V karanteni 125 oddelkov v osnovnih in srednjih šolah

Koronavirus 06. Jan 202214:04 > 18:01
Delite:
Prazna učilnica
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je bilo v sredo v osnovnih šolah v karanteni 60 oddelkov, v srednjih šolah pa 65 oddelkov. Na ministrstvu pričakujejo, da se bodo razmere zaradi minulih praznikov zaostrile, a zapiranje šol naj ne bi bil sistemski ukrep. V šolah pričakujejo težave.

V šolah se že tretje leto trajanja epidemije covida-19 ukvarjajo s tem, kako primerno organizirati izvajanje pouka. Ob upoštevanju vseh ukrepov in zahtev veliko težavo povzročajo karantene. Pred božično-novoletnimi prazniki, 23. decembra, je bilo namreč v osnovnem šolstvu kar 372 oddelkov v karanteni, v srednjem pa 52 oddelkov, so sporočili z ministrstva.

Tudi na ministrstvu se pripravljajo na to, da se bodo razmere zaostrile in da bodo imele šole veliko dela zaradi večje obolevnosti in karanten. Po besedah ministrice Simone Kustec se tega na ministrstvu zavedajo in bodo s temi šolami po njenem zagotovilu v stiku in bodo skupaj iskali načine, kako organizirati delo.

Kolegij epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je sicer predlagal skrajšanje trajanja karantene na sedem dni. O tem predlogu bo vlada po napovedih ministra za zdravje Janeza Poklukarja odločala predvidoma še ta teden, veljati pa naj bi začel v začetku prihodnjega. Po predlogu bi se karantena zaključila brez PCR-testiranja, razširili pa bi tudi nabor izjem.

Pomanjkanje kadra rešujejo s študenti

Predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev Gregor Pečan pravi, da so na njegovi osnovni šoli Janka Modra v Dolu pri Ljubljani že zdaj težave s pomanjkanjem kadra, ki ga poskušajo nadomestiti s študenti. Ta čas jih je od 105 zaposlenih v karanteni 13. “Ves čas delamo na robu zmogljivosti, podobno je v veliko šolah, ljudje so zelo obremenjeni,” je dejal. Ob tem je opozoril, da morajo po navodilih v karanteno tudi, če so malo prehlajeni in da so le pri teh zaposlenih potrdili okužbo s koronavirusom.

Šola
Foto : BOBO

Pečan pričakuje, da bo po minulih praznikih poraslo število odrejenih karanten, saj so se tudi morebitni oboleli šolarji vrnili v šole. Opozoril je na proceduro testiranja. “Če bo učenec v tem tednu imel pozitiven test, bo moral še dva dni čakati na potrditev PCR-testa, v vmesnem času ne moremo oddelka poslati v karanteno in se lahko okuži še več učencev,” je pojasnil Pečan. Kot je dodal, v šoli že imajo takšnega učenca, ki mora na PCR-test počakati do petka.

Pouk na daljavo v skrajnem primeru

Porast odrejenih karanten v prihodnje pričakuje tudi predsednica društva srednješolskih ravnateljev in direktorica Šolskega centra Ljubljana Nives Počkar. V centru so od 58 oddelkov trenutno v karanteni trije. Porast števila okužb pričakuje predvsem od tistih zaposlenih, ki so praznike preživeli v tujini, na Hrvaškem, v BiH in Srbiji.

“Če bo prišlo do večjega porasta števila odrejenih karanten, bomo organizirali pouk na daljavo, a to samo v skrajnem primeru,” je poudarila. Ob tem je izrazila bojazen, da bo prišlo do povečanja okužb med učitelji, ki niso bili cepljeni s poživitvenim odmerkom.

Komentari

Vaš komentar