V DZ se je končala pot Emilije Stojmenove Duh kot ministrice

Slovenija 27. Sep 202408:13 > 10:27 2 komentarja
Emilija Stojmenova Duh
Emilija Stojmenova Duh (Foto: Igor Kupljenik/F. A. BOBO)

V državnem zboru se je danes končala zgodba Emilije Stojmenove Duh kot ministrice. Potem ko je premier Robert Golob njeno odstopno izjavo že v četrtek posredoval v DZ, so se poslanci danes zgolj seznanili z njenim odstopom. Premier mora v desetih dneh predlagati novega kandidata ali pa sporočiti, kdo bo začasno prevzel vodenje ministrstva. Do takrat bo tekoče posle opravljala Stojmenova Duh.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je v četrtek predsedniku vlade Robertu Golobu ponudila svoj odstop. Ta je prek vladnega profila na družbenem omrežju X sporočil, da je odstop sprejel, zvečer pa je odstopno izjavo že posredoval v DZ.

Spomnimo, da je ministrica odstopila po razkritju N1, da je njeno službeno vozilo po avstrijski avtocesti v nasprotju s pravili drvelo z modrimi lučmi, po tem pa so skušali prek veleposlaništva na Dunaju še vplivati na morebitni prekrškovni postopek v tuji državi. Branila se je tudi z ostrim napadom na medije, še zlasti na N1. Na neresnične navedbe in manipulacije ji je odgovorila urednica N1 Slovenija Katja Šeruga.

Po prvotnih načrtih bi morali poslanci danes opraviti razpravo ob interpelaciji zoper ministrico, ki jo je že drugič vložila SDS. Ker so se že ob začetku seje seznanili z njenim odstopom, pa je točka dnevnega reda o interpelaciji postala brezpredmetna.

Ministrici je funkcija s tem prenehala. Predsednik vlade mora nato v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

“Zadovoljni smo, da je končala to agonijo”

“Po pogovoru, ki smo ga opravili v poslanski skupini, se je ministrica odločila, kot se je. Sprejela je odgovorno odločitev, zadovoljni smo, da se je tako odločila in končala to agonijo, ki je verjetno še najtežje breme predstavljala zanjo,” je po zaključku današnje seje DZ ocenila namestnica vodje poslancev Svobode Nataša Avšič Bogovič. Ob tem se je ministrici zahvalila za opravljeno delo. “Veliko je bilo postorjenega, čeprav morda na začetku z nekaj začetniškimi napakami,” je dejala in Stojmenovi Duh zaželela srečo na njeni nadaljnji poti.

Nataša Avšič Bogovič, Gibanje Svoboda
Nataša Avšič Bogovič. (Foto: Žiga Živulović jr./Bobo)

V SD, kjer so v preteklih dneh javno ocenjevali, da je nastopil čas za ministričino slovo, ob ponujenem odstopu pa v četrtek molčali, so danes potezo Stojmenove Duh pozdravili. Namestnica vodje strankinih poslancev Meira Hot je ocenila, da je Stojmenova Duh s tem izkazala veliko mero odgovornosti in spoštovanja do koalicije ter ji tako tudi omogočila nadaljnje delo.

Glede odnosov v koaliciji pa je ocenila, da so ti dobri, a da slednje hkrati pomeni, da koalicijski partner lahko pove konstruktivno kritiko in opozarja na težave pri delovanju posamičnih ministrstev. Mnenja pristojnih institucij je po njenih besedah treba spoštovati, zato so si v zgodbi Stojmenove Duh, ki je sicer na zadnjih parlamentarnih volitvah kandidirala prav na listi SD, dovolili biti kritični. “Mislim, da smo bili iskreni, nismo igrali za hrbtom,” je dejala Hot.

Stojmenova Duh je včeraj dejala še, da s “čisto vestjo in dvignjeno glavo sprejema objektivno odgovornost”. Njen mandat so sicer zaznamovali predvsem zapleti pri razdeljevanju skoraj 13 tisoč prenosnih računalnikov, zaradi katerih bi se morala ministrica danes že drugič zagovarjati na interpelaciji. Da je bil nakup računalnikov neučinkovit in negospodaren, je že ugotovilo računsko sodišče, posel pa se je znašel tudi pod drobnogledom agencije za varstvo konkurence in protikorupcijske komisije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje