“V poročilu o pravni državi Komisija oriše le površje, spregleda pa ključno”

Slovenija 26. Jul 202417:11 2 komentarja
Čopova ulica
Foto: Ziga Zivulovic jr./BOBO

V Pravni mreži za varstvo demokracije opozarjajo, da poročilo o stanju pravne države v Evropski uniji brez vpogleda v spoštovanje človekovih pravic ne daje celostne slike stanja pravne države v EU. Menijo, da bi moralo poročilo nasloviti izzive, kot so strukturna pomanjkljivost in odsotnost priporočil za ukrepanje.

V Pravni mreži za varstvo demokracije menijo, da je letno poročilo o vladavini prava, ki ga je v sredo objavila Evropska komisija, pomemben in nujno potreben mehanizem za spremljanje ukrepov, ki so jih sprejele države članice na tem področju ter njihovih učinkov, a je zaradi pomanjkljive metodologije mehanizma priprave poročila njegov učinek izjemno omejen.

Prepričani so, da bi moralo poročilo za izboljšanje kakovosti in večjo relevantnost v prihodnje nasloviti številne izzive, med drugim strukturno pomanjkljivost, nezadostno transparentnost postopka priprave, odsotnost priporočil za ukrepanje in jasne ocene stanja ter odsotnost mehanizma zgodnjega opozarjanja.

“V zvezi z oceno stanja pravne države v Sloveniji Evropska komisija slovenske oblasti poziva k nadaljnji zaščiti neodvisnosti sodstva, sprejetju protikorupcijske strategije in zagotovitvi financiranja javne Radiotelevizije Slovenija. Pri tem pa ne gre spregledati, da se na številnih področjih zadovolji z napovedjo zakonodajnih sprememb in varovalk, ki še niso vzpostavljene na primer zakon o parlamentarnih preiskavah,” so v Pravni mreži za varstvo demokracije zapisali v odzivu na poročilo.

Poudarjajo, da v smislu priporočil vsebinsko prazno ostaja področje zavor in ravnovesij, pri čemer že lani Slovenija od Evropske komisije ni prejela nobenega priporočila, čeprav so nevladne organizacije večkrat opozorile na napade, ki jih izvajajo mediji v lasti političnih strank, in na razveljavitev razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic. Takšna praksa odpira pot, da se razpisi, katerih rezultati ne bodo po volji oblasti, preprosto prekličejo, so prepričani.

“V poročilu izpuščene pomembne kršitve pravne države v EU”

Čeprav je Evropska komisija pozitivno ocenila uspešnost procesa, so v letošnjem poročilu izpuščene pomembne kršitve pravne države v EU, opozarjajo. To po navedbah Pravne mreže za varstvo demokracije potrjujejo številne ugotovitve iz poročila o civilnem prostoru 2024, ki ga je izdal Evropski civilni forum v začetku leta in predložil v okviru posvetovanja Komisije o pravni državi.

To po njihovem mnenju dokazuje, da poročilo komisije opiše le površje problema, spregleda pa ključne elemente, vključno s spoštovanjem človekovih pravic in državljanskih svoboščin. “Te očitne opustitve je težko spregledati in sprožajo resna vprašanja o samem mehanizmu, zlasti po poročilih v medijih, da je vodstvo komisije zavlačevalo z objavo poročila v politične namene,” so zapisali.

Obenem pa Evropski civilni forum tudi opozarja, da je “njihovo spremljanje vedno znova pokazalo, da so pravna država, državljanski prostor in demokracija ogroženi”. “Vendar pa poročilo komisije to težavo drastično podcenjuje. Opustitve v letošnjem poročilu sprožajo resna vprašanja o postopku. Če želi komisija resno zaščititi pravno državo, mora razširiti obseg poročila, razviti mehanizem zgodnjega opozarjanja in zagotoviti, da bo poročilo odporno proti političnim vplivom,” so opozorili.

Evropska komisija je v petem letnem poročilu o vladavini prava Slovenijo med drugim pozvala k ureditvi financiranja Radiotelevizije Slovenije. Obenem jo poziva k dokončanju ukrepov za zvišanje plač sodnikov in tožilcev, potem ko slovenske oblasti še niso v celoti uresničile odločbe ustavnega sodišča. Izboljšanje pričakujejo tudi na področju državnega oglaševanja v medijih, pri čemer so izpostavili pripravo novih zakonodajnih ukrepov ter decembra lani sprejete smernice, ki jih je pripravil vladni urad za komuniciranje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje