V Logarski dolini razmišljajo, da bi prestavili pot do slapa Rinka

Slovenija 29. Jul 202409:34 > 11:16 0 komentarjev
Logarska dolina
Foto: Županja občine Solčava Katarina Prelesnik/Facebook

Neurje je spet razdejalo območje pod slapom Rinka v Logarski dolini. Pristojni razmišljajo, da bi pot do slapa zato prestavili.

Nedeljsko popoldansko močno neurje v Logarski dolini je po dobrem tednu dni znova razdejalo območje pod slapom Rinka. Zato pristojni razmišljajo, da bodo pot do slapa prestavili drugam, dokler se struga Savinje na tem območju ne zaščiti in očisti, je povedala županja Solčave Katarina Prelesnik.

Kot je dejala Prelesnik, na tem območju namreč ne morejo imeti vsak teden bagrov, s katerimi odstranjujejo nasuto kamenje iz struge.

Po njenih besedah je po neurju, ki se je na tem območju razbesnelo v nedeljo okoli 15.30, gorska reševalna služba rešila 17 planincev z Okrešlja. Prav tako sta se dva planinca, ki sta bila v okolici Orlovega gnezda, v dolino vrnila z gorskimi reševalci. Vsi planinci so nepoškodovani, je zatrdila županja.

Iz prostorov Planinskega doma na Okrešlju je po njenih besedah neurje odneslo hladilnik in še nekaj gostinske opreme.

Županja je napovedala še, da bodo morali danes zaradi vnovičnega neurja ponovno zapreti cesto od Logarskega dola do slapa Rinka. Pojasnila je, da je bil že od prejšnjega ponedeljka na cesti znak, da je promet po tej cesti prepovedan, vendar obiskovalci tega niso spoštovali. Kljub vsemu bo vsaj del poti še vedno odprt, zato je obisk Logarske doline mogoč še naprej.

Ocenila je še, da skupna škoda po neurju pred dobrim tednom dni in nedeljskem znaša okoli dva milijona evrov.

Prelesnik je napovedala, da bodo danes pregledali pešpot po Logarski dolini. Upa, da bodo lahko vzpostavili prehodnost v celoti. Vsekakor je spodnji del Krajinskega parka brez posebnosti, prehoden, obiskovalce pa je pozvala, da pustijo vozila pred dolino in si Logarsko dolino ogledajo peš.

Pričakuje tudi, da bo v Logarski dolini zaradi sanacije posledic neurij povečan promet tovornih vozil.

Obiskovalci so sicer imeli v nedeljo parkirana vozila na območju pod slapom, vendar so se še pravočasno umaknili in nobeno vozilo ni bilo zasuto, ostal naj bi le en motor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!