Upravno sodišče o tožbi Boštjana Lindava: izpodbija postopek imenovanja Jušića

Slovenija 24. Okt 202406:27 > 14:38 1 komentar
Boštjan Lindav in Senad Jušić
Boštjan Lindav in Senad Jušić. (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Upravno sodišče je opravilo glavno obravnavo v tožbi nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ki med drugim izpodbija izbirni postopek imenovanja zdajšnjega generalnega direktorja policije Senada Jušića. Upravno sodišče bo odločitev v zadevi sporočilo pisno v roku 30 dni.

Nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je za medije po obravnavi dejal, da gre za pravno vprašanje, katerega rešitev bo imela brez dvoma vpliv na sistem javnih uslužbencev. Poleg tega gre po njegovem mnenju za “test zavor in ravnovesja, ali si lahko vsakokratna izvršna oblast privošči kadrovanje mimo zakonov in mimo predpisanih postopkov”.

Kot je v izjavi poudaril odvetnik Lindava Gregor Verbajs, ne zahtevata zaposlitve Lindava, temveč ugotovitev sodišča, da zdajšnji generalni direktor policije Senad Jušić ni izpolnjeval natečajnih pogojev za delovno mesto. Javni natečaj je za zasedbo tega delovnega mesta med drugim zahteval najmanj osem let izkušenj na vodstvenih položajih v javnem sektorju.

Državni odvetnik Jurij Groznik je za medije dejal, da “gre za vprašanje, ali ima neizbrani kandidat pravzaprav sploh možnost vlagati v upravni spor”. Kot je dejal, vlada vztraja pri stališču, da je bil postopek izpeljan pravilno. “Glavni argument je seveda ta, da se je sodna praksa že dodobra izjasnila glede uspešnosti oziroma upravičenosti tožb neizbranih kandidatov,” je navedel Groznik.

Obe strani sta med obravnavo vztrajali pri svojih navedbah. Jušićev odvetnik Uroš Leban je na obravnavi izpostavil, da je po sodni praksi imenovanje na položaj privilegij in ne pravica posameznika. Meni, da zaradi neimenovanja na položaj ne more priti do posega v pravice posameznika in tožnik zaradi tega ne more utrpeti nobene škode.

Leban je poudaril, da je Jušić za zasedbo položaja izpolnjeval vse pogoje. Kot je dejal, je natečaj navajal, da se pogoj o dolžini let na vodstvenih položajih skrajša za tretjino, če ima kandidat magisterij, kar je Jušić izkazal. Odvetnik je v spis vložil tudi priročnik za presojanje in razvoj kompetenc v policiji iz leta 2023, kjer so popisana vsa vodstvena delovna mesta v policiji. Jušić je sicer med vodstvenimi izkušnjami navajal delo na mestu pomočnika komandirja na Policijski postaji Koper in pomočnika vodje sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper.

Sodnica Daša Sikošek, ki je dodatne dokaze obeh strani zavrnila, je na obravnavi dejala, da je bistvo presoje v tej zadevi zakonitost sklepa posebnega natečajne komisije o tem, ali Jušić izpolnjuje natečajne pogoje. Drugi del presoje pa se nanaša na vprašanje, ali je bila tožniku, torej Lindavu, z izdajo odločbe vlade, s katero je bil Jušić imenovan na položaj, kršena ustavna pravica do dostopnosti delovnega mesta pod enakimi pogoji.

Vlada je Senada Jušića na mesto generalnega direktorja policije s polnim mandatom imenovala septembra lani po končanem natečajnem postopku. Edini drugi kandidat Boštjan Lindav pa je s tožbo na upravnem sodišču oktobra lani izpodbijal izbirni postopek na vladi in na uradniškem svetu.

Jušić je sicer prvi mož policije postal že februarja lani, ko ga je vlada na predlog ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja imenovala za vršilca dolžnosti direktorja. Tedaj je na tem mestu nadomestil Lindava, ki je to funkcijo kot v. d. opravljal od nastopa zdajšnje vlade, torej od junija 2022. Vlada Lindavu kljub predlogu tedanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar namreč ni podelila polnega mandata na tem položaju. Tudi zato je Bobnar decembra 2022 odstopila.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje