V državnem zboru bodo obravnavali poročilo Varuha

Slovenija 22. Okt 202407:14 0 komentarjev
dz
Foto: Matija Sušnik/DZ

Poslanci bodo na današnjem delu rednega oktobrskega zasedanja obravnavali letno poročilo Varuha človekovih pravic RS za leto 2023. Temu bodo namenili večji del današnje seje, na mizi pa bodo imeli tudi predlog novega zakona o detektivski dejavnosti.

Pri Varuhu so v letu 2023 obravnavali skupno 6.225 zadev, kar je 250 zadev več kot leto prej, ugotovili pa so 262 kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter drugih nepravilnosti.

Organi najpogosteje kršijo načelo dobrega upravljanja (65 primerov v letu 2023), neupravičeno zavlačujejo postopke, kršijo načelo enakosti pred zakonom in pravice invalidom. Sledijo kršitev pravic do socialne varnosti in do zdravstvenega varstva ter kršitev načela, da je Slovenija pravna in socialna država. Varuh je sicer največ kršitev oziroma nepravilnosti zaznal na delovnem področju ministrstva za delo.

Varuh je podal skupaj 85 novih priporočil. Poslanci bodo po razpravi o poročilu glasovali o sklepu, s katerim bi DZ priporočil vsem institucijam in funkcionarjem na vseh ravneh, da upoštevajo priporočila Varuha in izvedejo vse potrebne ukrepe za uresničevanje priporočil Državnega preventivnega mehanizma.

Za obravnavo poročila Varuha je predvidenih šest ur razprave, še dve uri pa bodo poslanci predvidoma namenili predlogu novega zakona o detektivski dejavnosti. Ta prinaša celovito ureditev dopustnih oblik dela detektivov, nadgrajuje ureditev strokovnega nadzora nad delom detektivov in detektivskih družb ter ureditev disciplinske odgovornosti detektivov.

DZ bo o obeh točkah dnevnega reda danes le razpravljal, medtem ko bo glasovanje na vrsti v sredo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!