Ursula Von der Leyen čaka predlog Slovenije, poslanec SDS ne skliče seje odbora

Slovenija 10. Sep 202419:14 4 komentarji
Franc Breznik in Žan Mahnič (Foto:Žiga Živulovič jr./Bobo)

Poslanec SDS Franc Breznik ne želi sklicati seje parlamentarnega odbora za zadeve EU, na katerem bi opravili zaslišanje komisarske kandidatke Marte Kos. Vztraja, da mu mora vlada prej poslati pismo predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, s katerim naj bi od premierja Roberta Goloba zahtevala zamenjavo prejšnjega kandidata Tomaža Vesela. Koalicijske poslanske skupine so zato vložile zahtevo za sklic nujne seje odbora, kar pomeni, da jo mora Breznik sklicati najkasneje v 14 dneh. A Ursula von der Leyen ime nove kandidatke pričakuje do torka prihodnji teden, na katerega je zaradi Slovenije preložila predstavitev komisarskih kandidatov in resorjev.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je preložila za sredo napovedano predstavitev nove komisarske ekipe in razreza resorjev. Kot so uradno povedali v Bruslju, je glavni razlog za to Slovenija.

Po odstopu Tomaža Vesela je namreč slovenska vlada za evropsko komisarko v ponedeljek nominirala Marto Kos, pričakovanja koalicije, da bo državnozborski odbor za zadeve EU zaslišanje kandidatke opravil že danes in bo torej von der Leyen ime dobila še pred načrtovano sredino predstavitvijo, pa se niso uresničila.

Mnenje odbora o kandidatki za vlado sicer ni zavezujoče, po zakonu pa mora biti zaslišanje pred dokončno vladno potrditvijo kandidatke izpeljano. A je predsednik odbora iz vrst opozicijske SDS Franc Breznik sklenil, da s sklicem seje ne bo hitel. Državni zbor je avtonomen in se za razliko od vlade ne bo uklonil pritiskom von der Leyen, je poudaril Breznik. Ob tem pa je v ponedeljek napovedal, da bo odbor po vsej verjetnosti sklical za petek.

Žavbi: Dva vaška posebneža blokirata celotno EU

Že tedaj je vlado z dopisom pozval, naj mu predloži pismo predsednice Evropske komisije premierju Robertu Golobu, ki je bilo po Breznikovem prepričanju razlog za odstop Vesela od kandidature. Vlada njegovemu pozivu ni prisluhnila. Generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl mu je v dopisu, ki smo ga pridobili na N1, odgovorila, da pismo von der Leyen ni “relevantno” za odločanje o kandidaturi Kos.

Breznik z njenim pojasnilom ni bil zadovoljen. Vlado je zato danes ponovno pozval, naj mu posreduje želeno pismo. Kot je izpostavil, morajo poslanci pred odločanjem o kandidaturi Kos vedeti, kakšne kompetence od kandidatov pričakuje von der Leyen in zakaj Vesela ni želela sprejeti v svojo komisarsko ekipo.

“Sejo bom sklical takrat, ko nam boste posredovali omenjeni dopis predsednice Evropske komisije,” je vladi sporočil Breznik. Za N1 je še povedal, da bo pri tej napovedi vztrajal. To pomeni, da bi lahko von der Leyen še dolgo čakala na slovenski predlog.

“Dva vaška posebneža, eden iz Lenarta in eden iz Grosupljega, sta se očitno našla, da blokirata postopek celotne Evropske unije.” Tako se je na zavlačevanje Breznika, za katerim po mnenju koalicije stoji prvak SDS Janez Janša, odzval podpredsednik odbora za zadeve EU iz vrst Gibanja Svoboda Lenart Žavbi.

Soočenje Žavbi Macerl
Lenart Žavbi (Foto: Uroš Kokol/N1)

Ob tem je dodal, da tistim, ki “niti pisem svojih ministrov niso znali odpreti”, svetuje, da o pismih niso preveč pametni. V mislih je imel nekdanjega premierja Janšo, ki v mandatu prejšnje vlade ni odprl pisma z obvestilom takratnega notranjega ministra Aleša Hojsa o odstopu z ministrske funkcije.

Marta Kos se še ni sestala z opozicijo

Kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos se je v ponedeljek že predstavila koalicijskim poslanskim skupinam, kdaj se bo sestala s predstavniki opozicije, pa medtem še ni jasno. V NSi so za N1 potrdili, da se bo Kos do konca tedna sestala z vodjo poslancev NSi Janezem Ciglerjem Kraljem, a so dodali, da njene kandidature ne podpirajo. “Marta Kos pri kandidaturi za komisarko ne more računati na podporo Nsi. To ji bo na neformalnem srečanju sporočil tudi vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj,” so za N1 sporočili iz NSi.

V SDS pa pravijo, da Kos še ni zaprosila za srečanje z njihovo poslansko skupino. “Ne bi rad preveč hvalil gospoda Vesela, ampak premogel je toliko politične kulture, da je prišel na stranko in da se nam je predstavil. S tem je pokazal, da si želi sodelovati z vsemi. Od Marte Kos pa do danes nismo dobili prošnje za pogovor,” je dejal Breznik.

Breznik vztraja, naj vlada pošlje pismo von der Leyen

Po Breznikovi grožnji, da seje ne bo sklical, dokler ne bo dobil zahtevane dokumentacije, so poslanske skupine Svoboda, SD in Levice vložile zahtevo za sklic nujne seje odbora za zadeve Evropske unije. Predlagajo, da se sestane še ta teden oziroma najkasneje v petek, kot je prvotno napovedal Breznik.

Naj sejo omenjenega delovnega telesa izpelje še ta teden, je poslanca SDS pozvala tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Tako ona kot poslanske skupine koalicije so v obrazložitvi zapisale, da je vlada odboru predlagala, naj mnenje o kandidatki Marti Kos posreduje do danes, a se to ni zgodilo.

Poudarile so tudi, da bo Ursula von der Leyen že v prihodnjih dneh objavila razdelitev resorjev bodoče Evropske komisije in da je morala zaradi nedokončanega postopka imenovanja kandidatke za članico Evropske komisije iz Slovenije celo prestaviti predstavitev svoje ekipe komisark in komisarjev ter resorjev, ki naj bi jih zasedali. Prav tako so izpostavile, da se bodo kmalu začele predstavitve kandidatov za člane Evropske komisije pred pristojnimi delovnimi telesi Evropskega parlamenta.

“Vse potrebno gradivo za izvedbo seje odbora je državni zbor s strani vlade že prejel. Naj izpostavim, da pogojevanje sklica seje odbora z zahtevami po dodatnem gradivu, ki z vidika obravnave predloga kandidature za članico Evropske komisije ni relevantno, ni skladno s parlamentarno prakso, ne s poslovnikom državnega zbora, kot tudi ne s področno zakonodajo,” je v dopisu Brezniku navedla Urška Klakočar Zupančič.

Marta Kos (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Dodala je še, da so tudi vse prejšnje vlade državnemu zboru posredovale podobno in primerljivo gradivo, kot sedanja in kot določa zakon, “tako da so bile predstavitve kandidatov za člane Evropske komisije na sejah pristojnega odbora izpeljane brez pogojevanj po posredovanju dodatnih gradiv”.

Zahteva poslancev koalicije pomeni, da bo moral Breznik sejo odbora sklicati najkasneje v 14 dneh oziroma do konca prihodnjega tedna. Če ne bo pohitel, pa von der Leyen uradnega predloga Slovenije tudi do predstavitve svoje ekipe, ki je po novem napovedana v torek prihodnji teden, še ne bo prejela. A se Breznik zaradi tega ne vznemirja. “Naj vlada pismo von der Leyen pošlje takoj, pa bom sejo odbora sklical za petek,” je dodal poslanec SDS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje