V porodnišnici vre: “Zdravnica da vedeti, naj je v nočnem dežurstvu ne kličemo”

Slovenija 23. Okt 202405:20 > 11:07 24 komentarjev
Novorojenček
Profimedia

Potem ko so septembra na oddelku za bolne novorojenčke v porodnišnici UKC Maribor imenovali novo vodjo, je v mariborski porodnišnici zavrelo. Velik del zaposlenih, ne le z enote za neonatologijo, ampak iz celotne porodnišnice, ji je s pismom, ki jo bilo najprej anonimno, nato pa so ga zaposleni celo podpisali, odreklo podporo. Očitki so hudi: govorijo o agresivni komunikaciji, poniževanju tako sester kot pacientk, pa tudi o tem, da vodja med svojim nočnim dežurstvom sestram ne dovoli, da jo pokličejo. UKC Maribor je zaradi tega "pisma nepodpore" uvedel strokovni nadzor, kjer je del zaposlenih pred pristojno komisijo izpovedal še več podrobnosti. A ker vodje oddelka za neonatologijo niso razrešili, so zaposleni šli še korak naprej.

V mariborski porodnišnici je zavrelo. Potem ko je bila pred nedavnim imenovana nova vodja enote za neonatologijo, je večji del zaposlenih v več opozorilih zapisal, da je dotična zdravnica do sodelavcev in tudi do porodnic žaljiva, nesramna, da neprimerno komunicira in da so pri njenem odnosu do podrejenih zaznali elemente mobinga.

Zdravnica je na oddelku že pet let, odnosi z njo zaradi njenega načina komunikacije nikoli niso bili dobri, o tem, da napreduje v vodjo enote za bolne novorojenčke, pa zaposleni uradno niso bili niti obveščeni, trdijo.

Zaposleni so vodstvo opozorili, da se zaradi njenega odnosa pri nekaterih pojavljajo stiske, ki se kažejo kot nespečnost, tesnoba, strah, tresenje rok, izhaja iz dokumentacije, ki smo jo neuradno pridobili. Bolnišnica pa je na podlagi njihovih navedb uvedla strokovni nadzor. A zaposleni, ki so pisali opozorila, z ugotovitvami in ukrepi, ki jih je predlagala pristojna komisija, niso zadovoljni. Prav zato so v minulih dneh angažirali tudi odvetnika, a v ponedeljek v strahu pred naraščajočimi pritiski na tiste, ki so se izpostavili, umaknili svoje podpise pod pooblastilo pravnemu zastopniku.

“Komentira odločitve drugih zdravnikov pred pacienti”

Očitki na račun vodje so hudi. Zaposleni, ki so pisali opozorila, trdijo, da je njena komunikacija agresivna, da ponižuje sestre in porodnice, očitajo ji posmehovanje tujkam, Albankam, Srbom, pa da je bila ena od sodelavk označena kot “prasica” in da se pacientke bojijo vprašati po otroku zaradi tako slabe komunikacije. To je samo del očitkov, ki so navedeni v zapisniku sestanka komisije za notranji nadzor, ki ga je vodstvo UKC Maribor uvedlo 10. septembra zaradi “pisanj” zaposlenih z oddelka za perinatologijo (porodnišnice).

V zapisniku, ki je označen kot dokument interne narave (namenjen samo generalnemu direktorju in strokovni direktorici) in smo ga pridobili neuradno, je o neustreznem odnosu nove vodje komisiji pričalo več zaposlenih, ki so v dokumentu navedeni z imenom, priimkom in funkcijo oziroma delovnim mestom. Ta sestanek je potekal 20. septembra.

“Celotno porodnišnico daje v nič, še posebej je ’močna’, kadar ima za sabo specializante, komentira zdravniške odločitve pred pacienti, sestre tolažijo mame, da je odločitev prejšnjega zdravnika v redu, namesto da bi delali kaj drugega, mirijo mame, tolažijo. Velikokrat na viziti pacientke vprašajo, ali je ista zdravnica kot včeraj, ko rečejo, da je ni, sledi olajšanje pacientk,” je povedala ena od diplomiranih medicinskih sester. Druga je, kot je zapisano, v joku povedala, da je zaposlene strah, da sama že več kot 30 let dela v porodnišnici, a odkar tam dela omenjena zdravnica, ki je zdaj vodja, ne hodi več rada v službo.

“Ponoči me ne kličite”

Več zaposlenih je izpovedalo tudi, da jim zdravnica daje navodilo, naj je v dežurstvu ponoči ne kličejo. “Ponoči so v stiski, ko vidijo, da je (omenjena zdravnica) dežurna in upajo, da ne bo prišlo do česa nujnega, da bi jo morali poklicati,” je na sestanku povedala diplomirana medicinska sestra, izhaja iz zapisnika. “Ona da namreč jasno vedeti ’ponoči me ne klicat’. So v stiski, vse so na strani pacienta, gredo čez to, da tudi če bo kričala na sestre, jo pokličejo, naj pride pogledat otroka. Sestra je po tem mirna, ker ve, da je naredila vse za svojega pacienta.”

“Zdravnica poudarja, da več ne bo prišla, če jo bodo klicali. (Sestra) izpostavi problem pri carskih rezih, (zdravnica) ne odobrava, da so partnerji v operacijski, češ kdo jim je to dovolil, kakšne privilegije imajo,” so navedbe diplomirane babice povzete v zapisniku.

Komisija se je na sestanku z zaposlenimi pogovarjala tudi o tem, ali se odstopanja oziroma morebitni incidenti, povezani z dotično zdravnico, beležijo in sporočajo. Zaposlena v zdravstveni negi je povedala, da, kot so jo povzeli v zapisniku, “ker dogodki stojijo in se ne ukrepa, se posledično dogodki ne beležijo”.

Zdravnik pediater je povedal, da “so bili ustni poskusi, kjer so ljudje, ki so bili prizadeti, opozarjali ljudi nad seboj, vendar so vsi bili zavrnjeni. Sedaj, ko je stvar tako daleč, se zbirajo dokumenti. Kar naenkrat pa teh incidentov v Medisu (informacijski sistem, op. a.) ni. Poučil se je, da se da to izbrisat, incidenti so bili zapisani, sedaj teh dokazov ni. Govori o sistemu neželenih dogodkov,” še piše v zapisniku, v katerem so povzeta pričevanja nekaterih zaposlenih.

Nadzor je bil, kot rečeno, uveden zaradi “pisma nepodpore”, ki je bilo sprva anonimno, a ga je pozneje – in to izhaja tudi iz zapisnika komisije – podpisala večina zaposlenih.

Iz poročila komisije za nadzor sicer še izhaja, da zdravnico podpirajo predstojnik porodnišnice, njegov nekdanji namestnik, nekdanja vodja enote za neonatologijo in tri specializantke. Ti menijo, da je prijavljena zdravnica edina sposobna za vodenje enote, še piše.

Vojko Flis
Vojko Flis, generalni direktor UKC Maribor (Foto: Sobotainfo/Bobo)

UKC Maribor: “Reagirali smo hitro in ustrezno”

Z UKC Maribor, ki ga vodi generalni direktor prof. dr. Vojko Flis, pravijo, da so ob prijavah zaposlenih hitro in ustrezno ukrepali.

“V minulem obdobju so zaposleni v enoti za neonatologijo opozorili na slabe odnose. Takoj ko je bilo vodstvo Klinike za ginekologijo in perinatologijo (kamor organizacijsko sodi porodnišnica in enota za neonatologijo, op. a.) in vodstvo UKC Maribor seznanjeno s težavami, je vodstvo UKC imenovalo multidisciplinarno, nevtralno komisijo (nihče od članov ni zaposlen na Kliniki za ginekologijo in perinatologijo), ki je opravila razgovore z zaposlenimi v enoti za neonatologijo in na podlagi tega pripravila pisno poročilo in predlagala ukrepe, ki se že oziroma se bodo v nadalje izvajali,” so odgovorili.

Na vprašanje, kako komentirajo očitke, da so se zoper zaposlene, ki so izpovedali nepravilnosti, v zadnjem času stopnjevali tudi pritiski, so nam iz UKC naknadno sporočili, da “vodstvo odločno zavrača vsa namigovanja ali obrekovanja o grožnjah o odpustu ali premestitvi zaposlenih na Oddelku za perinatologijo”.

“Poročilo opravičuje toksično vedenje”

Iz dokumentov, ki jih hranimo v uredništvu, medtem izhaja, kako je komisija za nadzor ukrepala oziroma katere popravljalne ukrepe je predlagala. Med drugim uvedbo zunanje timske supervizije in individualne delavnice komunikacije za prijavljeno zdravnico oziroma vodjo. Komisija je predlagala, da se “zaposlene povabi k odgovornosti podaje pisnih prijav ali neželenih dogodkov” nadrejenim, slednji pa da naj o prejetih prijavah in neželenih dogodkih poročajo vodstvu UKC Maribor. Predlagali so tudi uvedbo nekaterih dodatnih notranjih nadzorov s področja kakovosti dela.

A zaposleni, ki so opozarjali na odnos vodje, s tem niso zadovoljni. Prepričani so namreč, da oseba, ki so jo prijavili tudi zaradi mobinga in opuščanja delovnih nalog, sploh ne bi smela imeti vodstvene pozicije. “Poročilo je pristransko in opravičuje toksično vedenje nove vodje neonatalne enote,” so zato zaposleni opozorili v anonimnem dopisu, ki so ga v soboto poslali na vodstvo UKC Maribor, člane sveta zavoda, zdravniško zbornico, varuha človekovih pravic, zagovornika enakih možnosti, Mestno občino Maribor in druge institucije.

V dopisu so opozorili še, da se po prijavi zdravnice izvajajo “nedopustni pritiski na osebje, ki se je izpostavilo” v okviru notranjega nadzora. V ponedeljek so vodstvo UKC in svet zavoda ponovno opozorili, da medicinske sestre, ki “so po letih torture (s tem je mišljenih zadnjih pet let, odkar je dotična zdravnica, ki je zdaj postala vodja, na oddelku, op. a.) opozorile na nepravilnosti, v zadnjih dneh in tednih doživljajo pravi pekel”. Grozili naj bi jim s premestitvami na druge oddelke in odpovedmi delovnega razmerja, je za N1 dejal vir s klinike.

UKC Maribor
UKC Maribor (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

“Ko so ljudje v stresu zaradi odnosov, je tudi tveganje za napake večje”

“Od 85 zaposlenih v porodnišnici so se tako rekoč vsi – več kot 80 odstotkov zaposlenih – strinjali, da pošljemo prijavo. Na sestanek s komisijo za nadzor je prišlo kar 40 zaposlenih, ki so želeli izpovedati o njenem neustreznem odnosu,” je še dejal vir in poudaril, da ne gre zgolj za problem nekaj posameznikov, ampak celotne porodnišnice. In dodal: “Ko so ljudje v takšnem stresu zaradi slabih odnosov in strahu pred maščevanjem, je tudi tveganje za napake večje.”

Zoper novo vodjo neonatalne enote naj bi zaposleni že v preteklosti podajali prijave, tako pisne kot ustne, eno celo dan pred njenim uradnim imenovanjem za vodjo, a zgodilo se ni nič, pravijo naši sogovorniki. “Na kliniki od nekdaj velja zlato pravilo, da je treba stvari reševati na način, da slučajno kaj ’ne pride ven’,” so opozorili v dopisu.

Glede na navedbe, da se zdravnica neprimerno obnaša tudi do porodnic, smo se obrnili tudi na zastopnico za pacientove pravice za območje Maribora in na varuhinjo pacientovih pravic na Mestni občini Maribor. Nobena od njiju ni potrdila, da bi se porodnice uradno pritoževale nad odnosom v porodnišnici.

Zaposleni, s katerimi smo se pogovarjali v zadnjih dneh, so sicer poudarili, da so slabe razmere v porodnišnici samo eden od pokazateljev slabih odnosov na Kliniki za ginekologijo in perinatologijo UKC Maribor, ki jo vodi prof. dr. Iztok Takač, sicer tudi dekan mariborske medicinske fakultete.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje