V Kranju bodo posekali 110 let staro drevo, ki ga pokonci držijo le še jeklenice

Slovenija 20. Avg 202412:45 5 komentarjev
mamutovec
Foto: Saša Despot

V soboto bodo v Kranju posekali 110 let staro drevo, ki se nevarno nagiba na stran, pokonci pa ga držijo zgolj še jeklenice.

Družba Teden, ki je lastnica kranjskega hotela Creina, je pridobila vsa potrebna strokovna soglasja za odstranitev nevarnega drevesa mamutovec ob Gimnaziji Kranj, ki se je že pred desetletji začel nagibati stran od gimnazije proti parkirišču pred hotelom, so sporočili z Mestne občine Kranj (Mok).

Problem so reševali z jeklenicami, s katerimi so drevo privezali na stavbo gimnazije. Med lanskoletnim orkanskim vetrom, ki je julija divjal v Kranju, pa se je drevo nagnilo še za dodaten meter. Znova je bilo treba zamenjati jeklenice, na ometu fasade pa so ostale razpoke.

Certificiran strokovnjak za drevesa podjetja Flora Sport, ki je zamenjalo jeklenice, je opravil temeljito analizo in podal strokovno mnenje. Ugotovil je, da drevesni koreninski sistem ni več sposoben držati lastne teže mamutovca, ki zdaj meri 33 metrov v višino, premer njegovega debla pa znaša 165 centimetrov. Drevo tehta približno 10 do 13 ton, ves pa sloni zgolj še na jeklenicah, torej na Gimnaziji Kranj, je presodil.

Mamutovec (Sequoiadendron giganteum) pri Gimnaziji Kranj je star približno 110 let. Leta 1961 je takratna občina Kranj drevo zaščitila kot naravno znamenitost.

Po oceni stanja je lastnik drevesa (družba Teden) zaprosil za mnenje oziroma soglasje Zavod za varstvo kulturne dediščine in Zavod RS za varstvo narave. Kulturnovarstveno soglasje za raziskavo in odstranitev mamutovca pa je pripravilo ministrstvo za kulturo, so še sporočili s kranjske občine.

Ministrstvo je odobrilo poseg drevesa z utemeljitvijo, da “drevo, ki zaradi dotrajanosti in poškodovanosti koreninskega sistema ni več sposobno držati lastne teže, predstavlja potencialno nevarnost za življenja ljudi in premoženje”.

Podobnega mnenja so bili tudi na Zavodu RS za varstvo narave, kjer stanje drevesa spremljajo že dlje časa. Strinjali so se tako z lastnikom drevesa kot arboristom, da se drevo poseka, saj da mamutovec na lokaciji ob gimnaziji “nima perspektive dolgoročnega obstoja”.

Župan Moka Matjaž Rakovec obžaluje neizogiben posek drevesa, vendar pa je, kot je povedal, na prvem mestu varnost ljudi. “Žal je odstranitev resnično edina možnost. Želim si, da bi na tem mestu zraslo novo drevo, primernejše za naše podnebje in strukturo tal med gimnazijo ter hotelom Creina,” je dejal.

Drevo bi lahko “živelo” še naprej

Želi si tudi, da bi upoštevali priporočila zavoda za varstvo narave in les mamutovca uporabili za umetniške, mizarske ali druge izdelke, kolut debla pa bi restavrirali in razstavili na primerni lokaciji. “Prepričan sem, da bo lastnik drevesa te predloge tudi upošteval. Po potrebi tudi z našo pomočjo,” je še obljubil.

Nekaj semen mamutovca so že shranili v Biotehniškem centru Naklo, kjer si želijo vzgojiti sadike, da bo drevo “lahko živelo še naprej”. “Lastnika drevesa bomo zaprosili tudi za kolut debla, ki ga bomo pri nas strokovno obdelali in konzervirali ter tako ohranili kot spomin na to drevo za prihodnje rodove,” je še povedal Peter Ribič, priznani strokovnjak in predavatelj na Višji strokovni šoli Biotehničnega centra Naklo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje