V Cankarjevem domu razglasili letošnje najuspešnejše mlade talente

Slovenija 03. Jun 202418:38 0 komentarjev
Zotkini talenti 2024
Foto: Iztok Bončina/ZOTKS

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je na prireditvi Zotkini talenti v Cankarjevem domu razglasila najuspešnejše mlade talente.

Prireditve se je udeležilo skoraj 1.400 učencev, dijakov, študentov in drugih gostov, letos pa je potekala pod častnim pokroviteljstvom ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Felde, ki je zbrane tudi nagovoril.

Felda je podelil nekaj priznanj, vsem dobitnikom je čestital ter izpostavil, da je delo z nadarjenimi učenci in dijaki izjemno pomembno, saj bodo morda prav ti posamezniki pozneje v življenju prinesli preboje na znanstvenem, tehnološkem in družbenem področju, so sporočili iz zveze.

“Spodbujanje vaših talentov in interesa za raziskovanje je ključnega pomena za razvoj naše družbe. Zato se želim posebej zahvaliti mentorjem, učiteljem in tudi staršem, ki vodite, spodbujate in podpirate mlade na njihovi poti. Vaša vloga je neprecenljiva,” so v sporočilu za javnost povzeli besede ministra.

Dogodek zveza organizira v čast najboljšim mladim talentom, ki so se s svojim znanjem, sposobnostmi, inovativnostjo in ustvarjalnostjo najbolje izkazali v tekočem šolskem letu na državnih tekmovanjih iz znanj z različnih področij in na srečanju mladih raziskovalcev zveze.

Priznanja so podelili s področij kemije, biologije, logike, naravoslovja, konstruktorstva, modelarstva, kmetijstva, tehnologije oziroma računalništva, psihologije in računalniškega programiranja (informatike).

Na vseh tekmovanjih zveze je v letošnjem šolskem letu sodelovalo skupno skoraj 50.000 otrok in mladih. Za udeležbo na šolskih, regijskih ali državnih tekmovanjih jih je okoli 16.000 prejelo bronasta priznanja, okoli 1.600 srebrna in 917 zlata priznanja.

Najuspešnejših Zotkinih talentov, ki so dosegli prvo, drugo ali tretje mesto, je bilo 229.

V letošnjem šolskem letu je bilo 59 dvojnih Zotkinih talentov, ki so prejeli zlato priznanje na dveh različnih področjih, štirje trojni nagrajenci, ki so zlata priznanja prejeli na treh področjih, in štirikratni nagrajenec Rok Lavrič, ki je bil zlat pri kemiji, logiki in naravoslovju, za prvo mesto pri programiranju pa je sedel na odru, so še dodali iz zveze.

Minister Felda se je danes udeležil tudi slavnostne podelitve najboljših nagrad za državna tekmovanja iz matematike, fizike in astronomije Bistroumi 2024 v organizaciji Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, so sporočili z ministrstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!