V koaliciji računajo na premierjev razum in na odstop ministrice Stojmenove Duh

Slovenija 25. Sep 202418:20 20 komentarjev
Emilija Stojmenova Duh
Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh (Foto::Borut Živulović/BOBO)

Potem ko smo na N1 razkrili, da je ministrica za digitalno preobrazbo na avstrijski avtocesti uporabljala modre luči, nato pa se je še poskušala izogniti kazni za prehitro vožnjo, je bilo mogoče v političnih vrstah slišati pričakovanje, da bo morala Emilija Stojmenova Duh odstopiti. A vsaj za zdaj do tega ni prišlo. Iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba so sporočili, da se bo premier z navedbami v medijih podrobneje seznanil po zaključku današnjih obveznosti v Varnostnem svetu OZN. V koalicijskih SD in Levici pričakujejo, da bo pri premierju "zmagal razum" in jih bo odrešil muk, ki jim jih povzroča vztrajanje Stojmenove Duh v vladi. Njenega odhoda si želijo tudi mnogi poslanci Svobode.

Na dnevnem redu petkove seje državnega zbora je že druga interpelacija, ki jo je zaradi lanskega 6,5 milijona evrov vrednega nakupa 13.000 prenosnih računalnikov zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh vložila SDS. Na dan pa prihajajo vedno nove za ministrico obremenjujoče informacije, povezane tako s tem nakupom kot z drugimi potezami Stojmenove Duh.

Tako smo na N1 razkrili, da je na poti proti dunajskemu letališču uporabila modre luči, kar v tujini nikakor ni dovoljeno. Ko je službeno vozilo ministrstva zaradi prehitre vožnje nato ujel radar, pa je slovensko veleposlaništvo na Dunaju zaprosila, naj avstrijske organe pregona pozove k ustavitvi prekrškovnega postopka.

Nova afera Stojmenove Duh je vznemirila tako opozicijo kot koalicijo. Slišati je bilo mogoče celo napovedi, da bo ministrica za digitalno preobrazbo zaradi nakopičenih grehov morala odstopiti. A se to ni zgodilo.

Podpredsednik vlade in minister za finance iz Gibanja Svoboda Klemen Boštjančič je napovedal, da se bo Stojmenova Duh lahko zagovarjala na napovedani petkovi interpelaciji. “Nisem obveščen o nobeni spremembi podpore ministrici. V petek bo imela interpelacijo, mislim, da je napovedanih 11 ur razprave. Verjamem, da je to več kot dovolj časa, da bo odgovorila na vsa vprašanja, tudi na tisto, kar se danes pojavlja v medijih,” je dejal Boštjančič.

A tudi v Gibanju Svoboda ni osamljena ocena, da bi bilo za koalicijo pa tudi za njihovo stranko najbolje, če bi Stojmenova Duh nemudoma odstopila. Kot nam je dejalo več poslancev največje parlamentarne stranke, je vzdušje v poslanski skupini napeto in bi odstop ministrice pomenil “pravo katarzo”. Po besedah naših sogovornikov bi se poslanska skupina lahko ukvarjala z zakonodajnimi projekti, ne pa da se nenehno posveča branjenju ministrice za digitalno preobrazbo. Spraševali so se tudi, kako bodo na petkovi obravnavi interpelacije stali za ministrico, če tudi sami ocenjujejo, da bi morala zapustiti vlado.

V koalicijskih SD in Levici so v sredo uradno večinoma molčali. Kratko izjavo je ob robu pogajanj o plačah v javnem sektorju dal le minister za delo iz vrst Levice Luka Mesec “Stvar je zelo kočljiva, čakamo odziv predsednika vlade,” je dejal.

Izrazil je pričakovanje, da se bodo v vladi v sredo ali v četrtek zjutraj pogovorili, kako ukrepati. O nadaljnji usodi Stojmenove Duh naj bi sicer spregovorili na današnjem rednem sestanku vodilnih predstavnikov koalicije pred sejo vlade, na katerem pa premierja Roberta Goloba, ki se mudi v New Yorku, ne bo.

V obeh manjših koalicijskih strankah sicer izražajo pričakovanje, da bo pri premierju Golobu le “zmagal razum” in da jih bo odrešil muk, ki jim jih s svojim ravnanjem že dlje časa povzroča Stojmenova Duh. Kot pravijo, je zadnja zgodba o ministričini uporabi modrih luči in še zlasti o izogibanju kazni za storjeni prekršek dodaten dokaz, da ni primerna za ministrski položaj.

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, se bo Golob z zadnjimi navedbami v medijih glede ministrice Emilije Stojmenove Duh podrobneje seznanil po zaključku sredinih obveznosti, povezanih s predsedovanjem Slovenije Varnostnemu svetu OZN.

“Misli, da lahko počne karkoli”

Zelo ostri pa so bili še naprej v največji opozicijski stranki SDS. “Danes smo izvedeli še to, da se ministrica rada vozi z modrimi lučmi,” je dejal poslanec SDS Rado Gladek. Vožnjo Stojmenove Duh je primerjal z vožnjo Marka Bandellija, ki se je kot minister za kohezijo v Šarčevi vladi rad prevažal z modrimi lučmi, ob tem pa je poudarjal, da kot minister lahko počne, karkoli hoče. “Očitno je on mentor Stojmenovi Duh, saj tudi ona misli, da lahko počne karkoli,” je navedel Gladek.

In dodal: “Če ima ministrica minimalno samokritiko, če želi ohraniti minimalno integriteto, bi bil odstop edini pravi korak. Do petka je še nekaj časa. Upam, da bo razmislila o vseh dejanjih, ki se ji očitajo, in na neki način častno, po našem mnenju pa vsaj pol leta prepozno, zapustila ministrsko mesto.”

“To je prešlo vse meje dobrega okusa”

Tudi v opozicijski NSi so prepričani, da bi morala Stojmenova Duh odstopiti. Kot je dejal vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj, v NSi sploh ne razumejo, da je Stojmenova Duh še ministrica.

“Ne gre zanjo, gre za ministrstvo za digitalno preobrazbo, za slovensko vlado in za ravnanje te ministrice. Na vseh ravneh – tako na ministrstvu kot znotraj vlade in v razmerju do državnega zbora, še posebej pa do komisije za nadzor javnih financ – kaže, kakšen je njen način dela in vedenja. Vedno so za vse napake in neopravljeno delo krivi drugi, sama pa ne prevzema odgovornosti. To je že prešlo vse meje dobrega okusa, ” je dejal Cigler Kralj.

Kritičen je bil tudi do premierja Goloba, ki je po njegovem mnenju zamudil priložnost, da se “poslovi” od Stojmenove Duh.

Nad vožnjo ministrice za digitalno preobrazbo z modrimi lučmi in njenim izogibanjem kazni je ogorčena tudi nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek. “Samopašnost. Aroganca. Sramotenje države v tujini. V politiki je pomemben tudi videz! Upam, da nas bo kolegica Stojmenova Duh razbremenila, da bo razumela, da tako ne gre, in pred petkom odstopila sama! ” je zapisala na družbenem omrežju Facebook.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje