V Kranju po lanskih poplavah spet vzpostavili pretočnost struge Kokre

Slovenija 01. Okt 202414:39 0 komentarjev
Območje Kokre po poplavah 20. 7. 2024 (Foto: Borut Živulović/BOBO)

V Kranju so po lanski ujmi zagnali številne sanacijske projekte, med najnovejšimi zaključenimi je vzpostavitev pretočnosti struge Kokre. V kratkem bodo začeli izvajati dela za ohranjanje pretočnosti struge na sotočju Rupovščice in Kokre, še več sanacijskih ukrepov načrtujejo v prihodnjih letih.

V Kranju so po lanski ujmi zagnali številne sanacijske projekte, med najnovejšimi zaključenimi je vzpostavitev pretočnosti struge Kokre, so sporočili iz Mestne občine Kranj.

Izvajalci del so odstranili naplavine, stabilizirali brežine pri Oljarici in v bližini nogometnega igrišča Britof ter popravili nasip v Kokrškem logu

Naravna katastrofa leta 2023 je v Kranju povzročila veliko škode, ki jo je občina začela nemudoma sanirati. Zagnala je več sanacijskih projektov, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Mestna občina in Direkcija RS za vode sta pregledali tako zaključene kot tudi prihodnje projekte s tega področja..

Izvedli so tudi interventne ukrepe za zaščito pred škodljivim delovanjem voda na območju objekta v Britofu, ki so med drugim vključevali stabilizacijo brežine z leseno kašto.

Direkcija za vode bo v kratkem začela izvajati dela za ohranjanje pretočnosti struge na sotočju Rupovščice in Kokre, so ob tem napovedali na občini. Dela vključujejo odstranjevanje zaraščene vegetacije in odloženih naplavin. Podjetje Eho Projekt pa je pripravilo projektno dokumentacijo za protipoplavno ureditev glavne struge Rupovščice in potoka iz Brda na območju Kokrice.

Za prihodnja leta je direkcija za vode sestavila načrt še nekaterih sanacijskih ukrepov. Glede na ta načrt bodo leta 2026 potekala sanacijska dela na vodotoku Kokra od mosta na Kokrici dolvodno in na Milki skozi Babni Vrt. Sanacijska dela na Kokri v Kokrškem logu, na Milki skozi Srakovlje, na Stražnici skozi Tenetiše in na Žabnici skozi Bitnje so predvidena za leto 2027. Leto pozneje bodo stekla še sanacijska dela na Rupovščici pri Ilovki in pred sotočjem z reko Kokro ter na reki Kokri med starim mestnim jedrom in Hujami.

Koncesionar direkcije, ki bo skrbel za sanacijo, je konzorcij družb Nivo Eko, HNG Hidrotehnika in Eho Projekt.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!