V mariborskem Akvariju-terariju vodjo ugriznila klopotača

Slovenija 12. Avg 202422:22 0 komentarjev
KLOPOTAČA
Klopotača (Fotografija je simbolična, Foto: PROFIMEDIA)

V mariborskem Akvariju-terariju je vodjo ugriznila ena najbolj strupenih kač. Odpeljali so ga v UKC Ljubljana.

Po poročanju Večera je danes zjutraj v Akvariju-terariju Maribor enega izmed zaposlenih ugriznila klopotača.

Kot se je izkazalo, je ena izmed najbolj strupenih kač ugriznila vodjo Akvarija-terarija Branka Kolarja, ki so ga takoj po ugrizu prepeljali v center za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana, kjer imajo ustrezen serum. Tega v UKC Maribor naj ne bi imeli. Kot so pojasnili v UKC Ljubljana, so pacientu dali protistrup za enodnevno zdravljenje, ki ga imajo vedno na voljo, če bi bila potreba večja, pa bi dodaten protistrup uvozili iz tujine. Po zadnjih podatkih naj v dotičnem primeru to ne bi bilo potrebno.

Po informacijah Večera naj bi bil Kolar vse od ugriza ves čas priseben in klinično stabilen. Prejel naj bi tudi preventivno infuzijo za podporo krvnega tlaka in preprečitev morebitne dehidracije. Reševalcem ga je s pomočjo spremstva policije uspelo iz Maribora v Ljubljano pripeljati v okoli eni uri.

Kolar je sam za Večer potrdil, da je kača ugriznila prav njega ter da leži na intenzivni negi. “Vse bo v redu, vendar trenutno nisem v stanju, da pojasnim, kaj se je zgodilo,” je med drugim dejal.

Iz Javnega holdinga Maribor, pod katerega sodi tudi Akvarij-terarij, so za Večer potrdili, da je zaposlenega ob redni oskrbi ugriznila stepska klopotača. Povedali so, da je njegovo zdravstveno stanje stabilno ter da se izboljšuje.

Akvarij-terarij v Mariboru je ena pomembnejših tovrstnih ustanov v južni in srednji Evropi. Ponaša z več kot 120 vrstami rib in 50 različnimi vrstami plazilcev, dvoživk in insektov.

Stepska klopotača je zelo strupena kača, ki zraste do 70 centimetrov. Njeno naravno okolje je zvezna država Monagas v Venezueli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!