Umetno inteligenco smo vprašali: Kam na poceni počitnice?

Potovanja 03. Maj 202311:44 komentarjev
Sintra Portugalska
Sintra, Portugalska (PROFIMEDIA)

Inteligentni klepetalnik nam je predlagal pet evropskih držav, ki naj bi bile cenovno in trajnostno prijazne. Slovenije ni med njimi.

Če še ne veste, kje želite preživeti letošnji dopust, vam za ideje ni treba spraševati sorodnikov, prijateljev in znancev, prav tako ne ure in ure brskati po spletu. Vprašajte umetno inteligenco.

Točno to so storili novinarji portala Euronews. Vprašanje, kje v Evropi lahko preživijo poceni in trajnostno vzdržen dopust, so postavili aplikaciji umetne inteligence Chat GPT. Ta jim je ponudila pet destinacij. Najprej je izbrala dansko prestolnico Köbenhavn. Razlog: Mesto se je odločilo, da bo do leta 2025 postalo prva prestolnica z ničelnim izpustom toplogrednih plinov. Za njim so se razvrstili še Norveška z “okolju prijaznimi namestitvami”, nizozemska prestolnica Amsterdam zaradi kolesarjem prijaznega okolja, na koncu pa španska Costa Brava in portugalski Azori.

Kobenhavn Danska
(Köbenhavn, Danska (PROFIMEDIA)

Kaj nam je svetoval inteligentni klepetalnik?

Malce smo bili presenečeni, ker umetna inteligenca dežele na sončni strani Alp ni prepoznala kot eno najbolj trajnostnih in cenovno ugodnih turističnih destinacij.

Zato smo podobno vprašanje inteligentnemu klepetalniku postavili tudi mi: “Radi bi preživeli trajnostne in ekonomične počitnice v Evropi. Mi lahko predlagate nekaj destinacij?” Pričakovali smo podoben odgovor, kot so ga dobili novinarski kolegi pri Euronewsu, vendar nam je Chat GPT postregel z drugačnim.

Na prvo mesto je postavil Portugalsko. “Portugalska je odlična destinacija za popotnike, ki se zavedajo svojega proračuna. Ponuja čudovite plaže, zgodovinska mesta, okusno hrano in vino ter široko paleto okolju prijaznih namestitev. Poleg tega je država zavezana trajnosti in je bila priznana kot vodilna v ekoturizmu,” je razložil.

Bukovina, Romunija
Bukovina, Romunija (PROFIMEDIA)

Na drugo mesto je postavil Romunijo, kar nas je malce presenetilo – ampak umetna inteligenca bo že vedela, kajne? Chat GPT nam je državo predstavil kot “cenovno ugodno destinacijo, ki ponuja osupljive pokrajine, vključno s Karpati in delto Donave”. Povedal je še, da ima bogato kulturno dediščino in vrsto divjih živali, v Romuniji pa je tudi veliko projektov ekološkega turizma za spodbujanje trajnostnega turizma.

Tretja po vrsti je bila naša južna soseda. “Hrvaška je odlična destinacija za popotnike, ki ljubijo naravo in aktivnosti na prostem. Ima čudovito obalo s kristalno čisto vodo, pa tudi nacionalne parke s pohodniškimi potmi in slapovi. Hrvaška se zavzema za trajnostni turizem s številnimi okolju prijaznimi nastanitvami in aktivnostmi,” je zdrdrala umetna inteligenca, ki je na četrto in peto mesto postavila Grčijo in Španijo. Klasika, bi lahko rekli.

Kaj pa dežela na sončni strani Alp?

Naše države tudi na tem seznamu ni bilo. Zakaj? Vprašanje smo postavili v angleščini, da bi se s tem izognili morebitni pristranskosti umetne inteligence pri izbiri odgovorov. Ampak ta je morda zaznala, da je vprašanje prišlo iz računalnika na sončni strani Alp, in pomislila, da je Slovencem njihovo domovino kot cenovno ugodno in vzdržnostno destinacijo brez zveze ponujati. Je pa pri odgovorih očitno dajala prednost “cenovno ugodnemu” pred “trajnostnim” dopustom, pri kolegih iz Euronewsa pa se pri vprašanju cenovne ugodnosti ni veliko zadrževala. Morda je sklepala, da si lahko privoščijo tudi dražji sonaravni oddih.

Škofja Loka
Škofja Loka (PROFIMEDIA)

Ali bi umetna inteligenca priporočila tudi Slovenijo?

Ker ni izbrala Slovenije, smo vrtali dalje. “Zakaj bi Slovenijo priporočili kot destinacijo za dopust? Kateri del Slovenije bi priporočili in zakaj?”

“Kot jezikovni model umetne inteligence nimam osebnih preferenc ali pristranskosti, lahko pa vam navedem nekaj razlogov, zakaj je Slovenija lahko odlična počitniška destinacija,” je sporočil ChatGPT in naštel tri razloge.

Naravne lepote: Slovenija je majhna država z bogato naravno krajino, vključno z Julijskimi Alpami, Blejskim jezerom, Krasom in dolino reke Soče. Država je znana po neokrnjenih gozdovih, jezerih in rekah, zaradi česar je odlična destinacija za dejavnosti na prostem, kot so pohodništvo, smučanje in kajakaštvo.

Kulturna dediščina: Slovenija ima bogato kulturno dediščino, ki se odraža v njeni arhitekturi, muzejih in galerijah. Država ima mešanico slovanskih, germanskih in romanskih vplivov, kar je mogoče opaziti v njenih tradicionalnih festivalih, glasbi in kulinariki.

Trajnostni turizem: Slovenija je zavezana trajnostnemu turizmu in je izvedla številne okolju prijazne pobude, kot so eko turistične kmetije in možnost trajnostnega prevoza. Državi so priznali tudi prizadevanja za spodbujanje trajnostnega turizma in zaščito naravne dediščine.

To pa že zveni prijazno. In katere destinacije nam je priporočila? Na prvem mestu se je znašla Ljubljana, za njo Bled, Triglavski narodni park in Piran. Postojnske jame s človeško ribico nam ni predlagala. Da o vzhodni Sloveniji sploh ne govorimo. Morda je čas, da umetno inteligenco podučimo tudi o tem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.