V NSi želijo spremembe kazenskega zakonika: “Nehajte nam soliti pamet!”

Slovenija 20. Avg 202413:28 > 18:43 22 komentarjev

V Novi Sloveniji so v parlamentarni postopek vložili predlog spremembe kazenskega zakonika, natančneje členov, ki znižujejo mejo zagrožene kazni mladoletniškega zapora za mlajše in starejše mladoletnike. To so storili zaradi porasta mladoletniškega nasilja v zadnjih mesecih in neizpolnjenih obljub vlade, da bo sama pripravila zakonske rešitve, pravijo.

Zaradi porasta mladoletniškega nasilja v zadnjih mesecih so v opozicijski Novi Sloveniji v ponedeljek v parlamentarno proceduro vložili novelo kazenskega zakonika, je dejala prvopodpisana pod predlog spremembe zakona Vida Čadonič Špelič.

“Poletje je, vlada je na dopustu, mi pa delamo, ker moramo delati za ljudi. Ne glede na letni čas se nasilje na jugovzhodu države stopnjuje, to zadnje nasilje pa je doseglo vrhunec. Menimo, da je bila napadena država, saj so bili napadeni policisti. Premier Robert Golob se ne da motiti na dopustu, notranji minister Poklukar se sicer nekaj trudi, a čaka na rešitve lastne vlade. Sama živim v Novem mestu in poznam občutke tamkajšnjih prebivalcev, trenutno niso več samo razočarani, ampak so tudi jezni in od države pričakujejo tisto, kar jim po ustavi pripada, in to je varnost,” je dejala Čadonič Špelič in dodala, da ker vlada ni zagotovila rešitev na tem področju, so jih predlagali v Novi Sloveniji.

Tako so spisali predlog spremembe kazenskega zakonika oziroma tistih členov, ki določajo kazni za mlajše in starejše mladoletnike. Spomnila je na nedavni primer nasilništva na Osnovni šoli Brežice in napad na policiste v Kočevju.

“Predlagali smo konkretno zaostritev za mlajše mladoletnike, stare med 14 in 16 let, za katere trenutno ni mogoče izreči zaporne kazni oziroma mladoletniškega zapora, saj je lahko kazen le vzgojna, torej vzgojni dom in vključitev socialne službe. Nekaj očitno ne deluje in tega se mladoletniki zavedajo, tega pa se zavedajo tudi njihovi starši. To opažamo predvsem na Dolenjskem – in tukaj mislim konkretno na Rome – saj so otroci žrtve svojih staršev, ker jih ti pošiljajo, da namesto njih izvajajo tatvine, se znašajo nad večinskim prebivalstvom in podobno,” je dejala poslanka NSi.

Po predlogu NSi bi lahko mlajši mladoletniki odšli v zapor že zaradi kaznivih dejanj, za katera je zagrožena zaporna kazen treh let ali več, torej za dejanja kraj, vlomov, nasilništva, poškodovanja tuje lastnine, napada na uradno osebo.

Z novelacijo kazenskega zakonika bi se spremenila tudi obravnava starejših mladoletnikov pri kaznivih dejanjih. Po trenutno veljavni zakonodaji lahko gredo starejši mladoletniki – med 16 in 18 let – v mladoletniški zapor le, če so storili kaznivo dejanje, za katero je zagrožena kazen petih let zapora ali več. “Če so kradli, razbijali, izvajali vandalizem, grozili, poškodovali ljudi, tudi zanje ni bil predviden pripor,” je dejala Čadonič Špelič. Dodala je, da novela zakona tudi za skupino starejših mladoletnikov prinaša znižanje meje zagrožene kazni mladoletniškega zapora, in sicer bi ta lahko bil dosojen že za kazniva dejanja, za katera je zagrožena kazen enega leta zapora.

MEDVRSTNIŠKO NASILJE
Foto: PROFIMEDIA

“Zavedati se morajo, da bodo kaznovani, če bodo izvršili ta dejanja. Prepričani smo, da bi zakon prispeval k zmanjšanju mladoletniškega nasilja. Predvsem pa bi tudi starši razmislili, ali bodo svoje otroke še pošiljali v ogenj oziroma v kriminal,” je dejala prvopodpisana pod novelo zakona.

