Ura resnice za SLS: bo Peter Gregorčič dvignil roke in odšel na svoje?

Slovenija 24. Sep 202405:20 27 komentarjev
Peter Gregorčič in Marko Balažic (Foto: Bobo)

Saga o spopadu za stolček na čelu SLS bi lahko že danes dobila sklepno dejanje. Izvršilni odbor stranke bo namreč po informacijah N1 zvečer razpravljal o možnostih za nadaljnje sodelovanje z nosilcem liste SLS na evropskih volitvah Petrom Gregorčičem. Da je dobil vabilo in da se bo udeležil seje, je za N1 potrdil tudi Gregorčič. A je ob tem nanizal več očitkov na račun predsednika SLS Marka Balažica, s čimer je nakazal, da bojna sekira z vodstvom stranke še zdaleč ni zakopana. Po informacijah N1 naj bi Balažic pred sobotno klavzuro stranke še naprej užival trdno podporo vodstva SLS, Gregorčiča pa naj bi nagovarjali, da ustanovi novo stranko. Bo torej dvignil roke od SLS?

Slovensko ljudsko stranko (SLS) napetosti pretresajo že od evropskih volitev. Znotraj stranke sta se namreč izoblikovali dve struji, ki se ne moreta poenotiti pri vprašanju, kdo naj v prihodnje vodi SLS. Prva podpira aktualno vodstvo stranke in sedanjega predsednika SLS Marka Balažica, druga pa na čelu stranke vidi nosilca liste SLS na evropskih volitvah Petra Gregorčiča.

Razgrete strasti bodo v SLS poskušali umiriti na sobotni klavzuri stranke, še pred tem pa bo danes zvečer zasedal izvršilni odbor SLS. Po informacijah N1 je bil na večerno sejo povabljen tudi Gregorčič, s katerim želi vodstvo SLS razpravljati o možnostih za nadaljnje sodelovanje.

Gregorčič je potrdil, da je vabilo prejel in da se bo seje udeležil. “Na tem pogovoru bom predvsem prisluhnil, kaj mi želijo povedati,” je dejal za N1. Ker je zaradi službenih obveznosti trenutno v ZDA, bo na seji sodeloval prek spleta. Kakšen bi lahko bil izkupiček omenjenega pogovora, še ni jasno, nobena skrivnost pa ni, da Gregorčič že nekaj časa ni v najboljših odnosih z vodstvom SLS.

Gregorčič: Balažic je zavajal glede izobrazbe in članstva v NSi

Da sprave ni na vidiku in da bojna sekira še zdaleč ni zakopana, pa kažejo Gregorčičeve napovedi, da ga bo na seji izvršilnega odbora med drugim zanimalo, kako se bosta vodstvo in stranka SLS odzvala na “zavajanja” Balažica.

“Po evropskih volitvah je postalo jasno, da je predsednik SLS v volilni kampanji celotno kandidatno listo SLS, lokalne odbore in, kar je še najpomembneje, volilce zavajal glede svoje izobrazbe. Na DVK je sporočil izobrazbo, ki je takrat ni imel. Izkazalo pa se je tudi to, da je na pristopni izjavi, preden je postal predsednik SLS, navedel, da ni član nobene druge stranke, čeprav je bil v tistem času po podatkih mojih zanesljivih virov še vedno član NSi,” je za N1 navedel Gregorčič.

Ob tem je dodal, da sam verjame samo v politiko in politike z integriteto: “Zaupanje je namreč edina valuta, ki jo politik ima. Zato bodo vse moje nadaljnje odločitve o sodelovanju s SLS odvisne tudi od tega, ali bo SLS kot stranka sposobna dokazati, da ji je – enako kot meni – do politike z integriteto ali ne,” je poudaril Gregorčič.

Peter Gregorčič
Peter Gregorčič (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Balažic njegovih očitkov za N1 ni želel komentirati. Spor med njim in Gregorčičem je eskaliral po evropskih volitvah, ko mu je slednji na seji glavnega odbora stranke očital, da je bil med kampanjo premalo aktiven in da je dal prednost svoji družini, ne pa stranki. Balažic se je nato soočil s prvim poskusom svoje zamenjave, saj so Gregorčičevi podporniki predlagali izredni volilni kongres, a za njegov sklic niso zbrali dovolj podpore.

Balažic naj bi v stranki še naprej užival močno podporo

Gregorčič je nato še dodatno prilil olje na ogenj z obiski lokalnih odborov SLS, kar so nekateri vidni člani stranke bolj ali manj odkrito označili za poskus sovražnega prevzema SLS. Na drugi strani pa so se med njegovimi podporniki okrepile kritike na račun Balažica in sedanjega vodstva SLS.

A kot smo izvedeli neuradno, naj bi Balažic še naprej užival močno podporo članov vodstva SLS. “Vsak posameznik se mora najprej pogledati v ogledalo, oceniti svoje lastno delo in rezultate, šele nato pa lahko ocenjuje delo celotnega vodstva. Pod tem vodstvom je stranka na evropskih volitvah dosegla enega najboljših rezultatov. Drži, da je k temu pripomogel tudi Peter Gregorčič, ampak predsednik stranke je bil Marko Balažic,” je za N1 dejal član izvršilnega odbora SLS Primož Jelševar.

“Če hočemo, da stranka napreduje, so potrebne določene spremembe. Pol mandata aktualnega vodstva je mimo, v dveh letih pa na volitvah ni bilo nekega uspeha oziroma je stranka v tem času celo rahlo nazadovala,” pa je za N1 povedal vplivni član SLS in bivši predsednik Zadružne zveze Peter Vrisk.

Peter Vrisk (Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo)

Spomnimo, Vrisk je za naš portal že pred časom dejal, da bi moral Balažic preveriti, koliko podpore še uživa znotraj SLS, in da bi bil Gregorčič primeren kandidat za novega predsednika stranke. Na vprašanje, ali pred klavzuro stranke še vedno vztraja pri tej oceni, je odgovoril pritrdilno.

“Zdaj se je treba pogovoriti, ali lahko sedanje vodstvo prepriča članstvo, da bo v stranki kaj premaknilo na boljše. Če ni tako, pa bi morali mesto prepustiti nekomu, ki to zmore in ki se je že dokazal na volitvah,” je za N1 poudaril Vrisk.

Gregorčičevi podporniki v manjšini, naskok na čelo stranke malo verjeten

Poznavalci razmer v stranki sicer pravijo, da naj bi bili Gregorčičevi podporniki znotraj SLS v manjšini ter da njegova komunikacija in vnašanje razdora v stranko za večino članov SLS nista sprejemljiva. Gregorčičev naskok na čelo stranke se tako zdi malo verjeten, ob tem pa se postavlja vprašanje, s kakšno potezo bi njegovi podporniki lahko presenetili na klavzuri stranke.

Informacije, da Gregorčiču v boju za stolček na čelu SLS očitno ne gre najbolje, prihajajo tudi iz njegovih krogov. Po navedbah naših virov naj bi namreč Gregorčiča njegovi privrženci v zadnjem času nagovarjali, naj se ne ukvarja več s SLS in naj raje ustanovi novo stranko. Današnji pogovor na seji izvršilnega odbora SLS bi po mnenju nekaterih sogovornikov tako lahko predstavljal sklepno dejanje sage o Gregorčiču in SLS.

Primož Jelševar (Foto: Borut Živulović /Bobo)

Sobotna klavzura stranke pa naj bi začrtala nadaljnjo pot SLS, ki na vrnitev v parlament čaka že od leta 2014. “Če želimo imeti novo razvojno vlado, je edina možnost, da na sredinskem prostoru pride do sodelovanja, kjer bomo dobili politično grupacijo, ki bo po moči primerljiva s SDS in ki bo malo na levi, predvsem pa na desni sredini, povezala podobno misleče politične skupine, ki si bodo za glavni cilj zadale, da Slovenijo premaknejo iz prostega teka,” je za N1 dejal Jelševar.

Možnost povezovanja med SLS in NSi naj bi na zadnji seji izvršilnega odbora ljudske stranke omenil nekdanji evropski poslanec SLS Franc Bogovič, a so iz Nove Slovenije nato sporočili, da združevanje zanje ne pride v poštev. Ko gre za morebitno sodelovanje med strankama na naslednjih parlamentarnih volitvah leta 2026, pa so v NSi poudarili, da bo čas za tovrstne pogovore nastopil, ko v SLS uredijo svoje notranje odnose.

Mnenja o tesnejšem predvolilnem sodelovanju pa znotraj ljudske stranke prav tako niso enotna. Vrisk pravi, da na podlagi izkušenj z združevanjem SKD in SLS pred več kot dvema desetletjema ni naklonjen ideji o povezovanju med ljudsko stranko in NSi. “Če bomo znotraj stranke uredili določene zadeve, potem lahko SLS sama doseže uspeh na volitvah. Ne vem, kaj bi sploh pridobila NSi, če pod svojo streho vzame stranko, ki ne ve, kaj bi sama s seboj,” je dodal Vrisk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje