Ukrep Moskve: Rusijo morajo zapustiti štirje slovenski diplomati

Slovenija 19. Maj 202216:16 > 19:55 3 komentarji
Moskva
PROFIMEDIA

Rusija je naložila Sloveniji, naj zmanjša število diplomatov na veleposlaništvu v Moskvi za štiri osebe. Odločitev Moskve je odgovor na "neprijazne ukrepe, ki jih je pred tem sprejela Ljubljana v zvezi z zmanjšanjem števila osebja na ruskem diplomatskem predstavništvu in poslabšanjem pogojev njegovega delovanja." Z ruskega ministrstva za zunanje zadeve so prav tako sporočili, da so predstavniku Slovenije izrazili protest "zaradi neutemeljenih poskusov slovenskih oblasti, da bi obtožile Rusijo za vojne zločine v Ukrajini". Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je odločitev Rusije negativno presenetila.

Rusko zunanje ministrstvo je danes slovenskemu odpravniku poslov izročilo noto z zahtevo, da se število diplomatskega osebja na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi zmanjša za štiri osebe, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

“Kot odgovor na neprijazne ukrepe, ki jih je pred tem sprejela Ljubljana v zvezi z zmanjšanjem števila osebja na ruskem diplomatskem predstavništvu in poslabšanjem pogojev njegovega delovanja, je bila slovenskemu diplomatu izročena nota z zahtevo, da v desetih dneh zmanjša število diplomatskega osebja na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi za štiri osebe,” so sporočili z ministrstva.

“Na podlagi načela vzajemnosti je bila sprejeta tudi odločitev, da se prilagodijo pogoji delovanja slovenskega diplomatskega predstavništva v Moskvi glede na položaj, v katerem se je znašlo naše veleposlaništvo v Ljubljani,” so dodali na ruskem zunanjem ministrstvu.

Na ministrstvu so zapisali še, da so slovenskemu diplomatu izrazili odločen protest “zaradi neutemeljenih poskusov slovenskih oblasti, da bi obtožile Rusijo za vojne zločine v Ukrajini, in zaradi vojaške pomoči Slovenije neonacističnemu režimu v Kijevu”.

Slovenija je sicer v začetku aprila zahtevala zmanjšanje števila osebja na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani na raven slovenskega v Moskvi. S tem se je število osebja na ruskem veleposlaništvu zmanjšalo za 33 oseb, z 41 na vsega osem. Slovenija je sicer pri tem uporabila določila 11. člena dunajske konvencije o diplomatskih odnosih in izbiro, kdo je moral veleposlaništvo zapustiti, prepustila Rusiji.

Na odločitev Moskve so se danes odzvali na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ). Zapisali so, da je odločitev “negativno presenečenje”, ob tem pa pojasnili, da nameravajo odločitev Rusije preučiti z vseh vidikov ter se posvetovati z državami članicami EU, ki so v podobnem položaju, in se nato ob primernem času tudi ustrezno odzvati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje