V katerem delu Slovenije je ponoči zapadlo največ dežja

Slovenija 20. Jul 202410:36 1 komentar
Nevihta
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V neurjih, ki so se začela v petek popoldne in nadaljevala v današnjo noč, je največ padavin padlo na območju Karavank, osrednje Slovenije in Posavja.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so samodejne postaje največ dežja izmerile v Krškem, kjer je padlo 112 litrov padavin na kvadratni meter, in v Jelendolu, kjer je padlo 105 litrov na kvadratni meter, je za STA povedal dežurni prognostik na Arsu Jure Cedilnik.

“Nevihte so včeraj zvečer nastale na naši severni meji z Avstrijo, se okrepile in potovale proti jugu. Na tej poti je padla tudi največja količina padavin, se pravi od Jelendola ter nato prek osrednje Slovenije do Krškega,” je povzel dogajanje. Dodal je, da gre v tem primeru za lokalne maksimume padavin, saj je bila na širšem območju količina padavin manjša.

O trenutni vremenski sliki je Cedilnik dejal, da je padavinsko območje nad Primorsko in Notranjsko in da se padavine počasi pomikajo proti osrednji Sloveniji. “Ni pričakovati, da bi bilo to podobno burno kot včeraj, ampak bo manj intenzivno. Bodo pa vendarle to padavine, ki bodo zajele večji del Slovenije in potem nekje do večera oziroma do poznega popoldneva ponehale,” je izpostavil.

Več suhega vremena bo po njegovih besedah v prihodnjih dneh, predvsem v nedeljo. V ponedeljek in torek pa bo čez dan znova možen pojav ploh in neviht, pri tem pa ne pričakujejo močnejših padavin, te bodo bolj lokalnega značaja.

Foto: @Koroška čveka/FACEBOOK

Petkovo vremensko burno dogajanje sta zaznamovala tudi porast hudournikov in razlivanje meteornih voda. Na Arsu v današnji hidrološki napovedi opozarjajo, da je dopoldne in sredi dneva zaradi krajevno močnejših padavinah še možno naraščanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek. “Pojav je najbolj verjeten na jugozahodu države, možen pa je tudi na severovzhodu, kjer lahko pride zaradi velike vodnatosti in namočenosti tal do ponovnega razlivanja posameznih hudournikov in padavinske vode v manjšem obsegu,” so navedli.

Konkretneje za danes pričakujejo naraščanja Dravinje, Pesnice in Save v spodnjem toku, Krka in Mura pa bosta zmerno naraščali še v nedeljo. Druge reke, ki so ponoči narasle, bodo čez dan upadale, pretoki rek na zahodu in jugu bodo večinoma ustaljeni.

Trenutno vremensko sliko spremljajte v članku Nad Slovenijo še vedno nalivi in nevihte: poglejte, kako se premikajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje