V Novi Gorici konec nevarnosti: onesposobili 226-kilogramsko letalsko bombo

Slovenija 25. Avg 202408:36 > 15:06 1 komentar
Deaktivacija bombe v Novi Gorici
Foto: Mestna Občina Nova Gorica

V Novi Gorici so uspešno onesposobili 226 kilogramov težko neeksplodirano letalsko bombo iz 2. svetovne vojne, ki so jo minuli četrtek delavci našli na gradbišču novogoriške železniške postaje. Zvočna sirena je tako ob 10.46 naznanila konec nevarnosti. Pristojni so s potekom dekativacije zadovoljni. Med drugim so izpostavili tudi odlično sodelovanje slovenske in italijanske strani ter pohvalili prebivalce, ki so upoštevali navodila.

Pred začetkom deaktivacije letalske bombe so tako na slovenski kot italijanski strani evakuirali okoliške prebivalce. Na slovenski strani so vzpostavili dve varnostni območji. Za prvo so zapovedali popolno evakuacijo. To območje sega je segalo 400 metrov od mesta najdbe bombe. Za drugo pa je veljal ukrep zaklanjanja. To pomeni, da prebivalci po sprožitvi sirene do naznanitve konca nevarnosti niso smeli na prosto. To območje je segalo med 400 in 600 metrov od najdišča bombe.

Na slovenski strani se je evakuacija začela ob 8. uri, zaključila pa okoli 9. ure. Nato so pristojni do 10. ure preverjali, ali je na območju evakuacije morda ostala še kakšna oseba. Ob 10.08 so sprožili zvočno sireno za nevarnost. Onesposobitev letalske bombe, ki so jo izvedli člani Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, se je nato začela ob 10.30. Do manjše zamude je prišlo zaradi težav pri nameščanju bombe v vdolbino.

Bombo so minuli četrtek delavci našli na gradbišču novogoriške železniške postaje. Kot je na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil poveljnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič, je najdena bomba MC 500-lb težka 226 kilogramov, v njej pa je 96 kilogramov eksploziva. Vgrajen ima en mehanski vžigalnik, ki je v dobrem stanju. To je že sedma bomba, ki so jo našli med obnovo novogoriške železniške postaje.

Deaktivacija potekala nemoteno in brez zapletov

Član Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Aljaž Leban je za STA pojasnil, da so z deaktivacijo, ki je potekala po vnaprej pripravljenem načrtu in analizi, začeli po končani evakuaciji. Bombo so premaknili v izkopano luknjo, obloženo z dodatnim materialom, da v primeru detonacije ne bi prišlo do prevelikih poškodb.

Nato sta pripadnika državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi s prilagojenim orodjem z bombe odvila vžigalnik. Pri tem sta pazila, da nista uporabila prevelike sile. Ko sta odvila vžigalnik, so izvlekli še detonator, s tem pa je bila bomba onesposobljena. “Imamo plašč bombe z eksplozivom, ločeno od vžigalnega sistema,” je pojasnil končni izkupiček intervencije.

Vodja evakuacije Simon Vendramin je v izjavi za medije pojasnil, da je ta potekala nemoteno, brez zapletov. Za organizacijo so imeli po njegovih besedah na voljo en dan, kar je zahtevalo veliko truda. Prebivalcem se je zahvalil za upoštevanje navodil. Zahvalil se jim je tudi načelnik Policijske postaje Nova Gorica Sejad Jušić. Policija v času evakucije ni ugotovila niti enega prekrška. “Vse je potekalo tako, kot je bilo dogovorjeno,” je poudaril.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan se je zahvalil vsem sodelujočim pri deaktivaciji. V intervenciji je na slovenski strani meje sodelovalo 132 oseb, so sporočili z novogoriške občine. Med njimi pripadniki Civilne zaščite, gasilci, policisti, taborniki in člani Rdečega križa Slovenije.

“Iskrena zahvala in moj osebni poklon vsem, ki so sodelovali pri sami operaciji … da smo zadevo hitro in učinkovito spravili pod streho,” je poudaril župan Nove Gorice Samo Turel. “Veselim se že nadaljnjega sodelovanja s kolegi s sosednje strani meje, vendar ne ob tovrstnih akcijah, ob kakšni bolj sproščeni,” je dodal.

Odlično sodelovanje med občinama je izpostavil tudi goriški prefekt Raffaele Ricciardi. Župan italijanske Gorice Rodolfo Ziberna pa je izrazil zadovoljstvo, da so strokovnjaki bombo onesposobili zelo hitro.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje