V Kokri škode za vsaj 2,5 milijona evrov, družine same ne morejo obnoviti domov

Slovenija 23. Jul 202414:14 1 komentar
Posledice neurja v Kokri (Foto: Primož Bergant/KARITAS SLOVENIJA)

Petkova neurja so najhuje prizadela vas Kokra v Preddvoru. Tudi četrti dan po ujmi se nadaljujejo intervencijska dela, doslej pa so iz zaselka Podlebelca že odpeljali več kot 10.000 kubičnih metrov kamenja, ogromne količine pa jih še čakajo. Preddvorski župan Rok Roblek je danes ocenil, da bodo nujna dela stala več kot milijon evrov, sanacija pa več kot 2,5 milijona evrov. Plaz in obilne padavine so poškodovali deset hiš, 15 prebivalcev, med katerimi so tudi starejši in otroci, pa sami ne bodo mogli odpraviti posledic. Kako jim lahko pomagate?

V noči na soboto je severni del države zajel močan nevihtni pas. Obilne padavine so v vasi Kokra povzročile poplave, utrgal se je tudi zemeljski plaz. Nevihtna noč je skupaj poškodovala deset hiš s 15 prebivalci.

Kot je povedal preddvorski župan Rok Roblek, danes čistijo zgornjo polovico zaselka Podlebelca, kjer je po močnem deževju v petek pozno zvečer po strugi hudournika naneslo veliko kamenja in drugega materiala. “Trenutno smo ob koncu objektov gorvodno, kjer je ostala največja količina materiala, saj sta tam dva objekta in most ustvarili zajezitve,” je pojasnil.

Danes je na delu nekoliko manj prostovoljcev kot prejšnje dni, in sicer trenutno okoli 50, popoldne pa jih bo okoli 80. Čistijo namreč zoženi del, zato ni prostora za toliko prostovoljcev, v sredo pa se bo njihovo število znova povzpelo na 100. Čistili bodo območje navzgor proti vodnemu zajetju.

“Vas je sedaj brez vode in danes smo imeli na ogledu projektante, ki se ukvarjajo z vodooskrbo, da nam pomagajo z nasveti, iz katere smeri pripeljati vodo,” je povedal Roblek. Ker jih do obstoječega vodnega vira ločijo še ogromne količine materiala, bi radi našli alternativo. “Ne zdi se nam dopustno, da bi stali križem rok in ne iskali drugih rešitev,” je izpostavil župan.

Posledice neurja v Kokri Posledice neurja v Kokri
Posledice neurja v Kokri (Foto: Primož Bergant/KARITAS SLOVENIJA)
Posledice neurja v Kokri Posledice neurja v Kokri
Posledice neurja v Kokri (Foto: Primož Bergant/KARITAS SLOVENIJA)
Kokro je zasul plaz Kokro je zasul plaz
Foto: Borut Živulović/BOBO
Kokro je zasul plaz Kokro je zasul plaz
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO

Stroški bodo presegli 2,5 milijona evrov

Tudi iz reke Kokre še naprej čistijo naplavine in nasutja, da se sprosti njena moč in ne bodo nastajale zajezitve, kar bi lahko povzročalo nove poplave. “Prioritetno torej čistimo Kokro in vas,” je povzel župan.

Izrazil je upanje, da bodo s strokovnjaki našli ustrezne rešitve na podlagi informacij o stanju na hudourniku, zlasti glede zalog materiala in nevarnosti nadaljnjega plazenja.

“Ocena je, da bodo stroški intervencije pri nas in koncesionarju krepko presegli milijon evrov, medtem ko bodo stroški škode in sanacije na lokalni infrastrukturi zagotovo presegli 2,5 milijona evrov,” je povedal župan. Nemogoče pa je zaenkrat reči, koliko bodo stali tehnični ukrepi, kakršni so ureditev hudournika in pregrade, ki bodo po njegovem prepričanju potrebni za stabilizacijo terena.

Pri slednjem župan računa, da bo svoje delo opravila država, medtem ko je bil sicer za odpravljanje posledic ujme sprožen regijski načrt zaščite in reševanja. “Zavedamo se, da prizadeto območje ni dovolj veliko za aktiviranje državnega načrta, a škoda močno presega zmožnosti občine in povzročil jo je vodotok, zato smo si želeli pomoči v obliki aktiviranja regijskega načrta, ki bo, upam, omogočal vsaj delno kritje stroškov,” je še povedal Roblek.

Kokro je zasul plaz
Prizor iz Kokre 20. julija 2024 (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Slovenska karitas ob tem opozarja, da družine same ne bodo mogle odpraviti posledic, saj so med njimi tudi starejši in otroci.

Karitas je že stopila v stik z družinami, pomagajo jim pridobiti najnujnejše potrebščine. V nadaljevanju bodo preko Župnijske karitas Preddvor pomagali še pri obnovi domov. Vse, ki bi želeli denarno podpreti prizadete družine, pozivajo k darovanju.

Na Karitas obenem dodajajo, da bodo z zbranimi sredstvi pomagali tudi družinam drugod po državi, ki so jih prizadela neurja.

Sredstva za pomoč prizadetim družinam v neurjih lahko darujete na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana; TRR: SI56 0214 0001 5556 761; Koda namena: CHAR; Namen: POMOČ NEURJA; Sklic: SI00 624.

Prispevate lahko tudi s poslanim SMS-sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na številko 1919.

Rdeči križ po lanskih ujmah razdelil 12 milijonov evrov

Rdeči križ Slovenije (RKS) je konec junija zaključil razdeljevanje pomoči prizadetim v lanskoletnih poletnih ujmah. Različne oblike pomoči v skupni vrednosti 12 milijonov evrov so namenili 9.000 gospodinjstvom oziroma 14.000 ljudem. Začeli pa so zbiranje pomoči za vse, ki so jih ujme že prizadele letos ali jih morda še bodo, so sporočili iz RKS.

Posledice podnebnih sprememb in globalnega segrevanja se kažejo tudi v letošnjem poletju. Prejšnji teden je področje Krasa znova zajel obsežen požar, ki je bil medtem uspešno pogašen, različna območna severne Slovenije pa so prizadeli obilno deževje, močna toča in udari strele. Pri RKS so zato začeli zbirati finančna sredstva z namenom UJMA 2024. Vsa namensko zbrana sredstva, ki se ne porabijo, se zbirajo v Skladu solidarnosti, za transparentnost in ustreznost porabe pa skrbi komisija solidarnosti pri RKS.

Državljani lahko sredstva po letošnji ujmi prispevajo z neposrednimi finančnimi nakazili na: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891, sklic: 00 96875, Namen: UJMA 2024, koda namena: CHAR.

Prispevate lahko tudi s poslanim SMS-sporočilom UJMA5 in UJMA10 na številko 1919.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje