrznitvijo cen zavarovalne premije dopolnilnega zavarovanja na letni ravni prihranili 120 evrov, Zvone Černač pa mu je odvrnil, da predlog tega ne določa. Vložitev novele zakona je med drugim označil za “ceneno piarovstvo”. Več pa si oglejte v spodnjem posnetku.

Kdaj bo dokončno ukinjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Poslanka Svobode Tamara Kozlovič je pojasnila, da zavarovanci, ko bo vlada sprejela uredbo o zamrznitvi cen zavarovalne premije dopolnilnega zavarovanja, ne bodo plačevali več denarja, je pa to zgolj vmesna faza, saj nameravajo v sklopu zdravstvene reforme dopolnilno zavarovanje popolnoma ukiniti.

Z njenimi besedami pa se ni strinjal Jernej Vrtovec, saj po njegovem mnenju v zakonu ni nikjer napisanega zagotovila, da bi vlada lahko z valorizacijo premije – prva je napovedana leta 2025 – to premijo še zvišala.

V razgreto debato sta se vključila še Luka Mesec in Zvone Černač, kaj so si očitali, pa si oglejte v spodnjem posnetku.

Vrtovec: Če bi jaz bil finančni minister, bi me danes bolela glava

Poslanec NSi Jernej Vrtovec se je v oddaji N1 STUDIO spraševal, kakšna je razlika, če se znesek dopolnilnega zavarovanja plača s položnico ali pa s prispevkom od plače posameznika. Opozoril pa je tudi na to, da nihče v Sloveniji ne govori o tem, za koliko je svoje storitve podražil ZZZS.

“Če bi jaz bil finančni minister, bi me danes bolela glava,” je še dodal. Zakaj, pa si oglejte v spodnjem posnetku.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Oddajo lahko tudi poslušate.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_2