Vlada brez odločitve o sproščanju ukrepov

Koronavirus 17. Feb 202219:18 > 18. Feb 2022 06:28 9 komentarjev
PCT aplikacija
Žiga Živulovič jr./BOBO

Vlada naj bi na četrtkovi dopisni seji, ki je bila sklicana šele okoli 21.30, potrjevala priporočila strokovne skupine o sproščanju ukrepov za zajezitev epidemije. A kot smo neuradno izvedeli, na dnevnem redu seje ni bilo točk, povezanih s sproščanjem ukrepov.

Dopisna seja, na kateri naj bi vlada sprostila del epidemioloških ukrepov, je bila sklicana v četrtek pozno zvečer, čeprav se je sprva ugibalo, da naj bi nekateri ukrepi v veljavo stopili že z današnjim dnem. Po naših informacijah pa na dnevnem redu dopisne seje ni bilo niti ene točke, povezane s sproščanjem ukrepov. Na naša poizvedovanja, zakaj na dopisni seji ne bodo odločali o rahljanju epidemioloških ukrepov, nismo dobili odgovorov. Vlada naj bi več informacij posredovala v petek. Tudi podrobnosti o novinarski konferenci, ki je bila sprva predvidena za četrtek, nato pa prestavljena na petek, za zdaj niso znane. Za zdaj je jasno le, da petkova dopoldanska novinarska konferenca odpade.

Po informacijah N1 se je zapletlo s pripravo odlokov, saj gospodarsko ministrstvo želi obsežnejše sproščanje, kot ga je predlagala stroka. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek namreč zahteva tudi podaljšanje obratovalnega časa gostinskih obratov. Ti sedaj lahko obratujejo le do 22. ure, upoštevajoč predlog ministra za gospodarstvo pa bi bili slednji lahko odprti do polnoči. Počivalšek je predlagal še odprtje nočnih klubov in diskotek ob upoštevanju pogoja PCT in ob opravljenem hitrem antigenskem testu, ki ne bi smel biti starejši od 12 ur.

Stroka je med drugim predlagala odpravo pogoja PCT v trgovinah, na bankah, poštah, bencinskih servisih, upravnih enotah itd., torej tam, kjer so stiki kratkotrajni, ukinitev pogoja PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov ob ohranitvi omejitve števila gostov, ukinitev pogoja PCT na smučiščih in javnem prevozu, ukinitev karanten in ustavitev epidemiološkega sledenja stikom, ukinitev presejalnega testiranja zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi, predvidoma konec meseca ter spremembe na področju športa, kulture ter kongresne in sejemske dejavnosti.

Ob četrtkih potekajo redne seje vlade, a je bila za včeraj načrtovana zgolj dopisna seja, saj je bil predsednik vlade Janez Janša na neformalnem zasedanju Evropskega sveta v Bruslju. Vlada je sicer že v sredo na dopisni seji odločila, da volilcem ob oddaji podpore kandidatnim listam na upravnih enotah ne bo treba izpolnjevati pogoja PCT.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje