Umrl je priznani briški vinar Edi Simčič

Slovenija 08. Jul 202414:28
vinar simčič
Foto: Facebook Edi Simčič wines

V 91. letu starosti je umrl briški vinar Edi Simčič, ki je ustvaril eno najbolj prepoznavnih in cenjenih vinskih kleti pri nas.

V 91. letu starosti je umrl briški vinar Edi Simčič, je na družbenem omrežju Facebook sporočila njegova družina.

Edi Simčič je ustvaril eno najbolj prepoznavnih in cenjenih vinskih kleti v Goriških brdih. Od šestdesetih let prejšnjega stoletja je Edi Simčič z ženo Marico poleg dela v takratni Kmetijski zadrugi Dobrovo obdeloval še 3,5 hektarja vinogradov. Leta 1989 je prvič stekleničil lastno vino. Pobudo je nato prevzel sin Aleks, nadaljujeta pa jo vnuka Jure in Jakob.

Danes imajo Simčičevi 13 hektarjev vinogradov z 90.000 trtami in 65.000 steklenicami vina letno.

“Bil si navdih, vir moči in zaupanja. Odprtih misli, drzen v vsem, kar si počel. Avantgarden, vizionar, zvest zemlji in družini,” je ob slovesu napisala njegova družina. Poudarili so, da jih je naučil, kaj so vrednote. “Da je treba biti iskren in obenem ponižen, gostoljuben in trmast, kadar je bilo to potrebno. Kažipot in rama, na katero smo se lahko vedno naslonili. Tudi v trenutkih, ko je bilo težko, si s svojim optimizmom znal pokazati pravo smer!”

Zapisali so, da je njegova zasluga, da sta tudi njegova vnuka predana zemlji. “Kako si bil ponosen na njiju! Srečen in s kančkom skrbi si budno spremljal njune korake. Vsakič, ko so te objeli, potrepljali po ramenih ali vprašali za nasvet, so se ti oči zaiskrile!”

“Zaključil si svoj krog in dopustil naslednjega. Za to ti bomo večno hvaležni!” so zaključili zapis.