V gorah zimske razmere: “Ta konec tedna raje izberite nižje planinske cilje”

Slovenija 04. Okt 202417:35 0 komentarjev
Kamniška koča
Foto:@Kamniška Koča/FACEBOOK

Po prihodu hladne fronte so ponekod v višjeležečih krajih po državi nastopile povsem zimske razmere. Planinska zveza Slovenije ob tem opozarja, da je zato njihov obisk zelo zahteven, lahko tudi nevaren, zato svetujejo, da ta konec tedna raje izberite nižje planinske cilje.

Slovenijo so v teh dneh zajele padavine, kar je prineslo tudi nekoliko nižje temperature. Ponekod v gorah sneži, zato veljajo povsem zimske razmere.

“Razmere v gorah nad nadmorsko višino okoli 1.900 metrov so zimske. V petek in soboto se bo sneg v visokogorju počasi sesedal in sprijemal, severovzhodni veter bo še delal zamete. Nižje se bo sneg počasi talil,” opozarja Planinska zveza Slovenije.

Nevarna bodo predvsem strmejša pobočja z napihanim snegom v visokogorju. V nedeljo pa se bo zaradi otoplitve snežna odeja povsod ojužila in še hitreje sesedala. “S strmih pobočij se bodo lahko prožili posamezni plazovi mokrega, delno sprijetega snega. Manjši plazovi ali osipi mokrega snega bodo možni tudi nižje na strmih travnatih pobočjih. Zjutraj bo lahko kje podlaga pomrznjena in delno poledenela,” opozarjata agencija za okolje in planinska zveza. Ob tem svetujejo, da si pohodniki ta konec tedna izberejo nižje planinske cilje.

Trenutno sta gori Brana in Planjava v Kamniško-Savinjskih Alpah neprehodni oziroma je potrebna polna zimska oprema, zato vzpon na omenjeni gori odsvetujejo.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!