V ljubljanskem zaporu potrdili primer tuberkuloze: “Razmere so pod nadzorom”

Slovenija 26. Avg 202408:20 > 11:33 4 komentarji

V ljubljanskem zaporu na Povšetovi so pri priporniku, ki je v zapor prišel v začetku leta, potrdili primer tuberkuloze. Moški je hospitaliziran in dnevno prejema zdravila, v zaporu pa so sprejeli vse ukrepe, ki zmanjšujejo možnost okužbe. Osebje iz Registra tuberkuloze na kliniki Golnik je medtem že začelo obravnavati vse zapornike in zaposlene, ki so bili z okuženim v stiku. "Razmere so pod nadzorom," miri vodja Nacionalnega programa za tuberkulozo.

Po besedah direktorja Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana Denisa Peršeta so sum na tuberkulozo pri zaporniku zaznali v začetku meseca. Moškega so nemudoma odpeljali na Golnik, kjer so okužbo tudi potrdili. Na podlagi tega je vodstvo zapora ukrepalo v skladu s protokolom, vključil pa se je tudi ljubljanski zdravstveni dom, ki zagotavlja zdravstveno oskrbo zaprtim osebam na področju prestolnice.

“Na podlagi sodelovanja z Registrom tuberkuloze Republike Slovenije na kliniki Golnik in Zdravstvenega doma Ljubljana smo šli v protokole, ki zmanjšujejo možnost okužb. Najprej smo res tesne stike izolirali, tako da so sprehodi in obiski zapornikov ločeni. Zagotovili smo tudi dodatna dezinfekcijska in zaščitna sredstva,” je pojasnil Perše.

Okuženi je po njegovih besedah tujec, ki je od začetka leta na Povšetovi v priporu.

Vodja Nacionalnega programa za tuberkulozo prim. Petra Svetina z Univerzitetne klinike Golnik je pojasnila, da je moški zdaj hospitaliziran in prejema ustrezno zdravljenje. Ob potrditvi diagnoze so začeli z vsemi ukrepi, ki jih okužba s tuberkulozo zahteva. “Treba je poudariti, da gre za okolje, ki ga smatramo kot občutljivo. Pregledali smo osebe, ki so bile v stiku z okuženim,” je povedala. V obravnavo so vključili zapornike, s katerimi je bival, tiste, ki jih je srečeval na hodniku, pa tudi zaposlene.

Vse bo zdravstveno osebje spremljalo, pod drobnogled pa bodo vzeli tudi rentgenske znake. “Razmere so pod nadzorom,” miri Svetina.

zapori Dob
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Da testi ne bi bili lažno negativni, smernice določajo, da zdravstveno osebje ljudi, ki so bili v stiku z okuženim, začne pregledovati dva meseca po zadnjem nezaščitenem kontaktu. V določenih primerih se ti pregledi začnejo izvajati prej, predvsem, da bi tuberkulozo izključili. “In to smo mi začeli, pri najbolj tesnih stikih smo začeli z rentgenom, pogovori itd.”

Verjetnost, da bi se okužba razširila med splošno populacijo, je po besedah vodje Nacionalnega programa za tuberkulozo majhna. “Ker pa gre za okolje, kjer je več oseb vsakodnevno v tesnem stiku, je ta verjetnost večja. Več možnosti za okužbo imajo bolne osebe in tisti, ki imajo kronična obolenja.”

V Sloveniji ima od 15 do 20 odstotkov populacije latentno okužbo. Delež mlajših je manjši, medtem ko je delež starejših večji. “Zato ker včasih okuženi niso bili izolirani. Obstaja samo 10-odstotna verjetnost, da bodo ti dobili okužbo oziroma kazali znake. Ker pa nikoli ne vemo, kdaj bo bolezen izbruhnila, izvajamo vse te aktivnosti,” je pojasnila Svetina.

Kakšni so simptomi tuberkuloze?

Svetina je še povedala, da je Slovenija država z majhno incidenco tuberkuloze, saj letno obravnavamo od 70 do 80 takšnih bolnikov. Tudi v zaporih je takih primerov izjemno malo: v zadnjem desetletju gre za šesti primer okužbe.

Tuberkuloza je nalezljiva bolezen, simptomi pa so lahko bolj ali manj tipični. “Praviloma se osebe okužijo, nato pa se več let znaki bolezni ne kažejo,” je dejala Svetina. V tem času oseba tudi ni kužna. “Nato pa pride do spremembe imunskega odgovora, bolezni ali stanja, ki pripeljejo do tega, da se ta speča bakterija reaktivira in povzroči bolezen.” Tudi v primeru zapornika je najverjetneje šlo za reaktivacijo, je dejala Svetina.

Tuberkuloza lahko prizadene katerikoli organ. Pljučna tuberkuloza se kaže s kašljem, krvavim izkašljevanjem, bolniki težko dihajo. Med splošnimi znaki so povišana telesna temperatura, še posebej v popoldanskem in nočnem času, izrazito nočno znojenje, slabši apetit, hujšanje, izguba telesne teže. “Če ima bolnik tuberkulozo katerega drugega organa, pa ima simptomatiko organa, ki je prizadet.”

Zdravljenje po besedah Svetine poteka več mesecev, bolnik pa vsak dan nadzorovano prejema kombinacijo zdravil. Dokler je bolnik kužen, mora biti hospitaliziran, nato pa lahko zdravljenje nadaljuje ambulantno. “Ves čas pa je pod nadzorom pulmologa.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje