“Utišanje razuma vodi do družbenega propada”

Koronavirus 13. Jan 202210:30 > 10:35 0 komentarjev
PROFIMEDIA

"Znanost in stroka sta naša zaveznika in nam pomagata poiskati čim hitrejši izhod iz zdravstvene in vedno bolj tudi družbene krize, ki jo predstavlja pandemija," so ob vedno več verbalnih in fizičnih napadih na raziskovalce, ki so najbolj izpostavljeni v boju proti Covidu-19, zapisali pri Znanstvenem svetu Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS).

Znanstveni svet Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) ugotavlja, da v zadnjem času prihaja do vedno bolj grobih verbalnih in tudi fizičnih napadov na raziskovalce, ki so najbolj izpostavljeni v boju proti Covid-19, so v agenciji zapisali na spletni strani.

Dodali so, da poskušajo ti napadi razvrednotiti pomen znanstvene in strokovne razlage vzrokov, poteka bolezni in iskanja rešitev. “Znanost in stroka sta naša zaveznika in nam pomagata poiskati čim hitrejši izhod iz zdravstvene in vedno bolj tudi družbene krize, ki jo predstavlja pandemija. Utišanje razuma vodi do družbenega propada, kar je človeštvo v preteklosti že večkrat izkusilo,” so zapisali.

Dodali so, da te napade obsojajo in opozarjajo, da “znanstveno podprta razprava ostaja najmočnejše orodje v spopadu s krizami, ki bodo verjetno tudi v prihodnosti ogrožale naš obstoj”. “Posameznike, družbo in naše institucije pozivamo k spoštljivi in vključujoči razpravi, ki naj temelji na znanstvenih spoznanjih in odprtem dialogu,” še pravijo.

Kdo so člani Znanstvenega sveta ARRS:

  • Prof. dr. Peter Križan, predsednik, izredni član SAZU
  • Prof. dr. Željko Knez, izredni član SAZU
  • Prof. dr. Ksenija Geršak
  • Prof. dr. Janko Kos
  • Prof. dr. Miha Škerlavaj
  • Prof. dr. Alenka Zupančič Žerdin

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!