V Gornjem Gradu skoraj leto po poplavah porušili 23 hiš

Slovenija 24. Jul 202412:10 0 komentarjev
Gornji Grad, poplave 2023
Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

V Gornjem Gradu so odstranili 23 od skupno 27 objektov, predvidenih za rušenje po avgustovski ujmi. To sta lastnikom objektov že pred časom povedala vodja vladne službe za obnovo po poplavah Boštjan Šefic in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Jure Leben.

Pristojni so po besedah župana Gornjega Grada Antona Špeha ocenili, da je na dolgi rok mogoče zaščititi porečje reke Drete, ki je v avgustovski vodni ujmi poplavila objekte s seznama za rušenje.

Lastniki teh objektov, tako Špeh, niso prejeli nobene finančne pomoči s strani države. Od vodje vladne službe za obnovo po poplavah Boštjana Šefica in državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Jureta Lebna so na sestanku zahtevali, da se lastnikom uničenih stanovanjskih hiš izdajo pisni sklepi o tem, da niso več na seznamu za odstranitev, a se to še ni zgodilo, je pojasnil župan.

Na seznamu za rušenje v Gornjem Gradu je bilo 27 objektov, od tega so trije lastniki prejeli sklep o odstranitvi objektov, en lastnik je še na čakanju, saj je bilo treba za njegovo hišo izdelati statično poročilo.

Špeh je dejal, da ima občina, v kateri je ujma povzročila za 30 milijonov evrov škode, zemljišča za gradnjo 23 stanovanjskih objektov. Ocenil je tudi, da so razmere po ujmi stabilne, strah jih je samo nedelovanja koncesionarjev na vodotokih. “Bojazen obstaja, da se poplave pri teh vremenskih razmerah ponovijo, saj nas narava opominja skoraj vsak konec tedna,” je še dodal gornjegrajski župan.

Poplavljena hiša v Gornjem Gradu v avgustu 2023
Poplavljena hiša v Gornjem Gradu, avgust 2023 (Foto: Ministrstvo za notranje zadeve)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!