V NSi so tako prepričani, da bo vlada, če sama ne zmore dati na mizo svojih predlogov za zajezitev mladoletniškega nasilništva, vsaj upoštevala njihove predloge, za katere pravijo, da so praktični in naravnani k zaščiti in varnosti ljudi. Ob tem pa so tudi upoštevali tudi predloge županov iz 11 občin, ki so avgusta 2023 v parlamentarno proceduro s podpisi več kot 31.000 podpisov vložili predloge novel štirih zakonov. Te je koalicija zavrnila, a obljubila, da bo vlada pripravila lastne zakonske rešitve, kar pa se do zdaj še ni zgodilo.

“Od politikov iz Ljubljane pričakujejo, da bodo prenehali soliti pamet nam, ki živimo z Romi, in da prenehajo uporabljati čudežne besede ‘sistemski ukrepi’, ker jih ni od nikjer. Pričakujemo, da bodo poslušali nas, ki živimo, smo živeli in si želimo tudi v prihodnje živeti z Romi v sožitju. Mislim, da si to tudi zaslužimo,” je dejala Vida Čadonič Špelič.

Ministrstvo za pravosodje: Spremembe morajo biti premišljene

Ministrstvo za pravosodje je v odzivu na predlagane spremembe kazenskega zakonika, s katerimi bi v NSi mladostnike za hujša kazniva dejanja kaznovali z zaporno kaznijo, izpostavilo, da je področje mladoletniške kriminalitete izjemno občutljivo. Spremembe na tem področju morajo biti zato premišljene, so zapisali.

Zlasti je treba upoštevati posebnosti razvoja mladostnikov, ki pomembno vplivajo na njihovo, tudi odklonsko vedenje, so dodali. “Neustrezen odziv države nanj ima lahko ravno nasproten učinek temu, kar s posebnimi kazenskopravnimi sankcijami za mladoletnike zasledujemo – torej vzgojo, prevzgojo in pravilen razvoj, ter ponovno in dejavno vključitev mladoletnika v družbo.”

Na pomanjkljivosti trenutno veljavnega mladoletniškega kazenskopravnega sistema je opozorila tudi analiza Sveta Evrope. Med drugim so ugotovili, da so postopki proti mladoletnikom predolgi, da državni tožilec in sodnik za mladoletnike pri sprejemanju odločitve v postopku mnogokrat nimata potrebnih informacij o mladoletniku, o njegovih osebnih okoliščinah, kar je ključno za individualizirano odločitev in za izbiro najustreznejšega ukrepa v postopku proti mladoletniku. Ugotovili so tudi, da ima čedalje več mladoletnikov kompleksne težave – vedenjske in čustvene težave in motnje, težave na področju duševnega zdravja in da institucije, ki izvršujejo kazenske sankcije za te mladoletnike, nimajo ustreznih znanj, programov in strokovnjakov za njihovo izvajanje.

Ministrstvo za pravosodje
Foto: Borut Živulović/BOBO

Zato na ministrstvu izvajajo in pripravljajo izboljšave na številnih področjih. Center za izobraževanje v pravosodju od leta 2021 izvaja specialistična usposabljanja za sodnike, državne tožilce in poravnalce, udeležbo na usposabljanju omogoča tudi določenemu številu strokovnih delavcev centrov za socialno delo, policistov in odvetnikov. Medresorska delovna skupina ministrstva pa je pripravila smernice za izdelavo individualno oceno mladoletnika, ki jo državni tožilec in sodnik potrebujeta za pravilno odločitev v postopku.

V predlogu novega zakona o sodiščih, ki ga pripravljajo, je predvidena možnost ustanovitve specializiranih oddelkov za mladoletnike, ki bo pripomogla k hitrejši in bolj strokovni obravnavi mladoletnikov. Nadaljujejo tudi s pripravo predloga novega zakona o obravnavanju mladoletnikov zaradi kaznivih dejanj, v katerem bodo ti opredeljeni kot prednostni.

Vrhovnemu sodišču je ministrstvo posredovalo predlog, da pri pripravi časovnih standardov vključi ustrezne faze postopka proti mladoletnikom, vključno s fazo nadzora nad izvrševanjem vzgojnih ukrepov, ki je ena izmed pomembnejših nalog sodnika za mladoletnike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje