V naslednjih dneh bo vroče, nato prihaja sprememba

Slovenija 06. Jun 202415:38 0 komentarjev
VROČINSKI VAL
PROFIMEDIA

Slovenijo so zajele višje temperature, a te ne bodo vztrajale dolgo. Že s petkom je ponovno povečana možnost za nastanek neurij. S prihodnjim tednom se bo ponovno ohladilo.

V prihodnjih dneh se bo iznad severne Afrike in jugozahodnega Sredozemlja proti našim krajem razširila zelo topla zračna masa. A visoke temperature ne bodo dolgotrajne, je Agencija RS za okolje (Arso) zapisala na družbenem omrežju Facebook.

Že prihodnji teden se bo nad zahodno Evropo in zahodnim Sredozemljem ugreznila zaloga hladnega zraka. Meja med zelo vročim zrakom ter hladno zračno maso bo potekala ravno prek Alp in osrednjega dela Sredozemlja. Kot poudarjajo na Arsu, bo omenjena situacija s seboj ponovno prinesla bolj spremenljivo vreme in nevihte.

Današnji dan, ko bodo temperature v nekaterih krajih dosegle tudi 30 stopinj Celzija, bo po napovedih Arsa najbolj stabilen dan v tem tednu. Predvsem v hribovitem svetu na severu Slovenije bo popoldne lahko nastalo nekaj ploh. Ne gre sicer za prve toplejše dni v letošnjem letu. Marsikje po Sloveniji so temperature že sredi aprila dosegle 30 stopinj. Rekordno toplo je bilo 14. aprila v Metliki, kjer so namerili 31,8 stopinje Celzija.

Možnost popoldanskih neviht bo zopet večja v petek. Te se bodo širile nad severno in severovzhodno Slovenijo. Ob vse toplejši in bolj vlažni zračni masi se bo povečala razpoložljiva energija v ozračju. Obenem se bo v višinah okrepil zahodni veter, povečala se bo tudi možnost za nastanek močnejših neviht. Na Arsu opozarjajo, da nevihte tokrat s seboj lahko prinesejo tudi točo. Podobna napoved je tudi za soboto.

Najtoplejši zrak nas bo dosegel v nedeljo, v ozračju bo nekaj puščavskega prahu. V noči na ponedeljek se nam bo približala vremenska fronta, znova se bo povečala verjetnost za padavine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!