V Celju se bodo z junijem podražili vrtci. Koliko bodo po novem odšteli starši?

Slovenija 29. Maj 202415:40 > 16:27 0 komentarjev
Vrtec
Foto: PROFIMEDA

Celjski mestni svetniki so na današnji seji podprli višje cene vrtcev, ki bodo začele veljati 1. junija letos. Za prvo starostno obdobje bo tako treba plačati 643,04 evra mesečno, kar je za 5,77 odstotka več od zdaj veljavne cene. Za drugo starostno obdobje pa bo treba odšteti 458,66 evra, kar je 0,77 odstotka več kot doslej.

Kot je na seji povedala višja svetovalka na celjski občini Sandra Stajnko Maček, bo v kombiniranemu oddelku oskrbnina znašala 501,66 evra mesečno in bo višja za 2,39 odstotka. Cena oskrbnine v razvojem oddelku pa se bo zvišala za 3,22 odstotka na 1.259,80 evra. Po besedah Stajnko Maček so višje cene vrtcev posledica rasti stroškov živil, materiala in storitev ter dela. Nazadnje pa so bile spremenjene februarja lani.

Da bi uravnovesili obremenitve plačil staršev, je celjska občina olajšavo za otroke v oddelku prvega starostnega obdobja zvišala iz 6,8 odstotka na osem odstotkov. Za otroke drugega starostnega obdobja je občina olajšavo znižala iz 3,46 odstotka na tri odstotke, enako olajšavo pa je določila tudi v starostno kombiniranem oddelku, ki trenutno znaša 3,27 odstotka.

V oddelku prvega starostnega obdobja bodo morali starši tako plačati od 59,16 evra do 455,53 evra, odvisno od njihove uvrstitve v dohodkovne razrede. Najvišji delež staršev, in sicer 19 odstotkov, je uvrščenih v peti dohodkovni razred, kar pomeni, da bodo ti starši mesečno za vrtec plačali 254,39 evra, kar je 10,74 evra več kot sedaj.

V oddelku drugega starostnega obdobja bodo starši za vrtec odšteli 191,31 evra mesečno oz. 2,36 evra več kot doslej, v kombiniranemu oddelku pa se bo cena zvišala za 5,45 evra, torej na 209,24 evra mesečno.

Po besedah Stajnko Maček so višje cene vrtcev posledica rasti stroškov živil, materiala in storitev ter dela. Nazadnje pa so bile spremenjene februarja lani.

Med drugim so na seji obravnavali tudi lansko delovanje celjske policije, ki jo je svetnikom predstavil komandir Policijske postaje Celje Martin Kumer. Dejal je, da so lani zabeležili 21,1-odstotni porast števila kaznivih dejanj glede na leto 2022. Skupaj so tako obravnavali 2.705 kaznivih dejanj.

Od lani obravnavanih kaznivih dejanj največji delež predstavljajo kazniva dejanja splošne kriminalitete, in sicer je teh bilo 1.546, kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete je bilo 115, kaznivih dejanj mladoletniške kriminalitete pa so zabeležili 51. Celjski policisti lani niso obravnavali nobenega primera organizirane kriminalitete.

Vrtec
Foto: PROFIMEDIA

Skupno je bilo preiskanih 834 kaznivih dejanj, preiskanost pa je bila 50,2-odstotna. Kumer je izpostavil še, da so lani glede na predhodno leto zaznali porast velikih tatvin, klasičnih tatvin in goljufij, obravnavali so tudi manjše število vlomov v stanovanjske objekte in nasilja v družini kot leta 2022.

Na področju javnega reda in miru pa so po njegovih besedah lani posebno pozornost namenili zmanjšanju medvrstniškega nasilja, nadzoru nad delom varnostnih služb, spoštovanju določil zakona o omejevanju porabe alkohola in področju družinskega nasilja, kjer so sledili ničelni toleranci.

Celjski mestni svetniki so na seji podali tudi soglasje za imenovanje Boštjana Krajnca za direktorja Zavoda energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško za naslednje štiriletno mandatno obdobje, ki sicer zavod vodi že od leta 2008.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!