V Ljubljano prihaja novi pajek za odvoz vozil

Slovenija 24. Jul 202410:45 0 komentarjev
Foto: LPT

Po ljubljanskih ulicah bo najverjetneje že letos začel voziti novi pajek, ki bo prežal na nepravilno parkirana vozila. A ne gre za dodatno vozilo, s katerim bodo odvažali avtomobile, pač pa je treba enega od starih pajkov zaradi dotrajanosti zamenjati.

V Ljubljani bodo dobili novi pajek, je poročal Dnevnik, a ne gre za dodatno vozilo, ki bo odvažal avtomobile, pač pa za nadomestno. Nepravilno parkirane avtomobile v Ljubljani namreč odvažata dve “specialni tovorni vozili” oziroma pajka, enega izmed njiju pa bodo zaradi dotrajanosti in obrabe nadomestili z novim, so za N1 pojasnili v javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT). Novi pajek bo dobavilo podjetje Arko, predvidoma v oktobru letos, strošek nakupa znaša 175 tisoč evrov brez DDV.

Kam odpeljejo nepravilno parkirana vozila?

Nepravilno parkirana vozila odpeljejo na lokacijo na Cesti dveh cesarjev, kjer mora kršitelj poravnati stroške odvoza in hrambe vozila, preden mu ga vrnejo.

Cena odvoza kršitelja stane 100 evrov, za vsak dan hrambe nepravilno parkiranega vozila na Cesti dveh cesarjev pa mora odšteti še po pet evrov. Enak postopek in enaki stroški veljajo tudi pri odvozu vozil, ki jih odpeljejo kot zapuščena. Obratovalni čas za prevzem nepravilno parkiranega vozila je od ponedeljka do petka med 6. in 22. uro. Znotraj obratovalnega časa deluje tudi blagajna za poravnavo stroškov odvoza in hrambe navedenih vozil. V nočnem času se plačilo lahko izvede samo z bančno kartico, ne pa tudi z gotovino.

Medtem se odvoz večjih nepravilno parkiranih oziroma zapuščenih vozil, kot so tovornjaki, avtobusi, oziroma tistih, ki jih ne morejo odstraniti s pajkom, zaračuna po dejanskih stroških, ki jih določi izvajalec odstranitve.

Po pojasnilih LPT so lani v prvem polletju odpeljali 857 vozil, od tega je bilo 779 odvozov nepravilno parkiranih in 78 zapuščenih. Letos pa so v prvih šestih mesecih odstranili 891 vozil, od tega je bilo 767 nepravilno parkiranih in 124 zapuščenih.

Kje kršitelji največkrat parkirajo?

Na ljubljanski občini opažajo, da kršitelji največkrat neupravičeno parkirajo na mestih za invalide oziroma za električna vozila. Mestno redarstvo izpostavlja še parkiranje na pločnikih ter prehodih za pešce oziroma na območju za pešce. Najbolj “kritičen” je po njihovi oceni center Ljubljane oziroma natančneje na območju Čufarjeve ulice. Samo letos so med 1. januarjem in 30. junijem na tej ulici zaznali 405 kršitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!