Upokojenec z najvišjo pokojnino septembra prejel več kot 4.000 evrov

Gospodarstvo 27. Okt 202408:55 76 komentarjev
Upokojenec
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Kakšne pokojnine so septembra prejeli rekorderji med upokojenci? Koliko je znesla najvišja pokojnina in koliko upokojencev je prejelo pokojnino višjo od 2.500 evrov? Pregledali smo podatke Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Septembrsko pokojnino je dobilo več kot 645.00 upokojencev. V skupno število so ob starostnih vštete tudi delne, predčasne, invalidske, družinske in vdovske.

Slab odstotek in pol upokojencev (9.323 upravičencev) je prejelo več kot 2.500 evrov pokojnine.

Rekorder pa je septembra prejel 4.231,50 pokojnine. To je 4,7-kratnik povprečne starostne pokojnine v septembru, ki je znašala 898,26 evra. Moški so dobili povprečno 881,5 evra, upokojenke pa slabih 34 evrov več.

Tisti s 40 let ali več dopolnjene pokojninske dobe so septembra dobili nekoliko več – 1.113 evrov, kažejo podatki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz). Na letni ravni je bila rast 8,9-odstotna.

Kdaj se bodo spreminjale pokojnine in kakšne bodo?

Prva sprememba pokojnin bo redna uskladitev, ki se vsako leto izvede februarja, velja pa od 1. januarja dalje. Iz predloga proračunske zakonodaje pa je že razvidno tudi, kakšen letni dodatek, ki ga upokojenci prejmejo sredi leta, za prihodnje leto predlaga vlada.

Uskladitev pokojnin je odvisna od rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Po formuli se pokojnine uskladijo za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače, izplačane za obdobje januar–december preteklega leta, v primerjavi s povprečno bruto plačo, izplačano za enako obdobje leto pred tem, in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar–december preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem.

Podatkov, ki so osnova za uskladitev, danes še nimamo. Podatek o letošnji inflaciji bo znan na zadnji dan letošnjega leta, podatek o rasti povprečne mesečne bruto plače v letu 2024 pa februarja.

Vsekakor prihodnje leto ni pričakovati tolikšne rasti pokojnin kot letos. Letošnja 8,8-odstotna uskladitev je bila najvišja po letu 1995.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje