Umrl je ugledni radijski novinar Gojko Bervar

Slovenija 17. Jul 202419:29
Gojko Bervar
Foto: Facebook/Gojko Bervar

V 78. letu starosti je umrl Gojko Bervar, ki je bil eden najuglednejših slovenskih radijskih novinarjev.

Nekaj dni pred 78. rojstnim dnevom je umrl Gojko Bervar, poroča časnik Delo.

Bervar je bil eden najuglednejših slovenskih radijskih novinarjev.

Rodil se je 22. julija 1946 v Zrečah. Otroštvo je preživel v Celju, kjer je obiskoval osnovno šolo in leta 1965 na celjski gimnaziji tudi maturiral. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študiral sociologijo in geografijo. Na TV Ljubljana je bil med letoma 1970 in 1971 zaposlen kot organizator in producent, med letoma 1971 in 2009 pa je na Radiu Ljubljana in Radiu Slovenija delal kot novinar, urednik uredništva mladinskega programa, novinar komentator, urednik uredništva za Slovence po svetu in urednik uredništva dokumentarno-feljtonskih oddaj, navaja spletna stran Slovenska biografija.

Sočasno je bil med letoma 1980 in 1986 odgovorni urednik revije Tabor pri Zvezi tabornikov Slovenije, med letoma 1983 in 1986 pa tudi glavni urednik revije. Med letoma 1998 in 2013 je deloval v uredništvu Medijske preže, biltena za opazovanje medijev, občasno pa je kot komentator in avtor sodeloval z revijo Svobodna misel. V letih 1999 in 2000 je deloval kot član strokovne komisije Sveta Evrope za medijsko zakonodajo.

V Društvu novinarjev Slovenije je bil dejaven pri vprašanjih spoštovanja novinarske etike. O vprašanjih novinarske etike je napisal tudi knjigo in jo leta 2002 objavil pod naslovom Svoboda neodgovornosti: samoomejevanje v medijih v Sloveniji. Dejaven je bil tudi v Novinarskem častnem razsodišču Društva novinarjev Slovenije, ki ga je od leta 2015 kot predsednik tudi vodil.

Žanrsko je deloval v vseh radijskih zvrsteh, na Radiu Ljubljana pa je bil med pobudniki in začetniki programa v živo. Zlasti pomemben je bil njegov novinarski prispevek v obdobju demokratizacije, ko je spremljal pogajanja med Zvezo komunistov in politično alternativo glede prehoda v parlamentarno demokracijo, razpada SFRJ ter osamosvajanja.

Za novinarsko delo je prejel več stanovskih nagrad, med drugim Tomšičevo nagrado za dosežke v novinarstvu leta 1991 in nagrado Bratstvo resnice/Consortium veritatis za življenjsko delo leta 2009, še piše Slovenska biografija.