V Ljubljani dobil globo za parkiranje, denar pa od njega terja hrvaško podjetje

Slovenija 26. Maj 202405:15 23 komentarjev
parkomat
Foto: Denis Sadiković/N1

Mestna občina Ljubljana je neplačane parkirne globe, ki so jih prejeli vozniki s tujimi registrskimi tablicami, prodala hrvaškemu podjetju iz Pulja. To s pomočjo odvetnikov od lastnikov zdaj terja plačilo dolga. V dopisu, ki ga lastniki prejmejo tudi več let pozneje, pa hrvaško podjetje zaračuna tudi visoke stroške.

Februarja letos je bralec od dveh hrvaških odvetnikov – oba sta delovala v imenu podjetja K. P. V. Control iz Pulja – prejel “poziv k plačilu globe pred začetkom sodnega postopka”. Razlog? Leta 2019 oziroma 2020 – torej pred skoraj štirimi oziroma petimi leti – ni poravnal globe za neplačano parkiranje v Ljubljani.

Hrvaška odvetnika oziroma omenjeno podjetje v obeh primerih od njega zahtevata, da plača dobrih 170 evrov – 12 evrov globe za neplačano parkiranje, dobrih 124 evrov za stroške pridobitve podatkov o dolžniku in še 35 evrov za stroške pošiljanja, ki jih je imelo s tem obvestilom podjetje z juga hrvaške Istre.

V pozivu sta odvetnika zapisala še, da mora lastnik vozila dolg plačati v osmih dneh od prejema obvestila, sicer se bodo za izterjavo obrnili na pristojno hrvaško sodišče.

Bralcu, ki vozi avtomobil, registriran v Italiji, se je zdelo nenavadno, da denar za neplačano globo v Ljubljani od njega zahtevata hrvaška odvetnika oziroma omenjeno podjetje iz Pulja.

Z vprašanji se je zato obrnil na Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice (JP LPT), ki v glavnem mestu skrbi za parkirišča. Tam so mu odgovorili, da so hrvaški družbi K. P. V. Control odstopili večje število civilnopravnih terjatev iz naslova nespoštovanja pravil parkiranja v mestu Ljubljana v letih 2017 in 2021.

kazen za parkiranje
Fotografija je simbolična (Foto: Denis Sadiković/N1)

Dodali so, da gre za terjatve v zvezi s parkiranjem vozil s tujimi registrskimi tablicami, vključno z Italijo, za katera so kontrolorji ugotovili, da so parkirana brez obveznega plačila parkirnine. V takšnih primerih je kršitelj podjetju JP LPT dolžan plačati dnevno parkirnino, ki je takrat znašala 12 evrov.

“Te terjatve so bile na K. P. V. Control prenesene po poti pogodbenega odstopa terjatev – tj. s pravo in odplačno cesijo, kar skladno s slovenskim obligacijskim zakonikom pomeni, da za imetnika teh terjatev od sklenitve cesijske pogodbe velja družba K. P. V. Control in ne več JP LPT. Dolžnik odstopljene terjatve lahko od dne, ko je o njenem odstopu obveščen, terjatev veljavno izpolni le njenemu prevzemniku. K. P. V. Control je bila hkrati z odstopom terjatev predana tudi dokumentacija, ki se nanaša na odstopljene terjatve, med drugim v zvezi z vsako odstopljeno terjatvijo tudi potrdilo naše družbe o njenem odstopu v korist K. P. V. Control,” so v odgovoru bralcu še zapisali v občinskem podjetju.

Dodali so, da iz vsega navedenega sledi, da te terjatve niso več v pravni sferi podjetja JP LPT in jih zato tudi ne izterjujejo, temveč to počne od K. P. V. Control pooblaščeni odvetnik. Bralca so v ljubljanskem občinskem podjetju prosili, da se zato z vsemi vprašanji obrne na odvetnika, ki je naveden v prejetem dopisu iz Hrvaške.

