V parlament novela zakona, ki bi reševala nevzdržne razmere v zaporih

Slovenija 05. Sep 202416:23 0 komentarjev
Zapor
Foto: Srdjan Živulović/ Bobo

Vlada je na današnji seji potrdila predlog sprememb in dopolnitev zakona o izvrševanju kazenskih sankcij ter ga poslala v DZ v obravnavo po skrajšanem postopku. Kot so sporočili po seji, predlog novele določa začasne ukrepe v primeru ugotovljenih zaostrenih varnostnih razmer zaradi prezasedenosti v zaporih.

Osnovni cilj predloga zakona je vzpostavitev pravnih podlag za ukrepe, s katerimi bodo lahko v primeru prezasedenosti zavodov za prestajanje zapornih kazni zapornikom zagotavljali varno in funkcionalno bivanje, pravosodnim policistom pa opravljanje dela.

Med ukrepi so opravljanje del in nalog pravosodnega policista drugih zaposlenih v upravi, ki so bili v preteklosti že zaposleni kot pravosodni policisti, prekinitev prestajanja zaporne kazni in odlog nastopa prestajanja zaporne kazni ali nadomestnega zapora.

Kot so še pojasnili, s predlogom zakona uresničujejo tudi dve odločbi ustavnega sodišča glede predloga za nadomestno izvršitev kazni zapora, zahteve za varstvo zakonitosti in predloga za odložitev ali prekinitev izvršitve zaporne kazni.

Na današnji seji je vlada potrdila še predlog novele zakona o sodnih izvedencih, cenilcih in tolmačih. Z njim naslavlja problematiko pomanjkanja in starostne strukture trenutno imenovanih sodnih izvedencev, cenilcev in tolmačev, katerih povprečna starost je 62 let. Predlog novele so poslali v DZ v obravnavo po rednem postopku.

Vlada je na seji potrdila tudi predlog novele zakona o dedovanju. Ključna rešitev je pospešitev zapuščinskih postopkov, ko so dediči neznani, so z vlade sporočili po seji. Predlog novele zakona tako skrajšuje rok za oklic neznanim dedičem z enega leta na tri mesece.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!