V Kokri še naprej kritično: zasutih 10 hiš, do nadaljnjega prepovedano gibanje

Slovenija 21. Jul 202410:06 > 11:23 0 komentarjev

Na območju Kokre v občini Preddvor, kjer je zaradi neurja v noči na soboto zasulo deset hiš, danes nadaljujejo odpravljanje posledic. Štab tamkajšnje civilne zaščite je v soboto do nadaljnjega odredil prepoved gibanja na območju Kokre. Prav tako je zaradi opravljanja posnetka stanja danes prepovedano nepooblaščeno preletavanje z droni. V nesreči je kamenje štiri hiše popolnoma zasulo, od tega pa sta vsaj dve neprimerni za bivanje, je danes ponovil preddvorski župan Rok Roblek.

Zaradi velike količine padavin je v poznih petkovih večernih urah na delu razpotegnjene vasi Kokra po hudourniški strugi prineslo velike količine kamnitega in blatnega materiala. “Štiri hiše so bile popolnoma zasute, od tega se ocenjuje, da sta vsaj dve neprimerni za bivanje,” je danes za STA dejal župan Občine Preddvor Rok Roblek.

Med prebivalci poškodovanih ni bilo, je pa šest prebivalcev iz treh objektov moralo poiskati druge namestitve. “Danes računamo z njimi opraviti pogovor o dolgoročnih rešitvah,” je pojasnil župan. Možne namestitve zanje občina ima, bodo pa prizadetim občanom, tako župan, dali čas za razmislek.

Danes s pomočjo različnih podizvajalcev, gradbenih strojev, gasilcev, komunale in drugih služb ter prostovoljcev nadaljujejo odstranjevanje posledic plazu ter odvoz velikih količin materialov.

Kot je povedal župan, nanošeno kamenje odvažajo na dve lokalni deponiji v dolini, les skladiščijo ločeno, ves ostali material iz zasutih objektov pa trenutno odlagajo večinoma pred objekte, predvidoma v ponedeljek ali torek pa bodo poskrbeli za ločen odvoz, odvisno od količin in frakcij. To bo, kot je dejal župan, zagotovila Komunala Kranj, ki se tudi ukvarja s to dejavnostjo.

Je pa štab civilne zaščite Občine Preddvor v soboto zaradi izrednega stanja in predvsem zaradi varnosti vseh do nadaljnjega odredil prepoved gibanja na območju Kokre. Prepovedano je tudi nepooblaščeno preletavanje z droni, saj bodo pristojni opravljali posnetek stanja.

Kokro je zasul plaz Kokro je zasul plaz
Foto: Borut Živulović/BOBO
Kokro je zasul plaz Kokro je zasul plaz
Foto: Borut Živulović/BOBO
Kokro je zasul plaz Kokro je zasul plaz
Foto: Borut Živulović/BOBO
Plaz v vasi Kokra, julij 2024 Plaz v vasi Kokra, julij 2024
Plaz v vasi Kokra (Foto: Denis Sadiković/N1)
Plaz v vasi Kokra, julij 2024 Plaz v vasi Kokra, julij 2024
Plaz v vasi Kokra (Foto: Denis Sadiković/N1)

Gibanje je omejeno na območju od hišne številke Kokra 37 naprej. “Pozivamo vse, da se na območje naravne nesreče ne odpravljajo, se tam ne zadržujejo, da bodo interventne službe nemoteno lahko opravljale svoje delo,” so danes dodatno sporočili iz Policijske uprave (PU) Kranj.

Vse naprošajo, da upoštevajo navodila policistov in vseh drugih interventnih služb ter spoštujejo postavljeno prometno signalizacijo. “Za vse splošne informacije o poplavni ujmi je na voljo kontaktna številka 112. V primeru potreb po pomoči policije pa lahko pokličete na interventno številko 113 ali anonimni telefon policije 080 1200,” so še navedli na PU Kranj.

Medtem so zaradi poškodovanih cest prekinjene prometne povezave do nekateri kmetij na okoliških pobočjih, do katerih bodo, tako župan, danes skušali urediti potrebne dostave.

Za 47 belgijskih skavtov, ki so jih ob neurju evakuirali iz sosednje doline in jim nudili začasno namestitev so našli nadomestno lokacijo za taborjenje, regijska civilna zaščita pa jim bo zagotovila potrebne šotore. Tam bodo po napovedih ostali do petka, ko imajo že od prej načrtovan prevoz za vrnitev domov, je še povedal župan.

V Kokri je bila v soboto tudi ekipa N1. Poglejte si posnetke stanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!