V prodaji covid testi s pretečenim rokom? Datuma na škatlici in testu različna

Koronavirus 27. Sep 202418:59 0 komentarjev
Hitri testi
Žiga Živulović jr./BOBO

Z jesenskim obdobjem in porastom prehladnih obolenj je znova poskočila tudi prodaja hitrih covid testov. V lekarno v Radovljici se je odpravila tudi Slovenka, ki pa je ob odprtju škatlice ugotovila, da se roka uporabe na škatlici in posameznih testih razlikujeta. Datum, ki je bil naveden na testih, je bil namreč prelepljen z nalepko, na kateri je bil zapisan rok uporabe, ki se je ujemal s tistim na škatlici. So v lekarni torej prodajali teste s pretečenim rokom uporabe? Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je že sprožila izreden inšpekcijski nadzor.

Slovenka je pred kratkim v Lekarni Radovljica, ki spada pod okrilje Gorenjskih lekarn, kupila hitre covid teste. Rok uporabe, ki je bil naveden na škatlici, je november 2025, ki pa se je razlikoval od tistega, ki je bil naveden na posameznih testih. Testi naj bi bili namreč uporabni zgolj do januarja letos, a je bil datum prelepljen z nalepko, na kateri so bila navodila in podatki o uvozniku. Popravljen pa je bil tudi datum proizvodnje.

covid testi covid testi
Foto: bralka
covid testi covid testi
Foto: bralka
covid testi covid testi
Foto: bralka

Slovenka se zato sprašuje, ali je uvoznik hitre teste prepakiral in jih s pretečenim rokom prodal naprej.

Kot je za N1 pojasnila direktorica Gorenjskih lekarn Romana Rakovec, so omenjene teste res prodajali, a so jih že v osnovi prejeli “z nalepko, ki je bila prilepljena čez originalno oznako roka uporabe vsakega posameznega testa znotraj originalne škatle”. Poudarila je, da na embalažo niso lepili nobenih dodatnih nalepk, vse izdelke pa so prejeli v škatlicah, ki so bile zaščitene z zunanjim ovojem. “To preprečuje kakršenkoli poseg v embalažo brez vidnih poškodb, zato naši zaposleni embalaže testov niso odpirali, saj takšno ravnanje ni skladno s standardnimi postopki ravnanja z medicinskimi pripomočki.”

Takoj ko so prejeli obvestilo o morebitni napaki, so po besedah direktorice preverili zaloge omenjenih testov in jih nemudoma umaknili iz prodaje. “Trenutno teh testov ni več na voljo v nobeni izmed naših lekarn,” je pojasnila.

Uvoznik: “To informacijo smo izvedeli od vas”

Govorili smo tudi z uvoznikom testov, ki je informacijo o dveh različnih rokih uporabe izvedel od nas. Po njegovih besedah testov ali druge opreme — preden jo dostavijo strankam — ne odpirajo, saj se tega ne sme početi, je dejal. “Nas je ta informacija šokirala. Stranke smo nemudoma obvestili, prodajo testov ustavili in sprožili odpoklic.”

Zagotovil je, da so zadnja dva dneva v podjetju intenzivno raziskovali, kje v dobavni verigi bi lahko do takšne napake prišlo. V petek je proizvajalec uvozniku pojasnil, da gre za teste, ki so imeli podaljšan rok uporabe. Dodatna pojasnila proizvajalca še čaka.

Tudi direktorica Gorenjskih lekarn je pojasnila, da nalepka z novim datumom uporabe na embalaži testa ne pomeni nujno, da je rok uporabe izdelka pretekel, “saj lahko proizvajalci pod določenimi pogoji rok uporabe medicinskih pripomočkov podaljšajo, če za to pridobijo ustrezno odobritev regulatornih organov”.

Samotestiranje
PROFIMEDIA

Obenem pa je dodala, da v konkretnem primeru o razlogih za podaljšanje roka uporabe testov nimajo nobenih informacij. Po njenih besedah gre zato najverjetneje za izdelke s pretečenim rokom uporabe. Za odziv smo prosili tudi proizvajalca testov. Odgovore bomo objavili, ko jih bomo prejeli.

Medtem je Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) zaradi dvojnega roka uporabe že sprožila izredni inšpekcijski nadzor.

Naj potrošnik takšne teste uporabi ali zavrže?

Kaj naj potrošniki z omenjenimi hitrimi testi storijo, smo vprašali direktorico Gorenjskih lekarn Romano Rakovec. Pojasnila je, da je v splošnem znano, da uporaba medicinskih pripomočkov po preteku roka uporabe ni priporočljiva, saj lahko to vpliva na zanesljivost rezultatov. Hitri covid test bi bil torej lahko lažno pozitiven ali pa lažno negativen.

“Izdelki, ki jim je pretekel rok uporabe, ne smejo biti več v uporabi, kar dosledno upoštevamo v skladu z zakonodajo,” je še dejala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!