V poslanske klopi namesto Branka Grimsa in Mateja Tonina sedla nova poslanca

Slovenija 05. Sep 202411:15 0 komentarjev
Slavnostna seja državnega zbora
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V poslanske klopi sta sedla Andrej Poglajen in Franc Francisco Estanislao Medic. V državnem zboru sta zamenjala poslanca, ki sta bila junija izvoljena v Evropski parlament.

Državni zbor je mandata za preostanek mandatne dobe državnega zbora namesto Branka Grimsa (SDS) in Mateja Tonina (NSi) danes potrdil poslancema Andreju Poglajnu in Francu Franciscu Estanislau Medicu. Grims in Tonin sta bila namreč na junijskih evropskih volitvah izvoljena v Evropski parlament.

Dosedanji državni svetnik Andrej Poglajen, ki je v DZ nasledil dolgoletnega poslanca SDS Grimsa, je na državnozborskih volitvah leta 2022 na listi SDS nastopil v volilnem okraju Idrija. Prejel je 2270 oziroma 23,21 odstotka glasov.

Tudi Franc Francisco Estanislao Medic, ki je nasledil predsednika NSi Tonina, je na parlamentarnih volitvah pred dvema letoma nastopil v volilnem okraju Idrija. Prejel je 848 oziroma 8,67 odstotka glasov.

Funkcija poslanca v Evropskem parlamentu, na katero sta bila izvoljena tudi Grims in Tonin, namreč ni združljiva s funkcijo poslanca DZ. DVK je tako 8. julija prejela obvestilo DZ o potrditvi izvolitve poslancev iz Slovenije v Evropski parlament in o prenehanju mandata Grimsu in Toninu.

DVK je nato 10. julija Poglajna in Medica pisno obvestila o pravici opravljanja funkcije poslanca za preostanek mandatne dobe DZ. Oba sta mandat sprejela.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!