Občina prodala terjatve za sedem evropskih držav

Na Mestni občini Ljubljana oziroma v podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice so za N1 pojasnili, da so terjatve prodali podjetju iz Pulja, ker se je izkazalo za “najbolj primerno, saj gre za uveljavljeno podjetje, ki za poslovne gospodarske subjekte na Hrvaškem in drugod v regiji opravlja podobne izterjave z naslova neplačila parkirnin”.

Omenjenemu podjetju so prodali terjatve za obdobje od maja 2017 do januarja 2022, in sicer za vozila iz sedmih držav: Avstrije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Italije, Nizozemske, Srbije in Švice.

Kot so zapisali, ne gre za stalno prakso, saj so terjatve hrvaškemu podjetju prodali le dvakrat. Dodatno so še pojasnili, da so terjatve podjetju K. P. V. Control prodali na podlagi povpraševanja, na katerega so prejeli dve ponudbi. Drugo ponudbo je oddala Odvetniška pisarna mag. dr. Mirko Silvo Tischler iz Ljubljane.

Ljubljansko občinsko podjetje je K. P. V. Control skupaj prodalo 3.774 terjatev, in sicer po ceni 20 evrov za posamezno terjatev – omenjeni znesek predstavlja višino celodnevne parkirnine. Po naših izračunih se je tako na občinski račun zaradi tega steklo dobrih 75 tisoč evrov.

parkirni listek, parkiranje
Nemški avtoklub ADAC celo svetuje, da ljudje parkirne listke hranijo vsaj pet let. (Foto: Denis Sadiković/N1)

Bralec, ki je prejel poziv hrvaških odvetnikov, je za N1 povedal, da razume, da je treba plačati parkirnino oziroma globo. “Da pa po skoraj petih letih prejmeš pismo z grožnjo po izterjavi … To res ne pusti dobrega vtisa,” je še povedal in se vprašal, ali je to res pravi način in ne obstaja druga pot.

Poudaril je tudi, da na avtomobilu takrat ni prejel nobenega obvestila, v enem dopisu, ki ga je prejel iz Pulja, pa je navedeno, da je kazen zaradi neplačane parkirnine prejel v nedeljo, ko sicer v Ljubljani ni treba plačati parkirnine.

Nemški avtoklub svetuje, naj ljudje parkirne listke hranijo pet let

Podobne “pozive k plačilu globe pred začetkom sodnega postopka”, tudi od zgoraj omenjenega podjetja K. P. V. Control, je v preteklih letih po pisanju slovenskih medijev prejelo več Slovencev. Ti so na primer več let po tistem, ko so počitnikovali na hrvaški obali, prejeli poziv, naj poravnajo okoli 170 evrov visoko globo in stroške.

S to problematiko pa se srečujejo tudi v Nemčiji in drugod po Evropi. Nemški avtoklub ADAC celo svetuje, da ljudje parkirne listke hranijo vsaj pet let, da lahko dokažejo, da so na primer pravilno parkirali vozilo (po petih letih namreč preneha veljati zahtevek za parkiranje).

Kaj se zgodi, če v Ljubljani ne plačate parkirine

Če kontrolorji občinskega podjetja ugotovijo, da za avtomobil ni plačana parkirnina (ali pa je ta za določeno časovno obdobje že potekla), vozniku oziroma lastniku avtomobila izdajo obvestilo o neplačani parkirnini. Na podlagi tega je treba v roku osmih dni od prejema obvestila plačati 20 evrov parkirnine (do leta 2022 je ta znašala 12 evrov).

redarji
Foto: Denis Sadiković/N1

V primeru neplačila parkirnine JP LPT zoper kršitelja poda pisni predlog za uvedbo hitrega prekrškovnega postopka pri mestnem redarstvu, ki lahko kršitelju, če mu je odgovornost za prekršek dokazana, izreče 40 evrov globe, naloži plačilo sodne takse – 40 evrov, ter izreče odvzem premoženjske koristi za znesek neplačane parkirnine v višini 20 evrov oziroma 100 evrov v skupnem znesku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje