V Idriji zbolelo več sto otrok, vsi imajo prebavne težave

Slovenija 22. Sep 202417:20 4 komentarji
trebušne težave
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

V Idriji so minuli konec tedna zaznali povečano število otrok, ki so zboleli za prebavnimi težavami. Razlog za zdaj še ni znan.

V Idriji je ta konec tedna za simptomi trebušne viroze obolelo več sto otrok.

Kot je poročal Primorski val, so v četrtek in petek v več idrijskih ustanovah zaznali povečano število otrok s prebavnimi težavami: bruhanjem, drisko, bolečinami v prebavilih ali vročino. Da so zaznali izbruh prebavnih težav, je za N1 potrdil tudi idrijski župan Tomaž Vencelj.

Na osnovni šoli Idrija, kjer so zabeležili največ odsotnosti otrok, je bilo po podatkih ravnateljice Ivice Vončina v petek odsotnih okoli 300 otrok, torej približno tretjina vseh učencev. Zaradi podobnih težav je doma ostalo tudi okoli 20 zaposlenih.

Z odsotnostjo otrok se po poročanju Primorskega vala sicer soočajo tudi v Vrtcu Idrija, kjer pa razmere naj ne bi bile kritične.

Kljub nekaterim namigovanjem na družbenih omrežjih, da naj bi bila za zdravstvene težave kriva oporečna pitna voda v Idriji, pa to po besedah direktorice Komunale Idrija Brigite Šen Kreže ne more biti razlog. Kakovost vode namreč nenehno nadzorujejo, tudi v sredo vzet vzorec ni pokazal nepravilnosti. Poleg tega pa bi se težave, če bi bila kriva voda, ker vodni vir napaja širše idrijsko območje, pokazale tudi drugod v občini, je dejala za Primorski val.

Po besedah pediatra in strokovnega vodje ZD Idrija Miloša Simova akutni gastroenteritis oziroma trebušno virozo najpogosteje povzročajo virusi in prizadene osebe vseh starosti, stanje pa se izboljša že po dveh ali treh dneh. Da so oboleli otroci hitro okrevali, je dejal tudi župan Vencelj.

Kot še piše Primorski val, so bile konec tedna na Idrijskem že službe Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da bi z odvzemom vzorcev ugotovile vzroke povečanega števila prebavnih obolenj otrok.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje