V enem mesecu so mu dvakrat vlomili v avto. Policija: Poleti je to zelo pogosto

Slovenija 19. Jul 202405:20 0 komentarjev
Parkirišče Krpin v Begunjah
Parkirišče Krpin v Begunjah (Foto: N1)

Ob gorenjskih izletniških točkah je vsako poletje povečano število vlomov v parkirana vozila. Gorenjski policisti so jih letos zabeležili že 28. Med statistiko se je znašel tudi bralec iz okolice Radovljice, ki se iz Krpina in Drage pogosto odpravi na Roblek in Begunjščico. V enem mesecu so mu v avtomobil vlomili dvakrat.

V vročini prijetno ohladitev ponujajo hribi in gore. V poletnih mesecih se zato makadamska parkirišča na izhodiščnih točkah začnejo polniti že v zgodnjih jutranjih urah, zadnji pohodniki pa se domov odpravljajo pozno zvečer. Velik obisk planin in hribov izkoriščajo tudi nepridipravi, nam je sporočil bralec z območja Radovljice, ki so mu v enem mesecu dvakrat vlomili v avtomobil.

“V zadnjem mesecu so mi med pohodom dvakrat poskušali vlomiti v avto. Drugič jim je uspelo,” je povedal za N1. Dodal je, da sta se oba poskusa vloma zgodila na makadamskih parkiriščih v Begunjah na Gorenjskem, kjer je več izhodiščnih izletniških točk. Prvič so mu v avto vlomili na parkirišču pri Krpinu, pri drugem vlomu je imel avtomobil parkiran v Dragi. Vlomilci so mu obakrat poškodovali avtomobil s palico, okna in vetrobransko steklo niso bili razbiti.

Na policijski upravi Kranj so potrdili, da so na območju Begunj v zadnjih mesecih res obravnavali več (poskusov) vlomov v motorna vozila. Tiskovni predstavnik policijske uprave Roland Brajič je ob tem pojasnil, da so v poletnem času makadamska parkirišča blizu sprehajalnih poti pogosta tarča vlomilcev.

Parkirišče Krpin v Begunjah
Parkirišče Krpin v Begunjah (Foto: N1)

Na območju celotne Gorenjske so policisti junija zabeležili 28 vlomov v motorna vozila, od tega je v 14 primerih ostalo pri poskusu. Storilci vlome največkrat izvajajo popoldne ob koncu tedna. Iz vozil so si večinoma prilaščali denar, bančne kartice in druge predmete, je še razložil Brajič.

Največ vlomov na “skritih” parkiriščih ob gozdu in makadamskih poteh

“Poleti storilci v vozila največ vlamljajo na parkiriščih, kjer so izletniške točke, točke za rekreacijo v naravi in ob gorskih cestah oziroma prelazih,” je razložil – parkirišča denimo niso zavarovana niti osvetljena, nekatera so celo umaknjena od cest ali skrita za drevesa, avtomobili pa so dlje časa “sami”.

“To so območja, kjer bo ovir za kaznivo dejanje najmanj in tveganje za odkritje najmanjše,” je dodal. Po informacijah policije so storilci večinoma različne skupine odraslih oseb, tako moški kot ženske.

Radovljiški policisti so junija na območju Krpina in Drage obravnavali pet vlomov v vozila, v prvi polovici julija pa tri. Gorenjski policisti (poskusov) vlomov v vozila ne beležijo le na območju Radovljice, ampak tudi na območju Tržiča, Bleda in Bohinja. Tržiški policisti so vlome v vozila zabeležili na območju Kovorja in Podljubelja, blejski policisti pa so junija prejeli štiri prijave vlomov v vozila, vsi so se zgodili v bližini ribiških parkirišč ob Savi ter ob blejskem in bohinjskem jezeru.

bohinj, jezero, parkiranje
Kampiranje ob Bohinjskem jezeru (Foto: BOBO)

Na policiji ob omembi statistike poudarjajo, da letos zabeleženi primeri vlomov v vozila ne odstopajo od povprečja. “Na območju policijskih postaj na Bledu in v Radovljici je tendenca tovrstnih kaznivih dejanj nekje v statističnih normativih. Kot leta prej, tudi letos narašča med majem in avgustom.”

Policija na vseh omenjenih območjih izvaja preventivne aktivnosti, da število vlomov ne bi naraslo. Poleg pogostejših obhodov kritičnih točk izletnike na terenu pogosto opozarjajo, kako se lahko poskušajo čim bolj izogniti vlomu. Svetujejo jim, naj se pred odhodom na izlet prepričajo, ali so zaklenili avtomobil in zaprli okna, naj v vozilu ne puščajo vrednejših predmetov, niti sončnih očal, in naj v denarnici ne hranijo PIN številk bančnih kartic. “Po možnosti naj ne puščajo vozil na osamljenih parkiriščih ob gozdu in sprehajalnih poteh, ampak naj uporabljajo večja in osvetljena parkirišča,” tudi pravijo na policiji.

V Ljubljani opazili povečano število vlomov na območju Svetega Urha

Že v začetku meseca smo na N1 poročali o povečanem številu poskusov vlomov v parkirana osebna vozila v okolici Svetega Urha v Ljubljani. Eden izmed sprehajalcev je takrat za N1 povedal, da se ti dogajajo že pri belem dnevu. Na policiji pravijo, da so letos na omenjenem območju obravnavali dva vloma in šest poskusov vloma, v istem obdobju lani pa en vlom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!