V Bruslju odprli nove prostore slovenskih veleposlaništev

Slovenija 27. Maj 202420:33 0 komentarjev
Prazniki 2024 in dela prosti dnevi
Foto: BOBO

Zunanja ministrica Tanja Fajon je v Bruslju odprla nove prostore slovenskega veleposlaništva v Belgiji in stalnega predstavništva Slovenije pri EU. V nagovoru je zaposlenim na obeh predstavništvih zagotovila podporo pri njihovem delu.

Zbrane sta pozdravila tudi veleposlanica v Belgiji Barbara Sušnik in stalni predstavnik pri EU Iztok Jarc.

Predstavništvi, ki imata skupaj 111 zaposlenih, sta se v nove prostore na naslovu Rue Joseph II 14 v bližini evropskih institucij preselili pretekli mesec iz nekaj sto metrov oddaljenega poslopja na Boulevard du Regent 45, ki ga je zunanje ministrstvo najelo približno eno leto pred začetkom slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici 2021.

Pred tem sta svoje prostore imeli v lastniški stavbi na Rue du Commerce 44, ki jo je belgijsko nepremičninsko podjetje, ki je posredovalo pri nakupu novih prostorov, odkupilo za 9,5 milijona evrov. To so po navedbah virov na MZEZ upoštevali pri nakupu približno 22,5 milijona evrov vredne prenovljene stavbe.

Sedemnadstropno poslopje s skupno površino prostorov približno 3.000 kvadratnih metrov ima v pritličju večnamensko Prešernovo dvorano in konzularne prostore, v nadstropjih pa okoli 50 pisarn. Ko bo Slovenija znova predsedovala Svetu EU, bodo zaradi večjih potreb po osebju iskali dodatne prostore za najem.

Stavba je trajnostna, saj ima na strehi sončno elektrarno, gretju in hlajenju pa sta namenjeni dve toplotni črpalki. Na vrtu stojijo čebelji panji.

Sklep o nakupu nove stavbe je leta 2021 sprejela še vlada Janeza Janše, pri čemer pa se je kasneje pokazala tudi možnost nakupa stavbe, v kateri sta bili predstavništvi začasno. Vlada Roberta Goloba je po navedbah virov resno preučila tudi to možnost, a se to cenovno ne bi izplačalo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!