V muzej s kužkom? Ni problema!

Kultura 18. Maj 202213:39 > 13:41 0 komentarjev
Skupnost muzejev Slovenije

Danes je mednarodni dan muzejev in ob tej priložnosti je tudi uradno zaživel projekt Psom prijazen in dostopen muzej pod vodstvom Skupnosti muzejev Slovenije. S pomočjo skupne akcije, pri kateri sodeluje tudi Kinološka zveza Slovenije, želijo obiskovalcem še bolj približati obisk muzejev in galerij – tudi v družbi pasjih prijateljev.

Z današnjim dnem Skupnost muzejev Slovenije uvaja novost, s katero se želijo še bolj približati obiskovalcem muzejev in galerij. Na mednarodni dan muzejev je namreč zaživel projekt, v okviru katerega so uveljavili dva nova znaka, ki bosta krasila marsikateri muzej ali galerijo po Sloveniji. Gre za znak Psom prijazen muzej in Psom dostopen muzej, ki obiskovalcem nakazuje, da si lahko razstave ogledajo v družbi svojih štirinožnih prijateljev.

Veliko slovenskih muzejev in galerij že zdaj omogoča obiske v družbi psov, a te informacije doslej niso bile nikjer zbrane, so pojasnili v Skupnosti muzejev Slovenije. Dodali so, da prav tako ni bilo urejeno skupno označevanje in niso bila pripravljena navodila za prijeten in varen obisk v štirinožni družbi. Pri Skupnosti muzejev Slovenije so se zato odločili za skupno akcijo in pripravili nova znaka, s katerima bodo obiskovalci lahko že ob vstopu v muzej ali galerijo izvedeli, ali se jim lahko njihov štirinožni prijatelj pridruži pri ogledu razstav ali pa je zanj pripravljen posebni prostor, kjer bo lastnike lahko varno počakal.

Pri projektu sodeluje tudi Kinološka zveza Slovenije, ki bo izvajala nadzor nad spoštovanjem pravil muzejev. Pripravila in izdala pa je tudi letak v slovenskem in angleškem jeziku, v katerem bo galerijske in muzejske obiskovalce seznanila s priporočili za obisk v družbi pasjih prijateljev.

Ker vsi muzeji in galerije psom ne morejo omogočiti dostopa do vseh prostorov, so v Skupnosti muzejev Slovenije pripravili dve možnosti, med katerima posamezne kulturne ustanove lahko izbirajo:

Psom dostopen muzej je muzej, v katerem lahko psi lastnike spremljajo ob ogledu vseh razstavnih prostorov, zanje pa je pripravljen tudi prostor, kjer lahko lastnike tudi počakajo in se odžejajo.

Psom prijazen muzej je muzej, v katerega psi nimajo vstopa oziroma je vstop dovoljen samo v določene prostore, je pa zanje pripravljeno mesto, kjer lahko svoje lastnike varno počakajo in se odžejajo.

dr. Aleksandra Berberih Slana, direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor (vir: Skupnost muzejev Slovenije)
Blaž Verbič, kustos Slovenski etnografski muzej in Društvo enota reševalnih psov Slovenija (vir: Skupnost muzejev Slovenije)
Andreja Kopitar, poslovna sekretarka KZS, Tanja Verboter, direktorica Muzeja Velenje, Blaž Verbič, kustos Slovenski etnografski muzej in Društvo enota reševalnih psov Slovenija (vir: Skupnost muzejev Slovenije)
Skupnost muzejev Slovenije
Skupnost muzejev Slovenije
Skupnost muzejev Slovenije
dr. Aleksandra Berberih Slana, direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor, predsednica predseds (vir: Skupnost muzejev Slovenije)

V Skupnosti muzejev Slovenije so pripravili tudi nekaj napotkov, kako zagotoviti varen in prijeten obisk. V izbrane galerije in muzeje lahko tako denimo psi vstopijo le v spremstvu odrasle osebe, ki plača vstopnino. Dobrodošli so primerno vzgojeni, poslušni in ubogljivi psi, ki morajo obvezno biti na povodcu. Hkrati lastnik prevzema vso odgovornost, tudi v primeru morebitno povzročene škode. Če pes opravi potrebo v muzeju, mora lastnik o tem obvestiti osebje muzeja in poskrbeti za čiščenje. Na javna vodstva ali druge aktivnosti, ki jih obišče množica obiskovalcev, pa vstop psom ni dovoljen. Prav tako lahko muzej omeji vstop za pse ob drugih izrednih okoliščinah in takrat, ko to morebiti zahtevajo drugi obiskovalci muzeja. Muzej prav tako lahko omeji vstop nevarnim živalim, tistim, ki, kot je določeno v 5. členu zakona o zaščiti živali, ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka.

Pred obiskom obiskovalcem še svetujejo, naj bo pes nahranjen, dobro razgiban in naj predhodno opravi svoje potrebe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!