V Pomurju zaradi pretople vode v pipah pred leti na sodišče, a rešitve še ni

Slovenija 31. Jul 202416:16 0 komentarjev
Pipa
Foto: PROFIMEDIA

V nekaterih pomurskih občina poleti iz pip teče pretopla voda, zaradi tega je občina Odranci leta 2017 tožila izvajalca, projektanta in nadzornika, a se je postopek pravnomočno končal – tehnične rešitve za to še niso našli.

Občina Odranci je, ker občanom iz pip poleti teče pretopla voda, leta 2017 tožila izvajalca, projektanta in nadzornika gradnje vodovodnega omrežja na območju občine.

Postopek je bil lani pravnomočno končan, sodišče pa je zapisalo, da je vzrok za pretoplo vodo to, da se takšna voda že dovaja v občinsko omrežje. Tehnične rešitve za to še niso našli.

Občina Odranci je zaradi tega, ker tudi njihovim občanom iz pip poleti teče sicer neoporečna voda s temperaturami med 25 in 27 stopinj Celzija, tožbo zoper izvajalca, projektanta in nadzornika na Okrožno sodišče v Murski Soboti vložila “zaradi zatrjevanih napak pri izgradnji vodovoda na območju Občine Odranci”. Pravdni postopek je bil lani pravnomočno končan, so odgovorili z občinske uprave.

Sodišče je na podlagi izvedenskega mnenja ljubljanske fakultete za geodezijo in gradbeništvo, ki je opravila meritve temperature vode, presodilo, da je vzrok za pretoplo vodo na območju odranske občine dejstvo, da se že na občinsko mejo dovaja voda, ki nima ustrezne temperature, so še zapisali na občini. Do segrevanja vode tako prihaja na omrežju od vodnega vira do občinske meje, in ne na vodovodnem omrežju na območju občine. V občini tako pravijo, da na težavo nimajo vpliva.

Vodovodno omrežje sicer tudi Odrancih upravlja javno podjetje Eko-park Lendava. Direktor Jožef Gerenčer kot srž problema pretople vode v pipah pomurskega vodovodnega omrežja A vidi v tem, da so vodovodni sistem predimenzionirali zaradi požarne varnosti. V okviru gradnje vodovoda so namreč postavljali tudi omrežje hidrantov in zato vgrajevali cevi prevelikega premera za obstoječo porabo.

Gerenčer je pojasnil, da iz vodnega vira na Gaberju v občini Lendava, od koder se oskrbujejo tudi Odranci, voda steče z 11 stopinjami Celzija. “V vodni hram v Črenšovcih, od koder potem dobivajo vodo Odranci, nato pride s 23 stopinjami. Iz istega vira pride voda v pet kilometrov oddaljen Dobrovnik medtem s 17 stopnjami,” je navedel. To po Gerenčerjevih besedah pomeni, da se voda segreje v transportnih vodih od vira do vodohrana in potem še dodatno od vodohrana do Odrancev.

Rešitev v odranski občini vidijo v tem, da se na občinsko mejo zagotovi dovod vode z ustrezno temperaturo, kar po obstoječem vodovodnem omrežju brez tehničnih rešitev trenutno ni možno. Lahko pa se, menijo, zagotovi tudi nov vodni vir z zadostno količino neoporečne vode na območju ali v bližini občine Odranci.

Ocene stroškov, ki bi jih občine imele z reševanjem težave pretople vode v vodovodnem omrežju, ni mogoče dati, so še zapisali na Občini Odranci, vsaj ne do sprejetja odločitve glede možnih rešitev nastale problematike.

“Mi smo upravljavec, investitorke so bile občine. Bili so projektanti, nadzorniki, izvajalci, strokovna mnenja, glede tega, kar se je potem dejansko uresničilo. Ampak nekdo je sprejel odločitve, da se je tako naredilo, kot se je,” je ocenil Gerenčer in dodal, da kot upravljavci nimajo čarobne paličice, saj je pač poraba bistveno manjša od dimenzij vodovodnega omrežja. “To je vse,” je bil jasen.

“Strinjam se s tem, kar je na občinski seji dejal nek član sveta občine Črenšovci – ‘to, kar smo zgradili, to imamo’. Mi žal na to ne moremo vplivati,” je še povedal Gerenčer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!