Ukrepi za lažje zaposlovanje tujcev v veljavi vsaj še do konca leta

Slovenija 26. Sep 202417:45 0 komentarjev
Tabla s prostimi delovnimi mesti pred zavodom za zaposlovanje
Tabla s prostimi delovnimi mesti pred zavodom za zaposlovanje (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Vlada bo za tri mesece podaljšala ukrepe začasne ureditve na področju opravljanja dela tujih delavcev v Sloveniji, saj da so v prvem obdobju izvajanja zabeležili njihove pozitivne učinke. Opozorili so tudi na potrebo po nadaljnji razbremenitvi poslovnih procesov upravnih enot in omogočanju hitrejšega vstopa tujcev na trg dela.

Vlada je na današnji seji sprejela sklep o podaljšanju ukrepov začasne ureditve na področju opravljanja dela tujih delavcev v Sloveniji, ki jih je poleti prinesel interventni zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah, in sicer za tri mesece, do konca decembra, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Podaljšanje ukrepov se nanaša na vloge, ki bodo za področje izdaje in podaljšanja enotnih dovoljenj za prebivanje in delo za tujce na upravne enote vložene od 1. oktobra do vključno 31. decembra, so sporočilo ministrstva za javno upravo povzeli v Ukomu.

“V prvem obdobju izvajanja zakona so bili zabeleženi in ugotovljeni določeni pozitivni učinki delujočih ukrepov, ki bodo v nadaljevanju še dodatno doprinesli k izboljšanem reševanju zadev v zakonitem roku, kar pa seveda varuje tako človekove pravice, kot povečuje konkurenčnost gospodarstva oziroma veča ponudbo dela na trgu dela,” so odločitev za podaljšanje pojasnili na ministrstvu.

Opozorili so tudi na potrebo po nadaljnji razbremenitvi poslovnih procesov upravnih enot in omogočanju hitrejšega vstopa tujcev na trg dela.

“Zmanjšanje administrativnih bremen doprinese k poenostavitvi in pospešitvi postopkov na upravnih enotah ter zmanjšuje gospodarsko škodo zaradi zaostankov v upravnem sistemu na področju enotnih dovoljenj za prebivanje in delo za tujce, saj se zaradi potreb slovenskega gospodarstva po delavcih – od nižje kvalificiranih do visokotehnoloških – število teh postopkov v zadnjih letih precej povečuje,” so podčrtali.

Interventni zakon, ki je sledil večmesečni stavki na upravnih enotah, je sicer začel veljati konec julija. Cilj je bila optimizacija določenih postopkov na upravnih enotah. Zakon je tako odpravil krajevno pristojnost upravnih enot pri obravnavi vlog tujih delavcev, pri čemer tujci lahko začnejo delati, še preden svoje naloge opravijo državni organi.

Po podatkih delodajalskih združenj, ki jih je nedavno pridobila STA, so spremembe dejansko že obrodile sadove, v sindikatih pa so zaskrbljeni in se sprašujejo, kaj se bo zgodilo, če se v teh postopkih izkaže, da tujci ne izpolnjujejo pogojev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!